Bij deze het nieuwe topic omtrent dit onderwerp, voorgekomen uit deze -->
Incident BloemendaalDit jaar (2010) wordt er in de regio Noordholland-Noord begonnen met een pilot waarbij het kustwachtcentrum in Den Helder, de Reddingsbrigades direct alarmeert bij incidenten die binnen het takenpakket van de rb's vallen. Nou ben ik benieuwd hoe dit in de praktijk in zijn werk gaat kwa verbindingen, procedures en dergelijke. Misschien dat een iemand hierover het e.e.a. uiteen wil zetten?
Het lijkt mij een uiterst postieve ontwikkeling om het water in den landen nóg een stukje veiliger te maken
De eerste testen zijn al geweest en volgens de huismonitor worden de volgende codes gebruikt:
1735816 Kustwachtcentrum (Reddingsbrigade Sint Maartenszee)
1735821 Kustwachtcentrum (Reddingsbrigade Texel - De Koog)
1735826 Kustwachtcentrum (Reddingsbrigade Schoorl)
1735841 Kustwachtcentrum (Reddingsbrigade Petten)
1735801 Kustwachtcentrum (Reddingsbrigade Bergen)
1735806 Kustwachtcentrum (Reddingsbrigade Castricum)
1735811 Kustwachtcentrum (Reddingsbrigade Callantsoog)
1735831 Kustwachtcentrum (Reddingsbrigade Egmond aan Zee)
1735836 Kustwachtcentrum (Reddingsbrigade Den Helder)
En nog een bijbehorend mediabericht;
Proef Reddingsbrigade moet meer slachtoffers op zee reddenwoensdag 26 mei 2010 08:28
Den Haag - Binnenkort zal Reddingsbrigade Nederland haar activiteiten uitbreiden in het kustgebied van de regio Noord-Holland Noord.
Bij een calamiteit op zee zal het Kustwachtcentrum vanaf juni niet alleen de KNRM alarmeren, maar ook de reddingsbrigades langs de kust. Het doel van de drie betrokken organisaties is om de efficiency van de hulpverlening met elkaar te verbeteren. Het gaat om een proef van drie maanden, aldus woordvoerder Van Mourik van Reddingsbrigade Nederland in en interview met Blik op Nieuws.
Nu is het nog zo geregeld dat bij een spoedmelding (prio 1) van het Kustwachtcentrum alleen de KNRM uitrukt. In een aantal gevallen zijn deze spoedmeldingen ook binnen handbereik van de reddingsbrigades als die hun boten al op het strand hebben klaarliggen, of al in het water aanwezig zijn. Deze boten met redders kunnen in dit soort gevallen vaak sneller ter plaatse zijn dan een boot van de KNRM die vanaf een ligplaats of loods moet opkomen. Dat kan voor slachtoffers belangrijke tijdwinst opleveren. In alle spoedgevallen zullen voorlopig beide organisaties worden gealarmeerd. In de praktijk werken de reddingsorganisaties lokaal al vaak samen.
Eind dit jaar zullen de resultaten worden geëvalueerd. Als daaruit blijkt dat de Reddingsbrigade een goede aanvulling is, zal het takenpakket van de Reddingsbrigades in het Kustwachtgebied mogelijk landelijk worden uitgebreid.
Bron: Blikopnieuws.nl