De limitaties van de cijfers van het CBS zijn dat ze gebaseerd zijn op de doodsoorzaak die de arts op het overlijdensrecord zet. Heel grof gezegd overlijdt iedereen uiteindelijk aan een hartstilstand/circulatiestilstand, en zou men dat dus kunnen invullen, maar kan men ook heel specifiek zijn en zeggen dat een persoon ten gevolge van Angina Pectoris is overleden. Of zeggen dat hij/zij overleden is t.g.v. een ritmestoornis of een acuut myocardinfarct.
Dit even voor de context.
Grof gezegd overlijden er dagelijks 385-390 mensen in nederland, van jong tot oud, van ziek tot gezond. Heel kort door de bocht geredeneerd overlijden al deze mensen aan een circulatiestilstand en zouden ze dus gereanimeerd kunnen worden (met een AED).
Natuurlijk kun je niet alle levens redden en moet je dat niet willen, want hier zitten ook de mensen die euthanasie doen, zelfmoord plegen, afzien van verdere levensverlengende behandeling, in een palliatief traject zitten bij, en die mensen moet je niet willen reanimeren. Maar omdat het bijna ondoenlijk is uit deze (openbare) gegevens te distilleren wie wel en niet baat hadden kunnen hebben van een reanimatie met AED en er bovendien geen mensen in staan die een event waarbij reanimatie met een AED wellicht wel tot een betere/andere uitkomst had gehad maar die het wel overleeft hebben kun je heel weinig met die cijfers, buiten de algemene cijfers gebruiken ter onderbouwing van je afstudeerproject.
Overigens zegt dit niets over mijn mening over een AED drone.