'Straks slaat de brand echt over naar een woning'door Emile Calon. zaterdag 27 juni 2009 | 06:14 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 27 juni 2009 | 06:17
Tekstgrootte
In de nacht van donderdag op vrijdag moest de brandweer weer uitrukken voor coniferenbranden in Middelburg.
Ditmaal moesten bewoners vluchten.
Met haar kinderen gewikkeld in een deken vluchtte Rachelle Verhage naar beneden, naar de achterdeur. Ze was in de nacht van donderdag op vrijdag rond kwart over drie wakker geworden door een fel licht in haar slaapkamer. De coniferenhaag voor haar woning brandde. Ze belde direct 112, maakte daarna de kinderen van één, drie en tien jaar wakker en nam ze meer naar beneden. Ze durfde haar woning niet via de voordeur te verlaten omdat daar de brand woedde. Ze wachtte bij de geopende keukendeur in angstige spanning of haar huis ook vlam zou vatten.
Enkele uren later staat ze buiten, voor haar huis in de Van Kleffenslaan in Middelburg, en kijkt naar de ravage. Haar carport is verbrand, enkele fietsen zijn waardeloos geworden, haar auto is beschadigd en de erfafscheiding met buurman Hans Joziasse wordt gevormd door zwartgeblakerde restanten van wat ooit een mooie coniferenhaag was.
Joziasse neemt eveneens de schade op. Ook zijn auto heeft brandschade en twee van zijn kliko's kunnen zo meegenomen worden door de reinigingsdienst als waardeloos afval. Hij wijst naar de uitbouw tussen de twee woningen. Op het dak ligt bitumen. "Als dat in brand was gevlogen…." Hij zwijgt even en kijkt zijn buurvrouw aan, die zegt dat de schade aan hun huizen dan veel groter had kunnen zijn.
Verhage en Joziasse stellen met nadruk dat de daders niet beseffen wat ze mensen aandoen. "Wie doet nu zoiets", vraagt Verhage terwijl ze kijkt naar haar geblakerde mamafiets. Alleen het achterste kinderzitje is mogelijk nog te redden. Het voorste, waarin haar jongste altijd zit, is veranderd in een vormeloze massa plastic.
Haar huis staat te koop. Ze vraagt zich hardop af welke invloed de verbrande haag heeft op de animo van aspirant-kopers. "Het ging toch al niet hard."
Een bewoonster van een woning aan de even verderop gelegen Europalaan is nog duidelijk aangeslagen van wat haar diezelfde nacht overkwam. De coniferenhaag in haar voortuin brandde als de spreekwoordelijke fakkel. Die brand was zo bedreigend dat ze direct, samen met een huisgenoot, de woning verliet, nadat ze was gewekt door gebonk op de ramen. Volgens de politie was er een reëel gevaar dat het vuur zou overslaan naar de woning.
Halverwege de twee branden woont Rinus de Lange. Vanuit zijn slaapkamerraam zag hij de brandweer het vuur blussen in de Van Kleffenslaan. "De vlammen kwamen vele meters hoog."
Zelf heeft hij ook een coniferenhaag. Cynisch zegt hij dat het nu dus wachten is tot die haag ook in de fik vliegt. Hij vindt het nog te vroeg de haag nu al te verwijderen. "Maar lekker slapen, dat is er niet meer bij", aldus de Middelburger.
Ook hij heeft geen enkel begrip voor de daders. Die snappen volgens hem echt niet waar ze mee bezig zijn. Noch wat de impact is van hun daden.
De coniferenbranden laten in de wijk Griffioen niemand onberoerd. Michael McGovern woont er al dertig jaar en wijst naar de vele coniferenhagen die in zijn stukje wijk staan. Gelukkig niet rondom zijn huis, zegt hij. Een paar woningen verderop staan ze wel. Wat McGovern betreft komt er weer een soort buurt- of stadswacht en gaat de politie nog meer surveilleren.
Hij vreest dat de coniferenbranden een trend versnellen: het oprukken van de Gamma-schuttingen waardoor het oorspronkelijke groene karakter van zijn wijk verder zal veranderen.
Buurtbewoonster Febe Vreeke vindt de branden ook zeer beangstigend. Al lopend door haar wijk zegt ook zij dat de daders niet beseffen wat ze aanrichten. "Straks slaat een brand echt over en vallen er doden. Wat dan?"
http://www.pzc.nl/regio/zeeland/5175808/Straks-slaat-de-brand-echt-over-naar-een-woning.ece