Zeer grote brand Cellencomplex (Schipholbrand) - Schiphol-Oost 27-10-2005

Auteur Topic: Zeer grote brand Cellencomplex (Schipholbrand) - Schiphol-Oost 27-10-2005  (gelezen 236307 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #260 Gepost op: 9 december 2005, 21:16:51
http://www.haarlemsdagblad.nl/Pagina/0,7100,10-1-1--2931550-1589-454034-,00.html

Cellencomplex weer niet in orde
Van onze verslaggever
schiphol-Bij een controle van de brandweer in het cellencomplex in Schiphol-Oost heeft de brandweer opnieuw enkele gebreken geconstateerd. Het college van burgemeester en wethouders reageert zeer verontrust. ,,Het vertrouwen was al geschaad'', zo laat ze in een persverklaring weten, ,,maar door deze constatering zijn de zorgen nog groter geworden. Het kan toch niet zo zijn dat na alles wat er is gebeurd, de brandweer opnieuw corrigerend moet optreden.''

Inspecteurs van de brandweer hebben gisteren tijdens een controle gemerkt dat er een brandwerende deur - die vuur minstens dertig minuten moet tegenhouden - openstond. De deur kon volgens de brandweer helemaal niet meer gesloten worden omdat er draden liepen naar een cel die als kantoortje werd gebruikt.

Op last van de brandweer zijn alle kantoorspullen verwijderd en is de deur gesloten. Bij een andere cel miste de brandwerende deur volledig. Die was opgestuurd naar TNO en nog altijd niet vervangen.

Het detentiecentrum kreeg tot drie uur vanmiddag de tijd om alles in orde te brengen. De brandweer controleert binnenkort opnieuw.

Waarschuwing
De Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft vrijdag een tussentijdse waarschuwing gegeven voor de brandveiligheid in cellencomplexen. Aanleiding zijn de eerste alarmerende bevindingen uit het onderzoek naar de brand op Schiphol-Oost. Andere gevangenissen moeten nagaan of daar hetzelfde kan gebeuren, adviseerde voorzitter mr. Pieter van Vollenhoven.

De constructie van het detentiecentrum op Schiphol-Oost maakte het onder meer mogelijk dat de rook zich dusdanig snel verspreidde dat de bewaarders niet meer in staat waren alle ingeslotenen uit hun cellen te halen. Mogelijk hebben de opzet van de getroffen vleugel en de windrichting dat bevorderd.

Nadat het raam in de brandende cel was bezweken, zou opgehoopte rook razendsnel een opengemaakte cel en de gang hebben gevuld. Verder heeft de rook- en warmteafvoerinstallatie niet gefunctioneerd. Ook de automatische vergrendeling van een nooduitgang die door de branddetectie-installatie moet worden geopend, werkte niet.


Bart S

  • Gast
Reactie #261 Gepost op: 9 december 2005, 22:07:12
www.rtvnh.nl:

Verontwaardiging na controle cellen
HOOFDDORP De gemeente Haarlemmermeer heeft verontwaardigd gereageerd op gebreken die bij onderzoek aan het licht kwamen in het cellencomplex op Schiphol. Dat blijkt uit een verklaring.
Bij de brand in het complex kwamen elf mensen om. Tijdens de controle vrijdag ontdekte de brandweer dat een cel gebruikt werd als kantoor. De brandwerende deur kon niet dicht vanwege bedrading die vanaf de gang de cel inliep. Bij een andere cel waren de brandwerende deur en een ventilatierooster verwijderd.
De gebreken zijn vrijdag op aandringen van de brandweer verholpen, aldus de verklaring.

9 december 2005


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #262 Gepost op: 10 december 2005, 12:45:24
Origineel tussen bericht van onderzoeksraad:
http://www.onderzoeksraad.nl/persberichten2005.htm

Tussentijds bericht onderzoek brand cellencomplex Schiphol-Oost
9 december 2005

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onder voorzitterschap van prof. mr. Pieter van Vollenhoven onderzoek naar de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost. Dit onderzoek is nog niet afgerond. De Raad ziet echter in een aantal voorlopige bevindingen aanleiding een tussentijdse waarschuwing af te geven ten aanzien van de brandveiligheid in andere cellencomplexen. De Onderzoeksraad dringt er bij de bestuurlijk verantwoordelijken voor penitentiaire inrichtingen op aan na te gaan of er bij bestaande cellencomplexen sprake is van de in dit bericht genoemde omstandigheden en, indien dat het geval is, onverwijld over te gaan tot het nemen van passende maatregelen.

