Wie bepaalt dat een omstander 112 niet mag bellen?
Iedereen heeft het recht om 112 te bellen ongeacht de omgeving waar iemand zich bevind.
Door direct 112 te bellen is bij hartproblemen/stoornissen belangrijke tijdwinst te maken doordat niet hoeft worden gewacht op de BHV-er die er 5 minuten overdoet om ter plaatse te komen en vervolgens alsnog moet alarmeren.
112 bellen is niet verboden maar op een groot evenement is de regel dat de alarmering via de beveiliging loopt i.v.m opvang en begeleiding van de ambu (of andere hulpverlenende dienst) bij de juiste toegangspoort. Deelnemers weten dit. Is niet handig als ze bij een poort/inrit staan en de portier weet van niks en ze moeten tig meter omrijden. De tijd die men denkt te winnen door zelf te bellen verlies men daar dubbel mee.
Alarmeren is niet alleen 112 bellen, maar ook daarna de interne BHV organisatie. Dus niet OF, maar BEIDE. Zeker bij levensbedreigende letsels en stoornissen.
Interne organisatie-, bedrijfs- en BHVregels als "eerst de BHV-er laten komen, laten beoordelen en dan pas alarmeren" zijn opgesteld door personen die totaal geen idee hebben dat
tijdwinst bij levensbedreigende stoornissen en letsels uitermate belangrijk is voor de overlevingskansen.
En wat EHBO plus betreft. Alle EHBO opleidingen welke beduidend meer niveau bieden dan wat nu het huidige OK/RK standaard is, zijn plotseling "EHBO plus" geworden als gevolg van dat het OK/RK niveau wederom recentelijk behoorlijk is gedaald en daardoor andere EHBO opleidingen met gehandhaafde (nu hogere) standaarden ineens "EHBO plus" zijn geworden.
En dan krijg je ook nog eens het fenomeen dat het zogenaamde "EHBO plus" ineens wordt bekritiseerd omdat er bepaalde handelingen kennelijk
niet meer in thuis horen welke voorheen heel gewoon waren.
Wat er wel of niet in thuis behoort te zitten in EHBO opleidingen aan handelingen en lesstof wordt niet bepaald door het OK of RK. Ze wekken wel erg sterk deze schijn op en velen geloven ten onrechte dat zij dat mogen en kunnen. Jammer voor hen, dat mogen ze sinds 2005 niet meer.
Als de ene organisatie iets meer of minder handelingen heeft dan is dat een goed recht. Het siert EHBO organisaties wel om zich te conformeren aan de ERC
of NRR richtlijnen, maar dat doen alle landelijke EHBO en BHV organisaties gelukkig allemaal.
"EHBO plus" dekt dus absoluut niet de lading vanwege de grote verschillen in opleidingsniveaus met dezelfde benamingen. Wat voor de ene organisatie een (zelfverzonnen niveau) basis of standaard opleiding is, is voor de ander een (zelfverzonnen niveau) gevorderde opleiding, of omgekeerd. Elke organisatie heeft haar eigen interpretatie van niveau indeling. Aangezien de wetgever/minister zich, door het niet-medische karakter van leken EHBO opleidingen,
niet met de inhoud en kwaliteit van leken EHBO opleidingen bemoeit, zal het dus een chaos blijven wat niveau benamingen en verschillen in EHBO opleidingen betreft.
Zo kan het dus voorkomen dat er EHBO-ers op een evenement als gecertificeerd "EHBO-plusser" rondlopen op een beduidend lager niveau dan wenselijk, terwijl andere EHBO-ers gecertificeerd door een andere organisatie op een hoger niveau kunnen zitten zonder een "EHBO-plus aantekening".
En laten evenementen organisaties nu net veelal EHBO-ers willen inhuren met een zogenaamde EHBO-plus.
Het gaat dus niet om de het niveau of kwaliteit, het gaat dus om het papiertje waarop staat "EHBO-plus"
Als ik dus inhoudelijk een LEH/BHV opleiding vergelijk met die van het OK, dan is die van het OK op niveau "EHBO plus". En zo kan ik alle EHBO opleidingen in Nederland met elkaar vergelijken om tot de conclusie te komen dat alleen de omschrijving "EHBO plus" weinig toevoegd aan het daadwerkelijke niveau, maar meer dient te worden gezien als een
lokmiddel om cursisten te lokken voor EHBO lessen die tot voor kort inhoudelijk "normaal" waren
voor de niveaudaling van het OK en RK.
Als ik deze werkwijze
fictief zou doortrekken naar het onderwijs, dan zit iemand op LBO niveau nu plotseling op MBO niveau, en iemand op MBO niveau zou nu op HBO niveau zitten, etc etc.
Door het verlagen van standaarden bevorder je ongewenste kwaliteit- en niveauverlies. Zie ook wat er in het onderwijs in Nederland heeft afgespeeld.