Bachelor Medische Hulpverlening; functieprofiel en inschaling

Auteur Topic: Bachelor Medische Hulpverlening; functieprofiel en inschaling  (gelezen 24937 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #80 Gepost op: 4 november 2016, 11:31:53
Citaat van: senseihomer link=msg=1455805 date=1478254562
en als ik (correct me if i'm wrong) het goed begrijp wordt er binnen de Nederlandse Anesthesie setting gewerkt met een anesthesioloog die verantwoordelijk is voor 2 patienten en waarbij bij elke patient een anesthesie (verpleegkundige) medewerker staat?



Ja, in Nederland werken ze met een 2-kamer systeem. De anesthesioloog is op de OK tijdens de in- en uitleiding. Tijdens de operaties zit er een anesthesiemedewerker op de kruk.

Als op OK1 een darmresectie bezig is en op OK2 een totale heup zit de anesthesioloog in zijn eigen hok op OK complex (beetje administratie, tv kijken, koffie drinken, gezellig ouwehoeren met een chirurg, enz). Het kan ook dat ze op de holding of verkoever even een paar pijnbestrijdingspatienten behandelen (de schoorsteen van een anesthesioloog moet ook blijven roken).

De anesthesioloog komt soms even in de OK kijken, meestal als hij van mening is dat het te lang duurt. Als er problemen ontstaan of zodra men denkt dat er een probleem zou kunnen ontstaan moet de anesthesiemedewerker/-verpleegkundige de anesthesioloog naar de OK roepen.

Ik heb het ook wel eens meegemaakt bij kleinere ingrepen dat ik de anesthesieverpleegkundige heb gezegd dat hij zijn baas moet roepen. Het zegt niet dat deze meedenkende anesthesieverpleegkundigen het dan doen omdat ze vinden dat zij wel uitmaken of het nodig is dat de anesthesioloog zelf achter gasknop gaat zitten.

In praktijk is het geen probleem omdat de chirurg ook de omloop (een operatie assistent) kan vragen via de intercom de anesthesioloog op te roepen.


Expert

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,568
Reactie #81 Gepost op: 4 november 2016, 11:32:50
Citaat van: senseihomer link=msg=1455606 date=1478185020
Zelfstandig bevoegd

Als zij bekwaam zijn mogen zij op eigen gezag een indicatie stellen en een voorbehouden handeling uitvoeren. Onder bepaalde voorwaarden mogen zij een opdracht geven aan een niet zelfstandig bevoegde om de voorbehouden handeling uit te voeren. Ook tandartsen en verloskundigen zijn zelfstandig bevoegd bepaalde voorbehouden handelingen te verrichten als zij bekwaam zijn. De handelingen moeten wel binnen het in de Wet BIG omschreven deskundigheidsgebied liggen

Functionele zelfstandigheid / functionele zelfstandige bevoegdheid

Verpleegkundigen die geregistreerd zijn in het BIG-register komen in aanmerking voor de regeling van functionele zelfstandigheid. Deze regeling houdt in dat zij in opdracht van een arts, tandarts of verloskundige zelfstandig voorbehouden handelingen mogen uitvoeren zonder dat de opdrachtgever toezicht houdt en de mogelijkheid heeft om tussenbeide te komen. Voorwaarde is dat de verpleegkundige bekwaam is.

bron: http://www.btsg.nl/infobulletin/wetten/wet-big.html


Goed.., er is dus sprake van een verschil in bevoegdheden tussen ambulanceverpleegkundigen en lui die een BMH opleiding hebben afgerond. In het ziekenhuis waar ik werkzaam ben word ik ook met deze functionaliteit geconfronteerd en ik ben er niet heel enthousiast over. Los daarvan.., wat betekent die "zelfstandige bevoegdheid" nu in de praktijk?

Even naar de OK als voorbeeld..., aan welke indicaties moet ik dan denken en welke voorbehouden handeling zullen zij dan, zonder tussenkomst van een anesthesioloog zelfstandig uitvoeren?


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #82 Gepost op: 4 november 2016, 11:34:49
Citaat van: anesthesievpk link=msg=1455808 date=1478254966
Dat had ik allang begrepen uit jouw reacties.
Je zou bij ons niet weten wat je ziet. Ik durf te stellen dat er van alle 60 anesthesiologen en assistenten je op 2 handen het aantal kan tellen dat het anesthesietoestel aankrijgt.
En dan zullen we het over de andere handelingen nog maar niet hebben.

