Bachelor Medische Hulpverlening; functieprofiel en inschaling

Auteur Topic: Bachelor Medische Hulpverlening; functieprofiel en inschaling  (gelezen 24941 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

seh/ic broeder

  • (alg.) Verpleegkundige Spoedeisende Hulp en Ambulancezorg Belgie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 862
  • Alles komt goed !
Reactie #50 Gepost op: 4 november 2016, 07:43:10
Citaat
Zoals bij ALLE grote veranderingen eens in elke tien-twintig-dertig jaar heerst er vrijwel altijd een grote angst voor behoud van (eigen) banen, en dit geval in het bijzonder, de angst voor de kwaliteit(verlies) van de ambulancezorg. Terecht of onterecht, dat weten we pas over enkele jaren, NA evaluatie van de BMH-ers op de ambulance.
Dan pas kan je roeptoeteren of iets wel of niet goed of slecht was.

persoonlijk denk ik niet dat het te maken heeft met het behoud van eigen banen, aangezien deze BMH is opgericht, juist doordat er zo weinig personeel te vinden is en er in de toekomst een groot tekort verwacht wordt

Alleen in mijn ogen zou een BMH-er zeker wel een plaats kunnen hebben op de ambulance; maar niet zoals nu

4 jaar school (letterlijk) wat stage en dan na een inwerktraject zo de ambulance op. Ik zou er persoonlijk niet aan moeten denken.

ik kan denk ik een vrij reele vergelijking maken met mijn (jonge) medestudenten op de (Belgische) seh/ic opleiding. ik volgde les aandachtig omdat ik mogelijk een verschil kan maken voor de patient op een bepaald punt, meeste van hen zijn tijdens lessen (over bijvoorbeeld fatale elektrolyten stoornissen) bezig met praten en facebook.

Een professor vroeg een keer tijdens de les of hij nog iets uit moest leggen over elektrolyen en bloedwaarden, het antwoord was alleen als hij vragen zou stellen hierover op het examen

Ook de jonge collega's waar ik mee werk op de werkvloer (spoedeisende hulp) staan heel anders erin, en kunnen het technisch kunstje prima uitvoeren. Alleen missen in mijn beleving de (levens - en klinische-) ervaring waarmee je op andere vlakken dat het technisch kunstje een verschil kan maken

Natuurlijk kun je niet een-op-een een vergelijk maken met de studenten van de BMH.

Maar persoonlijk kan ik me niet voorstellen dat er een heel groot verschil in zal zijn, gezien dat een groot deel van hoe je in het leven staat te maken heeft met je (levens - en klinische-) ervaring en leeftijd
 

ollega's op de opleiding en op mijn werkplekken


seh/ic broeder

  • (alg.) Verpleegkundige Spoedeisende Hulp en Ambulancezorg Belgie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 862
  • Alles komt goed !
Reactie #51 Gepost op: 4 november 2016, 07:46:46
Citaat
dank dat jij je er ook nog even tegen aan bemoeit... het gaat niet alleen over subjectieve zaken Willem...

Citaat
Willem heeft eindelijk zijn super-ehbo opleiding gevonden.

maar is het niet juist wat hij schrijft?

ik vind het persoonlijk een goede bijdrage


seh/ic broeder

  • (alg.) Verpleegkundige Spoedeisende Hulp en Ambulancezorg Belgie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 862
  • Alles komt goed !
Reactie #52 Gepost op: 4 november 2016, 07:51:26
De ambulancesector komt ook in deze situatie terecht. Het aantal afzwaaiende collega’s is groter dan het aantal nieuw instromende collega’s. Voor het eerst sinds jaren gaan er zelfs weer collega’s terug het ziekenhuis in. En dat is niet zo vreemd. Het salaris is hoger in relatie tot de (zelfstandige) verantwoordelijkheid.

In het land zien we al initiatieven om mensen met een Bachelor Medische Hulpverlening (BMH) opleiding aan te nemen. Krijgen deze dezelfde taken en bevoegdheden als ambulanceverpleegkundigen? Hoe zit het met hun BIG registratie? Is dit een uitholling van het vak ambulanceverpleegkundige? Allemaal vragen die spelen binnen de sector en waar we veel varen op een onderbuikgevoel, want feiten zijn er nog niet. Het is nieuw en we kunnen er nog geen gefundeerd oordeel over geven.

Is het aannemen van BMH-ers de enige oplossing? Persoonlijk denk ik van niet. Natuurlijk moeten we bij de volgende CAO onderhandelingen scherp zijn op arbeidsvoorwaarden en salarissen. Het moet voor een specialistische verpleegkundigen weer aantrekkelijk worden om naar de ambulancedienst te gaan. Ze moeten er in elk geval niet op achteruit gaan. Alleen verschuift dan wel het probleem, want ook in de ziekenhuizen kampt men met tekorten. En een tekort aan personeel, zorgt voor minder opvang- en opname capaciteit.

