Ook Belgie heeft nu zijn veiligheidsregio's. Hulpverleningszone's genoemd. Deze zijn per 1-1 2016 ingevoerd.
De basisprincipes die gehanteerd worden bij de uitwerking van de hervorming van de civiele veiligheid zijn de volgende:
-een uniforme werkwijze, waarbij alle brandweerkorpsen (hulpverleningszones) op eenzelfde, efficiënte en veilige manier tussenkomen bij interventies.
-een doorgedreven samenwerking en efficiëntere taakverdeling tussen hulpverleningszones, en tussen zones en eenheden van de Civiele Bescherming.
-Innovatie, waarbij de beste middelen, opleidingen, procedures en regelgeving onderzocht worden en best practices uitgewisseld kunnen worden.
-een uniformisering en herwaardering van het administratief en geldelijk statuut van de beroeps- en vrijwillige brandweermannen.
-Schaalvergroting, met een efficiëntere besteding van budget tot gevolg.
Dus landelijk een uniforme werkwijze met schaalvergroting en bezuiniging (eerste en laatste streepje). De 15 gemeentes in Westvlanderen, waaronder Brugge, die gezamenlijk Zone 1 vormen hebben hun bevoegdheden in 2016 overgedragen. Voor deze 15 gemeentes zijn totaal 9 brandweerposten ingericht en daarnaast 2 voorposten. Als ik naar de grote kijk zouden dat in NL minimaal het dubbele aantal zijn met max 1 RV op een kazerne.
Je ziet hier dus dezelfde problemen als in NL bij het invoeren van de Veiligheidsregio's, maar de regels worden landelijk vastgesteld en geen afwijkingen zoals in NL per regio. Veel brandweerlieden (ook anderen hier op het forum) zouden blij zijn de de regel een SIV of TS4 verboden is maar en TS altijd met 6 man moet uitrukken.