En laten we vooral vermelden dat deze initiatieven door verpleegkundigen van diverse pluimage worden ontwikkeld en door hen aan leken worden verzorgd.
Waar vraag is, zijn er altijd mensen, verpleegkundigen en artsen, die daarin maar al te graag in willen voorzien om iets bij te verdienen.
Er zijn tal van redenen en speciale omstandigheden aan te voeren waarin bepaalde handelingen door leken wel kunnen worden gerechtvaardigd.
Zo zijn bepaalde handelingen en bijv. het zelfstandig beslissen tot het geven van zuurstof m.i. niet geschikt voor evenementen hulpverlening, domweg omdat de EHBO bij/op evenementen is gebaseerd op snelle medische hulp (reeds aanwezig of 112) en eventuele opschaling snel ingang gezet kan worden.
Anders is het bijv. in de duiksport, bergsport ed. waar zuurstof wel is/wordt geaccepteerd.
Ook in de scheepvaart worden bepaalde medische handelingen aangeleerd en frequent toegepast. Hier geldt wel dat deze medische handelingen slechts onder aanwijzingen door een arts van de Radio Medische Dienst (RMD) mogen worden uitgevoerd. Er is immers op volle zee geen ambulance of SEH in de buurt, ik heb ze eigenlijk nog nooit op zee gezien.
Het is dus nooit allemaal strikt zwart of wit (lees: strikt leek, of strikt medisch bevoegd en bekwaam) zoals menigeen dat doet verkondigen.
Grenzen maken en trekken is goed en grenzen dienen wettelijk afgebakend te zijn.
Maar het is niet aan de individuele verpleegkundige, arts of (beroeps)groepen daarvan, om te bepalen waar deze grenzen liggen. Het uiten van zorgen en persoonlijke meningen is een ander verhaal en iedereen mag deze zorgen en persoonlijke meningen natuurlijk verkondigen.
Een morele en/of persoonlijke grens kan worden overschreden, maar deze grens hoeft niet strijdig te zijn met wet-en regelgeving.
De grenzen wat goed en "niet-goed" is wordt in Nederland bepaald door de politiek cq de Minister. Voor het geval excessen (dreigen) voor(te)komen hebben Ministers inspectiediensten ter handhaving tot hun beschikking en kunnen deze ingrijpen.
Het klagen over het feit dat ambulancediensten nieuwe kledinglijn zou moet aanschaffen is een voortvloeisel uit het feit dat de overheid verzuimd heeft om
vooraf de kleding, logo's ed. te deponeren bij een merkenbureau. Dus iedereen mag ze dragen ongeacht functie, titel, afkomst ed.
Dus als de kleding van EHBO-ers, vuilnismannen ed. (perfect) lijkt op die van het ambulancepersoneel dan is dat bijzonder jammer voor diegenen die daar moeite mee heeft.
Klagen bij je baas, chef, leidinggevende, MMA of andere interessante personen is de enige weg om hier tegen te vechten.