Maar er zijn ook andere wegen die naar Rome leiden. Is de aanname eis van een specialisatie nog wel terecht? Moeten we van ambulanceverpleegkundige geen aparte specialisatie maken? Je kan als afgestuurde ‘basis’ verpleegkundigen immers ook zonder andere specialisatie de IC, SEH, CCU of elke andere specialistische opleiding gaan volgen. Ambulancediensten en de Academie voor Ambulancezorg zijn nu erkend door het College Zorg Opleidingen (CZO). Misschien geeft dat ruimte voor basisverpleegkundigen om zich te specialiseren tot ambulanceverpleegkundigen.

bron: https://www.ambulanceblog.nl/schaarste-aan-personeel-en-nu/


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #53 Gepost op: 4 november 2016, 07:51:57
Citaat van: Embalage link=msg=1455688 date=1478205303
Oma:

Ik weet dat CCP's en Advanced Paramedics hun kennis en kunde in buitenlandse EMS systemen meer dan bewezen hebben. Het is een goede en veilige professie binnen de pre hospitale acute zorg. Geen discussie daarover.

Het gaat hier in Nederland over het overhaastte en ondoordachte besluit om experimentele zelfstandige bevoegdheid toe te kennen aan de BMH.  

Bij ambulanceverpleegkundigen, waarbij al meer dan 20 jaar praktijkervaring en tuchtzaken bekend zijn, wordt zelfstandige bevoegdheid structureel geblokkeerd.

De Verpleegkundig Specialist, een erkende titel sinds 1999, heeft sinds 2012 een experimentele zelfstandige bevoegdheid. Bewijst zich steeds  meer en beter binnen de taakherschikking.

En de BMH, die zich nog nergens écht binnen de ambulancezorg bewezen heeft, krijgt vóórdat de eerste lichting is afgestudeerd én vóórdat hun competenties en curriculum uitgekristalliseerd zijn wél al een experimentele zelfstandige bevoegdheid.  
Dat is mi moeilijk tot niet uit te leggen.

Welke politieke of financiële krachten spelen hier een rol???

Ik vind het gejank over die bevoegdheden ontzettend sneu van alle verpleegkundigen. Ik heb 15 jaar in Nederland gewerkt als chirurg en heb mij geen enkel moment druk gemaakt over mijn bevoegdheden of mij druk gemaakt over het feit dat een andere beroepsbeoefenaar misschien wel meer bevoegdheden heeft dan ik zou hebben.

Als het de ambulanceverpleegkundigen daadwerkelijk een doorn in het oog is vraag ik mij af waarom ze zonder probleem elke dag braaf werken als ondergeschikte van de MMA (de gemiddelde soa- of verzekeringsarts die het opperhoofd is van de ambulancedienst heeft meer bevoegdheden terwijl hij geen ECG kan lezen of kan intuberen).

Ambulanceverpleegkundigen hebben in Nederland op zich geen reden om in paniek te raken. Ik heb nergens gelezen dat de ambulancebazen ambulanceverpleegkundigen de laan uit willen sturen, sterker nog ik heb deze week diverse vacatures voor ambulanceverpleegkundigen gelezen, o.a. Amsterdam.

Als het langetermijn beleid is om de ambulanceverpleegkundige door natuurlijk verloop te laten afvloeien hoeven de huidige ambulanceverpleegkundigen zich niet druk te maken.

Ik zou het zelfs logisch vinden om de verpleegkundigen van de ambulances te halen aangezien de ambulancediensten niet alleen op de wereld in Nederland zijn.

Elders op het forum en in de media kunnen we namelijk lezen dat Nederland nu al een tekort heeft aan gespecialiseerde verpleegkundigen in de kliniek en het tekort op termijn nog groter zal worden. Het zegt dat je in Nederland de luxe niet meer hebt om je verpleegkundigen op de ambulance te zetten. Je moet nationaal beleid maken in samenhang waardoor je meer verpleegkundigen gaat opleiden, meer verpleegkundigen laat specialiseren en je verpleegkundigen in de Nederlandse klinieken gaat houden.

Als je het lange termijn in Nederland wilt oplossen moet je er inderdaad vandaag al mee beginnen en niet verder op het beloop laten.

Ambulanceverpleegkundigen met kritiek hebben wel een punt aangezien ze schijnbaar geen flauw idee hebben wat de ambulancebazen van plan zijn met BMH. Ik vind dat een enorme blunder van de ambulancebazen omdat je je onrust op de werkvloer hoort te voorkomen door je personeel in te lichten en de eventuele zorgen weg te nemen.

