Waarde collega’s,
Op de avond van 6 juni heeft in Friesland een scheepvaartongeval plaats gehad. Daarbij is een persoon te water geraakt en is door diverse duikteams naar deze persoon gezocht en is door de KLPD-water gedregd.
Zo’n twee weken later is een van de betrokken KLPD-collega’s overleden waarbij op dit moment het sterke vermoeden bestaat dat zijn overlijden te wijten is aan de ziekte van Weil. Zodra dit vermoeden bekend was, zijn alle collega’s, dus ook die van de brandweer, ingelicht. Tijdens deze actie bleek dat een van de betrokken duikers met dezelfde ziekteverschijnselen in bed lag. Deze persoon is na overleg met de huisarts naar het ziekenhuis vervoerd en heeft daar ruim 4 dagen gelegen. Hij is nu gelukkig weer gezond verklaard.
Binnen Friesland hebben we alle leden van de duikploegen middels twee avondbijeenkomsten voorgelicht over het voorval. De arts infectieziekten van de GGD heeft voorlichting gegeven over de ziekte, de mogelijke besmettingsroutes, preventiemaatregelen en op welke syptomen men bedacht moet zijn. Volgende week wordt er een factsheet met betrekking tot besmettelijke ziekten in relatie tot oppervlaktewater verzonden aan al het brandweerpersoneel. Dit doen we omdat je de ziekte van Weil ook kunt oplopen bij bijvoorbeeld het redden van een koe of paard uit een sloot. Deze factsheet zal aangeboden worden aan Brandweerkennisnet om aldaar gepubliceerd te worden.
Het is wel goed om te realiseren dat vorig jaar in heel Nederland uiteindelijk 23 bevestigde gevallen van deze ziekte geweest zijn (ziekte is meldingsplichtig voor artsen). Doordat de verschijnselen ook als griep geïnterpreteerd kunnen worden en omdat niet iedereen er heel erg ziek van wordt, is dit een forse onderrapportage. Voor de medische wereld misschien lastig maar voor ons een geruststelling: in de meeste gevallen loopt het goed af.
Ook moet herhaald worden dat het tot op heden om een vermoeden van de ziekte van Weil gaat. Een positieve diagnose voor deze ziekte blijkt een zeer ingewikkelde klus die naar het zich laat aanzien nog enkele weken kan gaan duren.
Onderstaand persbericht is op ons extranet gepubliceerd en daarnaast wordt er in de regionale media aandacht aan besteed.
BRANDWEER EN GGD NEMEN VOORZORGSMAATREGELEN ZIEKTE VAN WEIL
Na het scheepvaartincident op 6 en 7 juni op het Prinses Margrietkanaal nabij Grou is er een verdenking van de Ziekte van Weil bij een medewerker van de dienst Waterpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). De medewerker van het KLPD is donderdag 19 juni plotseling overleden.
Brandweer Fryslân heeft na het overlijden van de KLPD-medewerker een tweetal voorzorgsmaatregelen getroffen. Als eerste is een brandweerduiker met mogelijke verschijnselen van de Ziekte van Weil opgenomen in het ziekenhuis. Ten tweede worden deze week alle brandweerduikers geïnformeerd over de beroepsziekte Ziekte van Weil. Samen met GGD Fryslân worden voorlichtingsvonden georganiseerd.
Onderzoek moet uitwijzen of beide personen besmet zijn geweest met de Ziekte van Weil. De brandweerduiker vertoont geen ziekteverschijnselen meer en is inmiddels weer thuis.
Ziekte van Weil
De Ziekte van Weil is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie en wordt ook wel de rattenziekte genoemd. De belangrijkste verspreider is de bruine rat, andere verspreiders zijn ook muskusratten en muizen. Personen die in aanraking komen met oppervlaktewater lopen een risico. De infectie ontstaat door contact met urine besmet water, modder of planten of door intensief contact met besmette dieren.
In 2007 waren er zeven bevestigde gevallen in Fryslân van besmetting met de Ziekte van Weil, waarvan één met dodelijke afloop.
Ziekteverschijnselen
De ziekte begint met een plotselinge hoge koorts van 39-40 graden Celsius. Het kan eerst een griepachtig beeld met koude rillingen, rode ogen, buikpijn, braken en spierpijn geven. Met name spierpijn in de kuiten is een belangrijk ziekteverschijnsel. Ook is er vaak sprake van een ernstige hoofdpijn en treedt bij de helft van de gevallen geelzucht op. Deze verschijnselen ontstaan binnen 2 – 30 dagen, gemiddeld tussen de 7 en 12 dagen. Inwoners van Fryslân kunnen voor meer informatie over de Ziekte van Weil contact opnemen met GGD Fryslân, tel. (058) 2334 334.
Voorkomen van de Ziekte van Weil
Besmetting met de Ziekte van Weil kan worden voorkomen door het dragen van beschermende kleding, zoals rubberlaarzen en handschoenen.