Precies, laten we het daar vooral niet over hebben. Het is een groot probleem als een groot deel van de huidige professionals niet weet hoe hun eigen apparatuur werkt.

BMH kan je prima gebruiken als bliksemafleider.


Expert

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,568
Reactie #83 Gepost op: 4 november 2016, 11:38:53
Citaat van: anesthesievpk link=msg=1455808 date=1478254966

Je zou bij ons niet weten wat je ziet. Ik durf te stellen dat er van alle 60 anesthesiologen en assistenten je op 2 handen het aantal kan tellen dat het anesthesietoestel aankrijgt.

En dan zullen we het over de andere handelingen nog maar niet hebben.


Kun je die laatste zin eens toelichten.


RemRoof

  • docent Zorg & Welzijn
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,074
  • NRK-vrijwilliger en brede hulpverleningsinteresse
Reactie #84 Gepost op: 4 november 2016, 11:40:09
Als ik ook nog een duit in het zakje mag doen. Volgens mij komt deze discussie neer op 3 punten:

* Het huidige curriculum vande HBO-BMH  sluit op dit moment niet aan bij de praktijkverwachtingen.
* Er is geen visie met een nieuwe invulling van het am ulancebestel en de rol van de BMH.
* Een BMH gaat hetzelfde verdienen als een AVP. Dit doet begrijpelijk pijn gezien het harde werken wat er voor nodig is om AVP te worden.

Paramedic-based systemen hebben zich al bewezen en zouden voor Nederland een prima oplossing kunnen zijn om meer verpleegkundigen in het ziekenhuis te krijgen en de ambulancezorg te differentiëren waardoorwellicht ook de 8- minutennorm ingevoerd kan worden.

Voor de discussie. Er zijn genoeg AVP met een MBO of inservicebasis. Dat is geen HBO.
Al mijn bijdragen zijn op persoonlijke titel.


anesthesievpk

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 21
Reactie #85 Gepost op: 4 november 2016, 11:42:26
Citaat van: Expert link=msg=1455815 date=1478255933
Kun je die laatste zin eens toelichten.

Ja hoor, via een pb.
Niet hier openbaar op een plaatst waar ook leken mee kunnen lezen.


anesthesievpk

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 21
Reactie #86 Gepost op: 4 november 2016, 11:45:45
Citaat van: oma link=msg=1455814 date=1478255689
Precies, laten we het daar vooral niet over hebben. Het is een groot probleem als een groot deel van de huidige professionals niet weet hoe hun eigen apparatuur werkt.

BMH kan je prima gebruiken als bliksemafleider.

En het wordt een nog groter probleem als dan de bmh'er na een theoretische studie van 4 jaar en een praktijk ervaring van een paar maanden dat ook niet weet.
Maar inderdaad terug naar het begin; als het aan onze beoordelingen ligt komen er geen bmh gediplomeerden want ze halen hun stage niet.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #87 Gepost op: 4 november 2016, 11:47:58
Citaat van: anesthesievpk link=msg=1455818 date=1478256146
Ja hoor, via een pb.
Niet hier openbaar op een plaatst waar ook leken mee kunnen lezen.

Het draag niet bij aan het debat op forum. Ik beschouw mezelf niet als een leek en ik mag de persoonlijke berichten van forumlid Expert niet lezen.

Ik heb er ook geen probleem mee als er leken meelezen.

Jij maakt je zorgen over de kwaliteit van patientenzorg en de patientveiligheid. Het grootste gevaar voor kwaliteit en patientveiligheid is de achterkamertjescultuur en de "ons dekt ons cultuur" op de Nederlandse operatiecomplexen.


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #88 Gepost op: 4 november 2016, 11:49:30
Citaat van: senseihomer link=msg=1455743 date=1478242286
De ambulancesector komt ook in deze situatie terecht. Het aantal afzwaaiende collega’s is groter dan het aantal nieuw instromende collega’s. Voor het eerst sinds jaren gaan er zelfs weer collega’s terug het ziekenhuis in. En dat is niet zo vreemd. Het salaris is hoger in relatie tot de (zelfstandige) verantwoordelijkheid.

