Landelijk Protocol Levensreddend handelen door de Brandweer

Auteur Topic: Landelijk Protocol Levensreddend handelen door de Brandweer  (gelezen 24296 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #20 Gepost op: 11 januari 2017, 14:12:10
Citaat van: Djseb link=msg=1473257 date=1484139290
Dit komt er dus eigenlijk op neer dat behoorlijk wat posten over gaspakdragers moeten beschikken, ik heb nooit kennis mogen maken nog met gaspakken, aangezien dit ook een specialisme is en toebedeeld is aan slechts enkele posten. Hoe specialistisch is dit nu eigenlijk bij dit soort incidenten, meetapperatuur mee, gaspak aantrekken, en zorgen dat je pak niet lek raakt/beschadigd lijkt mij?

Over het soort pak en adembescherming gesproken, wij beschikken natuurlijk over ademlucht. Dit heeft voordelen en nadelen, een nadeel is natuurlijk dat bij zware inspanning de fles snel gewisseld moet worden een voordeel is dat je natuurlijk helemaal je eigen veilige luchtvoorziening hebt. Een CBRN filter op het huidige masker zou een oplossing zijn voor een langere werktijd + dat je minder gewicht mee sleept = meer mensen redden? Gecombineerd met een simpel NBC pak? Of is een compleet gaspak (PRPS) voor de redding noodzakelijk?

Als alleen een filter + NBC pak benodigd is maakt dit het vrij gemakkelijk om elke brandweereenheid dit te verschaffen en op te leiden. Rocket science is het verder niet lijkt mij, als je eigen veiligheid maar gewaarborgd is.

Ik heb me door oude brandweerofficieren uit Nederland (brandweerofficieren uit de categorie die echt op de Rijksbrandweeracademie hebben gezeten, goed opgelet hebben en daadwerkelijk het diploma hebben behaald) laten wijsmaken dat vroeger ook vrijwilligers tijdens de module gevaarlijke stoffen leerden te werken met gaspak, chemiepak en CBRN bescherming. De voormalig NLs brandweerofficier dacht dat het een module van de opleiding tot hoofdbrandwacht was maar dat het ook zou kunnen dat het zelfs een module uit de opleiding tot brandwacht 1e klasse was.

Je moet persluchtmaskerdrager zijn om te kunnen werken met gaspak of chemiepak. Reddingen doen mensen van brandweer of ambulance (HART) in gaspak of chemiepak. In de decotent heb je mensen staan in PRPS, bij ons zijn het normale ambulancebroeders die iets leren over CBRN/ongevallen gevaarlijke stoffen van onze docenten van HART en de teamleden van HART. In PRPS kun je een uur decontamineren terwijl je normaal kan ademen en heb je nog 15 minuten om zelf gedecontamineerd te worden voor de batterij leeg is.

Ik vind het normaal dat je als je niet weet om welke stof het gaat je de redding uitvoert in gaspak. Een chemiepak of CBRN-overall met filterbus kan in mijn ogen alleen als je zeker weet om welke stof het gaat en zeker weet dat je voldoende beschermd bent met chemiepak of filterbus.

In buurland UK rijden ambulancemensen rond met gaspak en chemiepak in de kofferbak, ze kunnen binnen 15 minuten worden ingezet (met of zonder brandweer). Het is uiteraard wel een specialisme maar niet zo ingewikkeld dat maar een select groepje elite-eenheden in staat zijn om dit werk te kunnen doen.

Werken in CBRN-overall met filterbus kan iedereen. Wij draaien vaak oefeningen met alle hulpdiensten om dit te oefenen. Het gaat vooral om aan wennen te werken met die filterbus en bij langdurige inzetten te drinken via het masker.

Ik vind ook dat de ambulancediensten deze filterbussen in de ambulances moeten hebben en ook alle Nederlandse politiewagens omdat de politiemensen mensen moeten wegsturen uit besmet gebied na een bio/chemische aanslag. Ik vind het asociaal als je agenten langdurig in besmet gebied burgers laat helpen bij de evacuatie en inzet voor crowd-control terwijl je weet dat ze heel ziek gaan worden en mogelijk gaan sterven omdat je te beroerd bent een paar knaken uit te geven aan gelaatsmaskers met filterbus. De agenten beschermen is een les die we geleerd hebben na de aanslag met een zenuwgas (sarin) in Tokio (20 maart 1995).