De brand in ‘vleugel K’ van het cellencomplex heeft zich buitengewoon snel ontwikkeld. Op het moment dat gealarmeerde bewaarders aankwamen in vleugel K, zagen zij rook tussen de kieren van de deur van cel 11 doorkomen. De bewoner van deze cel is daarop onmiddellijk bevrijd. Na het openen van de deur heeft de rook zich in een tijdsbestek van één minuut over de vijftig meter lange gang van de K-vleugel verspreid. Gezien de levensbedreigende omstandigheden in de met rook gevulde ruimte, was het voor de bewaarders onmogelijk alle ingeslotenen te bevrijden.

Schets vleugels J, K, D en A
(niet op schaal)
http://home.planet.nl/~vuurvreter/plattegrond.jpg

De Onderzoeksraad heeft de oorzaak van de snelle rookverspreiding nog niet volledig kunnen vaststellen. Wel heeft de Raad een aantal factoren onderscheiden die daarbij mogelijk een rol hebben gespeeld. Het betreft de constructie van het gebouw, de hittebestendigheid van de celramen, de inventaris van de cel, het functioneren van brandveiligheidsvoorzieningen en de geopende celdeur.

1)   De constructie van de K-vleugel heeft een inpandige luchtstroming mogelijk gemaakt die de snelle rookverspreiding wellicht heeft bevorderd. Het gebouw bestaat uit stalen zeecontainers die fungeren als cellen met daar omheen een buitenschil. Tussen de containers en de schil bevindt zich loze ruimte, de zogenaamde schilruimte, die niet is gecompartimenteerd waardoor de lucht daar vrij kan circuleren. De schil bevat aan één zijde raamopeningen die niet voorzien zijn van glas. In de nacht van de brand stond de wind op deze zijde van de vleugel, die daardoor via de raamopeningen rechtstreeks in de schilruimte kon blazen. Hierdoor ontstond in de schilruimte een overdruk.
2)   De containers zelf bevatten dubbele ramen, gevat in een kunststof frame. Naar het zich laat aanzien is deze raamconstructie onvoldoende bestand tegen hitte. Na het openen van de cel heeft het oplaaien van de brand een temperatuurstijging teweeggebracht, die de raamconstructie mogelijk heeft doen bezwijken. In dat geval kon de overdruk in de schilruimte zich, via de brandende cel en de opengemaakte deur, in de gang van de K-vleugel ontladen. Dit kan de plotselinge luchtstroom verklaren die grote hoeveelheden rook door de gang voerde.

Schets doorsnede vleugel K
(niet op schaal)
http://home.planet.nl/~vuurvreter/doorsnede.jpg
 
3)   Bij de sterke rookontwikkeling heeft mogelijk ook de inventaris van de cel een rol gespeeld. Het is op dit moment echter nog niet duidelijk welke materialen de belangrijkste bijdrage aan de rookproductie hebben geleverd.
4)   Een belangrijke brandveiligheidsvoorziening in het cellencomplex betreft de rook- en warmteafvoerinstallatie (RWA). Deze installatie, die in geval van brand door de branddetectie-installatie in werking wordt gesteld, dient ertoe dat rook en warmte naar de buitenlucht worden afgevoerd zodat de condities binnen het gebouw een betere overlevingskans bieden aan de daar nog aanwezige personen. Bij de brand in het cellencomplex heeft deze RWA-installatie, die de snelle rookuitbreiding had kunnen onderbreken, niet gefunctioneerd.
5)   De rookverspreiding is door het open blijven staan van de celdeur bevorderd. Het is op dit moment nog onvoldoende duidelijk welke organisatorische, fysieke en/of technische factoren hierbij een rol hebben gespeeld. De Raad onderzoekt dit nader.

Naast de RWA-installatie dient de branddetectie-installatie ook de automatische ontgrendeling van de deur in de nooduitgang in werking te stellen. Ook dit mechanisme heeft niet gewerkt.