Ik kan er namelijk ook geen chocolade van maken wat de ambulancebazen precies van plan zijn. Ik had verwacht dat de BMH-er een lager loon zou krijgen (wettelijk toegestaan omdat ze ondanks dat ze zelfde werk doen als de ambulanceverpleegkundige een andere vooropleiding hebben gehad).

Ik kan maar twee redenen bedenken om de ambulanceverpleegkundige te willen vervangen;

* Kostenbesparing zonder kwaliteitsverlies. (= dus niet aan de orde)
* Kwaliteitsverbetering; BMH-ers kunnen kostenneutraal (zelfde loonkosten) de kwaliteit van de ambulancezorg verbeteren.


seh/ic broeder

  • (alg.) Verpleegkundige Spoedeisende Hulp en Ambulancezorg Belgie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 862
  • Alles komt goed !
Reactie #54 Gepost op: 4 november 2016, 08:28:14
Citaat
Ik vind het gejank over die bevoegdheden ontzettend sneu van alle verpleegkundigen. Ik heb 15 jaar in Nederland gewerkt als chirurg en heb mij geen enkel moment druk gemaakt over mijn bevoegdheden of mij druk gemaakt over het feit dat een andere beroepsbeoefenaar misschien wel meer bevoegdheden heeft dan ik zou hebben.

misschien moet je eens goed lezen wat er geschreven wordt

Persoonlijk interesseert het me geen hol dat ik geen zelfstandige bevoegdheid heb en de BMH-er wel. Voor mij (en persoonlijk denk ik de meeste verpleegkundigen) heeft het niks te maken met Ego (omdat andere beroepsbeoefenaar meer bevoegdheden krijgen dan ons)

Maar ik vind het persoonlijk te zot voor woorden dat een BMH met 4 jaar een theorie opleiding dezelfde bevoegdheden krijgt als een arts.

Het is niet zomaar iets vind ik. Het is niet zomaar een verschil

Een BMH-er kan en mag in welke sector dan ook, maar laten we het voorbeeld van de ambulance-zorg nemen (aangezien daar een veel grotere zelfstandigheid ligt), zelfstandig de keuze maken tot het uitvoeren (en het daadwerkelijk uitvoeren) van voorbehouden handelingen

het is een wezenlijk verschil

Hoe kun jij het rechtvaardigen dat een 4 jarige HBO opleiding, die inderdaad meer CURE gericht is, rechtvaardiging geeft voor het gelijk stellen aan een arts wat betreft zelfstandige bevoegdheid?

Als je het vergelijk maakt tussen een opleiding op HBO niveau niet-verpleegkundige, dan kun je een mooi vergelijk maken met de Anesthesiemedewerker. Dit is een 3 jarige opleiding en ook heel gericht op het medisch handelen.

Deze hebben geen BIG registratie en geen zelfstandige bevoegdheid, terwijl ze 1600 uur meer praktijk uren hebben gemaakt

Citaat
Een anesthesiemedewerker die een interne CZO-opleiding (College Zorgopleidingen, red.) heeft afgerond, heeft 1600 praktijkuren meer gedraaid dan een afgestudeerde bmha’er.


bron: https://okblog.nl/anesthesiologie-zit-niet-te-wachten-op-medisch-hulpverlener/


seh/ic broeder

  • (alg.) Verpleegkundige Spoedeisende Hulp en Ambulancezorg Belgie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 862
  • Alles komt goed !
Reactie #55 Gepost op: 4 november 2016, 09:06:00
De IGZ beschrijft haar conclusie als volgt:
“Onder de huidige omstandigheden kunnen BMH-studenten, bijvoorbeeld in het kader van stage, voorbehouden handelingen alleen uitvoeren als is voldaan aan de voorwaarden zoals opgenomen in artikel 35 en 38 wet BIG. Daarin staat (onder meer) opgenomen dat een zelfstandige bevoegde de opdracht geeft tot de voorbehouden handelingen, dat toezicht door een zelfstandig bevoegde opdrachtgever en de mogelijkheid van tussenkomst door een zelfstandig bevoegde opdrachtgever voldoende verzekerd zijn, voor zover dat redelijkerwijs nodig is.

Een ambulanceverpleegkundige kan als functioneel zelfstandige geen opdracht geven aan een BMH-student om een voorbehouden handeling uit te voeren op geleide van artikel 35 en artikel 38 wet BIG. Indien het beoogde experimenteerartikel in werking is getreden, kan de BMH na het succesvol afronden van zijn opleiding bevoegd worden verklaard om voor een bepaalde periode nader in een AMvB te bepalen, bepaalde voorbehouden handelingen indiceren en verrichten. Het delegeren van de in de AMvB benoemde handelingen dient nader en per handeling te worden afgewogen opdat de RAV en de individuele zorgverlener te allen tijde verantwoorde zorg kunnen leveren.

