Oma:
Ik weet dat CCP's en Advanced Paramedics hun kennis en kunde in buitenlandse EMS systemen meer dan bewezen hebben. Het is een goede en veilige professie binnen de pre hospitale acute zorg. Geen discussie daarover.
Het gaat hier in Nederland over het overhaastte en ondoordachte besluit om experimentele zelfstandige bevoegdheid toe te kennen aan de BMH.
Bij ambulanceverpleegkundigen, waarbij al meer dan 20 jaar praktijkervaring en tuchtzaken bekend zijn, wordt zelfstandige bevoegdheid structureel geblokkeerd.
De Verpleegkundig Specialist, een erkende titel sinds 1999, heeft sinds 2012 een experimentele zelfstandige bevoegdheid. Bewijst zich steeds meer en beter binnen de taakherschikking.
En de BMH, die zich nog nergens écht binnen de ambulancezorg bewezen heeft, krijgt vóórdat de eerste lichting is afgestudeerd én vóórdat hun competenties en curriculum uitgekristalliseerd zijn wél al een experimentele zelfstandige bevoegdheid.
Dat is mi moeilijk tot niet uit te leggen.
Welke politieke of financiële krachten spelen hier een rol???
Ik vind het gejank over die bevoegdheden ontzettend sneu van alle verpleegkundigen. Ik heb 15 jaar in Nederland gewerkt als chirurg en heb mij geen enkel moment druk gemaakt over mijn bevoegdheden of mij druk gemaakt over het feit dat een andere beroepsbeoefenaar misschien wel meer bevoegdheden heeft dan ik zou hebben.
Als het de ambulanceverpleegkundigen daadwerkelijk een doorn in het oog is vraag ik mij af waarom ze zonder probleem elke dag braaf werken als ondergeschikte van de MMA (de gemiddelde soa- of verzekeringsarts die het opperhoofd is van de ambulancedienst heeft meer bevoegdheden terwijl hij geen ECG kan lezen of kan intuberen).
Ambulanceverpleegkundigen hebben in Nederland op zich geen reden om in paniek te raken. Ik heb nergens gelezen dat de ambulancebazen ambulanceverpleegkundigen de laan uit willen sturen, sterker nog ik heb deze week diverse vacatures voor ambulanceverpleegkundigen gelezen, o.a. Amsterdam.
Als het langetermijn beleid is om de ambulanceverpleegkundige door natuurlijk verloop te laten afvloeien hoeven de huidige ambulanceverpleegkundigen zich niet druk te maken.
Ik zou het zelfs logisch vinden om de verpleegkundigen van de ambulances te halen aangezien de ambulancediensten niet alleen
op de wereld in Nederland zijn.
Elders op het forum en in de media kunnen we namelijk lezen dat Nederland nu al een tekort heeft aan gespecialiseerde verpleegkundigen in de kliniek en het tekort op termijn nog groter zal worden. Het zegt dat je in Nederland de luxe niet meer hebt om je verpleegkundigen op de ambulance te zetten. Je moet nationaal beleid maken in samenhang waardoor je meer verpleegkundigen gaat opleiden, meer verpleegkundigen laat specialiseren en je verpleegkundigen in de Nederlandse klinieken gaat houden.
Als je het lange termijn in Nederland wilt oplossen moet je er inderdaad vandaag al mee beginnen en niet verder op het beloop laten.
Ambulanceverpleegkundigen met kritiek hebben wel een punt aangezien ze schijnbaar geen flauw idee hebben wat de ambulancebazen van plan zijn met BMH. Ik vind dat een enorme blunder van de ambulancebazen omdat je je onrust op de werkvloer hoort te voorkomen door je personeel in te lichten en de eventuele zorgen weg te nemen.
Ik kan er namelijk ook geen chocolade van maken wat de ambulancebazen precies van plan zijn. Ik had verwacht dat de BMH-er een lager loon zou krijgen (wettelijk toegestaan omdat ze ondanks dat ze zelfde werk doen als de ambulanceverpleegkundige een andere vooropleiding hebben gehad).
Ik kan maar twee redenen bedenken om de ambulanceverpleegkundige te willen vervangen;
* Kostenbesparing zonder kwaliteitsverlies. (= dus niet aan de orde)
* Kwaliteitsverbetering; BMH-ers kunnen kostenneutraal (zelfde loonkosten) de kwaliteit van de ambulancezorg verbeteren.