Het vergrendeld blijven van de nooddeur is bij deze brand waarschijnlijk niet van invloed geweest op het aantal slachtoffers, maar in andere gevallen kunnen de gevolgen desastreus zijn.

Deze voorlopige bevindingen geven aanleiding tot zorg indien er cellencomplexen of andere (nood)gebouwen zijn waarin sprake is van één of meer vergelijkbare omstandigheden:
•   een niet-gecompartimenteerde schilruimte met daarin openingen naar buiten;
•   raamconstructies in cellen die gemakkelijk bezwijken bij hitte;
•   materialen die bijdragen aan een snelle rookontwikkeling;
•   niet-werkende installaties voor rook- en warmteafvoer en ontgrendeling van nooddeuren.
 
Ten slotte vraagt de Raad, vooruitlopend op nadere onderzoeksresultaten, aandacht voor organisatorische factoren met betrekking tot noodprocedures in cellencomplexen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #263 Gepost op: 12 december 2005, 13:47:07
http://www.haarlemsdagblad.nl/Pagina/0,7100,10-1-1--2933898-1589-454034-,00.html

De Koepel Haarlem 'brandonveilig'
Van onze verslaggever
haarlem-Elf gevangenissen in ons land, waaronder De Koepel in Haarlem, vertonen gebreken wat betreft brandveiligheid. Dat blijkt uit een voorlopige inventarisatie van de Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden Nederland (EORG Nederland). De gebreken zijn volgens de organisatie dusdanig dat er bij brand gedetineerden door kunnen omkomen.

Bij de inrichtingen is de brandbeveiliging onvoldoende of deze werkt niet goed. Ook is er in de nachtelijke uren onvoldoende personeel aanwezig om gedetineerden te evacueren. Het betreft de volgende inrichtingen: Bankenbosch te Veenhuizen, PI (penitentiaire inrichting) Heerhugowaard, PI voor vrouwen Ter Peel, De Geerhorst te Sittard, PI Noordsingel te Rotterdam, PI Haarlem, PI Utrecht, PI De Zwaag, Bajesboot Merwedehaven, PI Zeist, PI Arnhem.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #264 Gepost op: 12 december 2005, 13:52:32
http://www.perssupport.anp.nl/Home/Persberichten/Actueel?itemId=73271

Dit is een origineel persbericht.

Amsterdam, 20051210 -  Uit een voorlopige inventarisatie van de Europese Organisatie ter
bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden Nederland(EORG Nederland) blijkt dat
11 jusitiele inrichtingen gebreken vertonen wat tot gevolg kan hebben dat er
gedetineerden omkomen tijdens een brand, dat stelt de EORG op basis van een voorlopig
onderzoek.

Onderstaande inrichtingen zijn niet danwel onvoldoende beveiligd, werkt brandbeveiliging
niet goed en/of is er in de nachtelijke uren onvoldoende personeel aanwezig om
gedetineerden te evacueren.

Het betreffen de inrichtingen; Bankenbosch te Veenhuizen, PI Heerhugowaard, PI voor
vrouwen Ter Peel, De Geerhorst te Sittard, PI Noordsingel te Rotterdam, PI Haarlem, PI
Utrecht, PI De Zwaag, Bajesboot Merwedehaven, PI Zeist, PI Arnhem (Koepel). Van de PI te
breda hebben gedetineerden gemeld dat ook in hun inrichting een en ander mis is maar daar
heeft de EORG nog geen specifieke problemen kunnen achterhalen.

Naast het personeelsprobleem hangen er bijvoorbeeld geen of onvoldoende brandmelders in de
recreatieruimtes of ze zijn stuk geslagen.

De EORG hekelt het personeelsprobleem welke thans van kracht is vanwege de bezuinigingen,
in Bankenbosch zijn er permanent maar 4 medewerkers op 2 units en dat is naar de mening
van de EORG veel te weinig met name omdat de units te ver uit elkaar liggen. Maar ook de
Geerhorst in Sittard waar ongeveer 375 gevangen verblijven zijn in de nachtdienst maar 8
personen aanwezig.

De EORG wil ter bevordering van de veiligheid dat er op iedere vleugel 2 personeelsleden
aanwezig zijn, en 3 verantwoordelijke personeelsleden ipv 1 verantwoordelijke. Daarnaast
wil de EORG dat de verantwoordelijke personeelsleden een z.g. brandbestrijdingsopleiding
krijgen.