Wellicht is een uitwerking te maken in combinatie met het verrichten van werkzaamheden in een meer gestructureerde setting waarin spoedeisende zorg wordt verleend met meer mogelijkheden voor supervisie en tussenkomst door een zelfstandig bevoegde beroepsbeoefenaar”.

Er is gekozen om de voorbehouden handelingen separaat te gaan toetsen in het skills lab. De Kenmerkende Beroepssituaties (KBS’en) zullen tijdens de stage verder uitgevoerd worden door de student, waarbij opgemerkt moet worden dat voorbehouden handelingen alleen uitgevoerd mogen worden als er directe supervisie geboden kan worden door een zelfstandig bevoegde. Daar in de meeste situaties niet aan deze voorwaarde kan worden voldaan, kunnen studenten gaan afstuderen zonder de handelingen op patiënten toe te passen. Met andere woorden, zij voeren wel de Kenmerkende Beroepssituaties uit, maar niet de voorbehouden handelingen. Dit heeft tot gevolg dat een afgestudeerd medisch hulpverlener zich technisch bekwaam mag achten, maar niet beschikt over de ervaring en routine om de handelingen zelfstandig uit te voeren.

Mede om deze reden zullen er specifieke inwerktrajecten opgezet worden die een afgestudeerd medisch hulpverlener als beginnend beroepsbeoefenaar gaat doorlopen. Een dergelijk inwerktraject kan vorm en inhoud krijgen als het experimenteerartikel in de wet BIG van kracht is. De medisch hulpverlener krijgt immers dan een (tijdelijke) zelfstandige bevoegdheid.

bron: https://www.ambulancezorg.nl/nederlands/pagina/8769/voortgang-bmh.html


anesthesievpk

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 21
Reactie #56 Gepost op: 4 november 2016, 09:07:10
Ik sluit me aan wat bij joffry zegt.
Wij hebben al een stuk of 6 bmh studenten bij ons op de afdeling gehad en geen van allen hebben hun stage gehaald. Ze functioneren, terwijl ze bijna klaar zouden moeten zijn, op het niveau van een eerste jaars leerling.
De theorie klinkt leuk, praktisch zie ik het niet gebeuren dat er ziekenhuizen of ambulancediensten deze mensen aannemen voor traineeships, of ze gaan er snel weer van terug komen.


seh/ic broeder

  • (alg.) Verpleegkundige Spoedeisende Hulp en Ambulancezorg Belgie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 862
  • Alles komt goed !
Reactie #57 Gepost op: 4 november 2016, 09:08:37
was ook benieuwd wat de ervaringen zijn met BMh studenten

kun je wat meer vertellen over de ervaringen en waarom ze in jullie ogen functioneren op het niveau van een eerste jaars leerling?


anesthesievpk

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 21
Reactie #58 Gepost op: 4 november 2016, 09:18:43
Citaat van: senseihomer link=msg=1455760 date=1478246917
was ook benieuwd wat de ervaringen zijn met BMh studenten

kun je wat meer vertellen over de ervaringen en waarom ze in jullie ogen functioneren op het niveau van een eerste jaars leerling?

Privacy technisch gezien lijkt me dat niet helemaal verantwoord. Laten we het erop houden dat er doden zouden zijn gevallen als ze op dat moment alleen op de ok hadden gestaan.


seh/ic broeder

  • (alg.) Verpleegkundige Spoedeisende Hulp en Ambulancezorg Belgie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 862
  • Alles komt goed !
Reactie #59 Gepost op: 4 november 2016, 09:29:47
Ik begrijp je punt, maar op zich is het toch geen probleem om globaal ervaringen aan te geven (zonder al te specifiek op een persoon te richten)

In mijn ervaring met een BMH student is ook een bijna (mogelijke fatale) fout gebeurd, waarin de BMH student een spuit klaar moest maken voor een insuline protocol en mij uitlegde dat ik de helft van de ampul moest nemen omdat het protocol aangaf 50 eenheden insuline in een 50 cc spuit

toen zei een collega van ons dat in die ampul 300 eenheden zaten in plaats van 100 eenheden; dus had hij niet een check gedaan (en ik suggereer niet dat hij dat niet gedaan zou hebben), dan had hij 150 eenheden toegdiend in de spuit ipv 50 eenheden; met alle mogelijk gevolgen van dien

kwam trouwens een grappige discussie tegen; waar jammer genoeg de discussie op een gegeven moment wordt afgekapt:
http://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1861084