In het land zien we al initiatieven om mensen met een Bachelor Medische Hulpverlening (BMH) opleiding aan te nemen. Krijgen deze dezelfde taken en bevoegdheden als ambulanceverpleegkundigen? Hoe zit het met hun BIG registratie? Is dit een uitholling van het vak ambulanceverpleegkundige? Allemaal vragen die spelen binnen de sector en waar we veel varen op een onderbuikgevoel, want feiten zijn er nog niet. Het is nieuw en we kunnen er nog geen gefundeerd oordeel over geven.

Is het aannemen van BMH-ers de enige oplossing? Persoonlijk denk ik van niet. Natuurlijk moeten we bij de volgende CAO onderhandelingen scherp zijn op arbeidsvoorwaarden en salarissen. Het moet voor een specialistische verpleegkundigen weer aantrekkelijk worden om naar de ambulancedienst te gaan. Ze moeten er in elk geval niet op achteruit gaan. Alleen verschuift dan wel het probleem, want ook in de ziekenhuizen kampt men met tekorten. En een tekort aan personeel, zorgt voor minder opvang- en opname capaciteit.

Maar er zijn ook andere wegen die naar Rome leiden. Is de aanname eis van een specialisatie nog wel terecht? Moeten we van ambulanceverpleegkundige geen aparte specialisatie maken? Je kan als afgestuurde ‘basis’ verpleegkundigen immers ook zonder andere specialisatie de IC, SEH, CCU of elke andere specialistische opleiding gaan volgen. Ambulancediensten en de Academie voor Ambulancezorg zijn nu erkend door het College Zorg Opleidingen (CZO). Misschien geeft dat ruimte voor basisverpleegkundigen om zich te specialiseren tot ambulanceverpleegkundigen.

bron: https://www.ambulanceblog.nl/schaarste-aan-personeel-en-nu/
 

Het gaat mij met nam om dit stukje;   Zoals bij ALLE grote veranderingen eens in elke tien-twintig-dertig jaar heerst er vrijwel altijd een grote angst voor behoud van (eigen) banen, en dit geval in het bijzonder, de angst voor de kwaliteit(verlies) van de ambulancezorg. Terecht of onterecht, dat weten we pas over enkele jaren, NA evaluatie van de BMH-ers op de ambulance.
Dan pas kan je roeptoeteren of iets wel of niet goed of slecht was.


Het gaat niet om roeptoeteren, dat is te simpel gedacht. En niet alleen om behoud van eigen banen er zijn juist tekorten aan AVP-en, maar hierin verbetering brengen door salarisverhoging etc zoals in andere beroepgroepen binenn en buiten de zorg dat gebeurt niet door de werkgevers, nee zij hebben een goedkoper plan bedacht..

Het gaat om kritisch benaderen en bechrijven van wat er nu aan ontwikkelingen gaande ziijn en welke er door de strot geduwd worden zonder dragavlak te creeren. De BMH wordt neergeplant in een sector van de actue zorg waarin maar 2 mensen een ambulanceteam vormen en waarvan maar 1 (de toekomstige BMH-er ambulance) de meest deskundige moet zijn...

Laten we wel wezen dat (grote)veranderingen accepteren en het bespreekbaar maken altijd een moeilijk proces is waarbij persoonlijke gevoelens, emoties en angsten behoorlijk kunnen worden opgezweept door groepsgedragingen, misverstanden en irrationeel denken.

Geen idee wat er wordt opgezweept door groepgedrag aangaande het onderwerp, ik zie juist veel irrationele acties en uitingen en ronkende OPR verhalen vanuit de BMH doorduwers.
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


anesthesievpk

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 21
Reactie #89 Gepost op: 4 november 2016, 11:50:51
Citaat van: oma link=msg=1455820 date=1478256478
Het draag niet bij aan het debat op forum. Ik beschouw mezelf niet als een leek en ik mag de persoonlijke berichten van forumlid Expert niet lezen.

Ik heb er ook geen probleem mee als er leken meelezen.

Jij maakt je zorgen over de kwaliteit van patientenzorg en de patientveiligheid. Het grootste gevaar voor kwaliteit en patientveiligheid is de achterkamertjescultuur en de "ons dekt ons cultuur" op de Nederlandse operatiecomplexen.

Het hoort in ieder geval niet in dit topic thuis