Noot voor de redactie:

Voor vragen over dit persbericht kunt u bellen met de woordvoerder van de EORG Nederland
(Pieter Vleeming) Tel. 026-8446682, mob. 06-23931227 of per mail pieter.vleeming@eorg.nl



ANP Pers Support, het ANP is niet verantwoordelijk voor de inhoud van bovenstaand bericht.

ANP Pers Support is een joint venture van het ANP en PR Newswire.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #265 Gepost op: 12 december 2005, 14:34:27
http://planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=664019/sc=a64a3a

Kort geding over cellencomplex vrijdag
Gepubliceerd op maandag 12 december 2005
DEN HAAG (ANP) - Het kort geding van de gemeente Haarlemmermeer tegen de Staat over het cellencomplex op Schiphol-Oost dient vrijdag voor de rechtbank in Den Haag. Een woordvoerder van de griffie heeft dat maandag gemeld.

De gemeente heeft beroep aangetekend tegen het koninklijk besluit om de sluiting van het cellencomplex te schorsen. Het college van Haarlemmermeer vindt dat een onafhankelijke bestuursrechter moet beoordelen of het besluit om het complex te sluiten juist is.

Minister Donner (Justitie) meent dat het detentiecentrum open moet blijven voor de opvang van bolletjesslikkers die daar nog wel zitten.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #266 Gepost op: 12 december 2005, 16:03:39
http://www.telegraaf.nl/binnenland/30210161/Kort_geding_over_cellencomplex_vrijdag.html

Onderstaande foto is volgens mij een aanzicht van 'cel 12' waar volgens de onderzoeksraad de wind naar binnen is geblazen.

http://www.telegraaf.nl/multimedia/archive/01191/cellencomplex_jpg_1191011g.jpg


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #267 Gepost op: 12 december 2005, 16:10:41
Al een oud potcast van Donner over schiphol.....

http://odeo.com/audio/424993/view


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #268 Gepost op: 12 december 2005, 22:42:47
http://www.volkskrant.nl/binnenland/1134280920904.html

Gepubliceerd  |  maandag 12 december 2005.   Gewijzigd | maandag 12 december  08:34 uur.

Reportage
‘Steeds denk ik aan de elf mensen die dood zijn’
Van onze verslaggeefster Kim van Keken

ULRUM - Twaalf overlevenden van de brand op Schiphol-Oost zitten nu in Ulrum. Het drama blijft hen achtervolgen. Ze slikken valium, slaaptabletten en antidepressiva.

Overlevenden van Schipholbrand verblijven in asielzoekerscentrum in het Groningse Ulrum en hebben stuk voor stuk gezondheidsproblemen

Het kunstgebit van Chiechk Sako staat scheef, zijn voortanden steken uit de mond. ‘Ik viel tijdens de brand, toen was mijn prothese kapot.’ Dat gebeurde anderhalve maand geleden, toen de 45-jarige Senegalees vluchtte voor het vuur dat vleugel K van het cellencomplex Schiphol-Oost heeft verwoest.

Stotterend vertelt Sako zijn verhaal. Hij is een van de twaalf overlevenden die sinds kort verblijven in het Groningse dorp Ulrum. Na de brand zaten zij ruim een maand opgesloten in detentiecentra. Omdat er volgens het ministerie van Justitie iets medisch met hen mis is, zijn ze alsnog overgeplaatst naar een asielzoekerscentrum.

‘Binnenkort mag ik naar een tandarts, geloof ik.’ Maar met een nieuw gebit is slechts een deel van zijn problemen opgelost, zegt Sako. ‘Steeds denk ik aan de elf mensen die dood zijn. Waarom stierven zij en ik niet?’ Hij pakt een tekening: een collage van monden die openstaan om te gillen, mannen die doodgaan en in het midden van die figuren twee betraande ogen. ‘Ik heb alles gezien, en niets gedaan.’

In barak 6 van het centrum, bivakkeren de slachtoffers. Het is ijskoud buiten, toch staan de ramen open, want de vreemdelingen voelen zich na de brand en de weken gevangenschap ‘snel opgesloten’. Ze hebben een maand om hun trauma te verwerken, daarna wordt bekeken of het medisch verantwoord is ze Nederland uit te zetten.

