Was dat een medic vanuit de politie, of echt een verpleegkundige (o.i.d.) met een specialistische opleiding?
En was dat bij wijze van proef, of is dat hoe er al gewerkt wordt in Nederland?
Ik durf met 99,9% zekerheid te zeggen dat het een fabeltje is. DSI (korps mariniers) zal ongetwijfeld haar eigen medics hebben, het zijn gewoon zeer goed getrainde zeesoldaten met de kerntaak vechten met terroristen. Sommige leden zijn extra getraind in gebruik van explosieven en andere in levensreddende handeling (de medic).
Geen ambulanceverpleegkundige of paramedic van ambulancedienst kan met speciale eenheden (anti-terreureenheid/arrestatieteam) mee de hot zone in.
In tactische medische zorg noem je dit deeltje "care under fire". Je zit namelijk met je collega's op een plek waar je oog in oog komt te staan met de terroristen en de plek waar het gevecht zal gaan losbarsten als de terroristen zich niet levend willen laten oppakken door politie.
Wat wel gebruikelijk is in veel landen is dat men een politieman of soldaat van arrestatieteams/anti-terreureenheden gaat trainen om levensreddend te handelen zodra een collega neergeschoten wordt. De teams trainen ook dat ze kunnen blijven doorvechten terwijl ze ook het slachtoffer en de medic beschermen en techniek om onder dekking met het slachtoffer naar veiliger gebied te komen (de warm zone).
In de warm zone kunnen wel paramedics/ambulanceverpleegkundigen werken samen met brandweerpersoneel echter is het hier nog steeds gevaarlijk waardoor het dragen van kogelwerende kleding met helm noodzakelijk is.
Als anti-terreureenheden hun werk goed doen zitten ze altijd tussen de terroristen en de mensen in de warm zone. Bij spree-shooters of terroristen op de vlucht heb je een hele grote dynamische warm zone. Het zegt dus ook dat de mensen in de warm zone mee na voren moeten trekken achter de anti-terreureenheden aan om de slachtoffers te helpen (tactical field care).
Brandweermensen in kogelwerende kleding zijn handig in de warm zone omdat ze beschikken over goede conditie en spierbundels. Het maakt ze perfect om de behandelde slachtoffers uit de warm zone te sjouwen naar de wachtende ambulances in de cold zone (veilig gebied). Je noemt dit ook wel casevac. (slachtoffer evacuatie).