’Niet meer onnodig wachten’
DELFT - Onnodig wachten bij de verkeerslichten op het kruispunt Provincialeweg/Kruithuislaan behoort tot het verleden. Tenminste, als we het Groene Golf Team van het ministerie van Verkeer en Waterstaat mogen geloven.
Op verzoek van de gemeente Delft onderzocht dit deskundigenteam de situatie ter plekke. De reden: veel automobilisten klaagden over de wachttijd voor het verkeerslicht. Buiten de spits zou het stoplicht veel te vaak op rood staan, ook als er in geen velden of wegen ander verkeer te zien was.
De provincie Zuid-Holland heeft het probleem al aangepakt door de verkeerslichten iets minder snel op rood te laten springen als er een auto aankomt. Het Groene Golf Team heeft de situatie nadien geobserveerd en komt nu tot de conclusie dat het onnodige wachten van automobilisten zich al (vrijwel) niet meer voordoet.
Als het verkeerslicht (buiten de spitsuren) al op rood springt, dan komt dat door auto’s op de kruisende wegen, of doordat er tussen de auto’s op de betreffende weg erg veel ruimte zit, zo meent het deskundigenteam. Extra maatregelen zijn daarom niet nodig.
Het Groene Golf Team onderzoekt ook enkele andere kruispunten in Delft met de vraag of de doorstroming van het verkeer en de afstelling van de verkeerslichten goed zijn. De bevindingen over deze kruispunten zijn nog niet bekend.
www.ad.nlEn nog een interessant artikeltje gevonden, uit 2007;Agressie in het verkeer
EénVandaag vroeg u een paar weken geleden mee te werken aan onze enquete over verkeersagressie. Dat hebben we geweten: 25 duizend mensen hebben ons overladen met reakties. En wat blijkt? We maken ons niet alleen druk over agressie, we maken ons er ook veelvuldig schuldig aan. Vier procent van de ondervraagden geeft zelfs aan weleens een wapen in de auto te hebben. Voor verkeersminister Eurlings (CDA) is de maat vol: hij wil agressieve weggebruikers harder gaan aanpakken.
Opiniepanel uitslagen: 2 juni 2007 / Nederland 1
Uitslag
De helft van de weggebruikers vindt zichzelf slachtoffer van verkeersagressie en eenderde noemt zichzelf een dader. Zo'n vier procent neemt wel eens een wapen mee in de auto. Minister Eurlings (CDA) wil mensen die zich misdragen in het verkeer onderwerpen aan een gedragscursus. Hij zegt dit in een reactie op de uitslag van de enquête.
'Ik maak me hier heel druk over. Je kunt wegen zo veilig maken als je wilt. Maar als mensen hun gedrag niet aanpassen, kom je wat betreft verkeersveiligheid nergens.' De volledige uitslag kunt u hier downloaden (PDF-document)
Van de autobezitters zegt tien procent wel eens een trap of klap tegen de auto te hebben gekregen. Drie procent is zelf geduwd of geslagen. Aangifte van agressie in het verkeer heeft acht procent gedaan. Een grote meerderheid van de autobezitters vindt de reacties op de weg uit de hand lopen: 65 procent stelt dat de agressie in het verkeer ontoelaatbare vormen aanneemt. De ergernis is groot; 54 procent ergert zich dagelijks.
Minister Eurlings wil het voorbeeld van Duitsland en België volgen, waar mensen die voor hun gedrag in het verkeer zijn veroordeeld, verplicht op cursus moeten. Volgens de verkeersminister zijn de resultaten daar bemoedigend. Eurlings wil nog een stap verder gaan. In Nederland zouden niet alleen veroordeelden op gedragscursus moeten, maar alle verkeersovertreders die door de politie worden betrapt op asociaalrijgedrag. Hij wil de cursus in samenwerking met de politie ontwikkelen.