http://www.haarlemsdagblad.nl/Pagina/0,7100,10-1-6457--2920843-1589--,00.htmlDonner versus Hertog: een botsing tussen hoofd en hart
Wim Koevoet
haarlemmermeer-Burgemeester F. Hertog van Haarlemmermeer heeft bij zijn uiteindelijke besluit om het cellencomplex op Schiphol-Oost te sluiten vooral zijn hart laten spreken, daar waar hij zich aanvankelijk vooral zakelijk opstelde.
Een reconstructie van de gebeurtenissen van vorige week donderdag tot gisteren leert dat het juist minister Donner van Justitie is geweest die de draai van 180 graden van de eerste burger van de polder heeft bewerkstelligd. De minister heeft met een opmerking voor elkaar gekregen wat de hele Haarlemmermeerse gemeenteraad al enkele dagen niet lukte. Daarmee lijkt Donner zichzelf in de voet te hebben geschoten. Onbedoeld neveneffect is dat de zaag aan de stoelpoten van de burgemeester buiten werking is gesteld en dat nu in Den Haag de messen worden geslepen.
Hoewel veel fracties in de Haarlemmermeerse gemeenteraad niet te spreken zijn over Hertogs functioneren in deze zaak, steunen ze hun burgemeester in elk geval wel door dik en dun in het conflict met Donner. Het appeltje dat ze nog met hem willen schillen, kan nog wel even wachten. Eerst willen de raadsleden van het cellencomplex af.
In de dagen vóór het gesprek dat de burgemeester en de minister maandag voerden, was op het raadhuis in Hoofddorp de burgemeester juist de enige steun en toeverlaat van Donner.
Hertog stak zijn nek ver uit voor Donner. Zelfs toen uit controles ná de fatale brand van eind oktober duidelijk was geworden dat de brandwerendheid van het bolletjesslikkersdeel van het cellencomplex niet in orde was, hoefde van Hertog de boel nog niet dicht. Dit tot woede van vooral PvdA-leider J. Nobel. De exploitant van een grotendeels afgebrand hotel mag toch ook niet nog een paar kamers openhouden. Dan helpt de burgemeester de hotelbaas toch ook niet door een brandweerwagen voor de deur te zetten? Dat waren enkele van diens vragen.
Maar het is niet het politieke vuurwerk aan het Raadhuisplein met interpellatiedebatten en de dreiging van een motie van wantrouwen geweest waardoor Hertog 'om' is gegaan. Maandag was hij nog van plan om, zo heeft hij zelf gezegd, 'te komen tot een voor beide partijen (gemeente en justitie) aanvaardbare brandveiligheidssituatie'. Wat dus echt iets anders is als de regels handhaven.
Voor Donner bood het gesprek dus vooraf openingen. Openingen die hij vanuit Haarlemmermeerse optiek niet verdiende want veel van de veiligheidsmaatregelen die de gemeente de afgelopen jaren van Jusititie heeft gevraagd zijn genomen met tegenzin en onder dreiging van dwangsommen.
Een rigide opstelling van Hertog had dus voor de hand gelegen, maar niet hij maar de minister gedroeg zich volgens de burgemeester zo.
En toen Donner eenmaal duidelijk had gemaakt dat wat hem betreft er geen verschil bestaat tussen willekeurig welk cellencomplex in Nederland en de inrichting op Schiphol-Oost anderzijds, is er iets bij Hertog geknapt. Het verschil is namelijk een brand en elf doden. In Haarlemmermeer wordt dat als een wereld van verschil gevoeld. Dat moet, aldus de eerste burger, voor Donner voldoende zijn om zijn formalistische opstelling te laten varen. En zijn hart te laten spreken.