Op die enkele jaren durende geneeskunde opleiding is een kleine EHBO opleiding en herhalingslessen van één of twee dagen natuurlijk een lachertje in tijd gesproken.
Als zelfs deze minimale tijd en inspanning nog te veel is dan wordt het echt tijd voor een andere medische opleidingssysteem.
Zoals oma al aangaf worden wij opgeleid tot arts, niet tot ehbo-held.
In het eerste jaar van de studie geven wij lessen volgens het OK-boekje, leren ze wat extra dingen zoals een epipen gebruiken, drukpunten en de standaard ehbo te benaderen volgens de abcde-methode.
Daarnaast leren wij in onze studie 101 extra vaardigheden die we later in de studie kunnen toepassen mocht dat nodig zijn op straat.
Echter heb ik liever een eerstejaars geneeskunde student die goed eerste hulp kan verlenen op straat dan een eerste jaars student die ik teveel dingen heb aangeleerd waardoor ze door de bomen het bos niet meer zien en fouten gaan maken. Daar zijn er ook genoeg bekend van: geneeskunde studenten die tegen een slachtoffer zeggen "doe maar rustig aan met dat been dan gaat het vanzelf wel over" terwijl het gebroken is. Dit omdat ze ooit een keer in de collegezaal gehoord hebben hoe je een beenbreuk moet beoordelen.
Kortom: een geneeskunde student wordt in het eerste jaar volgens het OK opgeleid en zal in de vervolg van zijn enkele jaren durende opleiding meer vaardigheden en handelingen leren om nog betere eerste hulp te verlenen.
En ik ben het met oma eens, van oma en expert verwacht ik dat ze meer kunnen dan een ehbo-er op straat. Van een internist of dermatoloog verwacht ik dat ze goed zijn in diagnoses stellen in het ziekenhuis en dat ze op straat een pleister kunnen plakken/ kunnen reanimeren. Meer niet.