Overal in het vertrek liggen doosjes met valium, antidepressiva en slaaptabletten. De mannen slikken ze achterelkaar. Bijna allemaal vertonen ze zenuwtrekken: de een trekt constant aan zijn rits, de ander schommelt met zijn voet. Midden in een verhaal zijn ze ineens de draad kwijt. Of ze praten sowieso niet.

Af en toe komt een psycholoog de barak binnen voor een kennismakingsgesprek met de mannen die hier al ruim een week zitten. ‘Ik vertrouw niemand meer’, roept Ricardo Toco (33) uit Angola.

De Marokkaanse Mustapha Boukhari (39): ‘De medewerkers van het asielzoekerscentrum zijn lief, maar ze kunnen ons niet helpen.’ Op de detentieboot kon Boukhari nauwelijks slapen. ‘We sliepen met vier man op een cel en steeds ging er wel wat mis met de medicijnen waardoor iemand flipte.’

Hij kreeg verkeerde antidepressiva, zegt hij. ‘Ik kreeg hartkloppingen, maar niemand luisterde.’ Maar op de boot kreeg hij wel bezoek, zijn Nederlandse vrouw (hij is hier getrouwd) kan niet naar Ulrum komen. ‘Ze is zwanger en er zijn complicaties. Drie uur reizen is te zwaar voor haar.’

De Algerijn Inbrahim Khalil Benai (38) heeft niets meer. Bijna alles is verbrand. Hij pakt een document van de vreemdelingenpolitie. De randen zijn zwartgeschroeid en het papier laat een scherpe lucht van brand achter. ‘Dit hebben ze kunnen redden.’

Hij heeft nog een briefje waar hij veel waarde aan hecht. Een memo van het ministerie van Justitie. ‘Dank voor het gesprek en sterkte met de toekomst’, staat erop in keurig handschrift. De tekst is op 9 november 2005 ondertekend door Piet Hein Donner, de dag waarop de minister van Justitie met vier overlevenden sprak op de bajesboot.

‘Hij luisterde naar ons, ik wist zeker dat hij ons zou helpen’, zegt Benai die een onderonsje met Donner had. ‘Ik heb hem verteld dat het slecht met ons ging. Ik zag acht dagen na de brand pas een psycholoog en die kon weinig voor me doen.’ Verbaasd was de Algerijn dan ook toen hij de minister de volgende dag zag vertellen dat de slachtoffers ‘tevreden’ waren.

Woede over de politiek, maar vooral frustratie overheerst. En onzekerheid over de toekomst. Edries Ahmed (35), een stevige man uit Sudan, zit met tranen in zijn ogen. ‘Waarom? Waarom? Help me alstublieft te vergeten.’


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #269 Gepost op: 12 december 2005, 22:46:30
http://www.nrc.nl/binnenland/artikel/1134108434751.html

Binnenland
   

Schipholbrand: 'Rook dwong tot kruipen'


Door onze redacteur Gretha Pama

Pieter van Vollenhoven is geschrokken van de eerste bevindingen over de Schipholbrand. ,,Zoveel rookontwikkeling in een minuut, dat is zéér verontrustend.''

ROTTERDAM, 10 DEC. Je moet het, zegt hij, vergelijken met een ongeval met een vliegtuig waarvan het landingsgestel het niet deed. Dan weet je nog niet precies waarom dat landingsgestel niet werkte, maar je waarschuwt alvast dat met vliegtuigen van hetzelfde type bij het landen iets mis kan gaan.

Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, waarschuwde gistermiddag dat cellencomplexen zoals Schiphol-Oost brandgevaarlijk kunnen zijn. Hij weet het niet zeker, want het onderzoek naar de brand die op 27 oktober aan 11 illegale vreemdelingen het leven kostte, is nog niet afgerond. ,,Maar je wilt het als raad niet op je geweten hebben dat straks weer ergens iets misgaat en je hebt er niet voor gewaarschuwd.''

Waar bent u zo van geschrokken dat u nu deze waarschuwing geeft?

,,Wij maken uit onze gesprekken met de bewaarders op dat de gang in het complex in één minuut vol stond met rook. En dan niet van die rook dat je zegt: even een zakdoek voor je mond doen, nee, het was rook die het nodig maakte om over de vloer te kruipen, want lopen was niet meer mogelijk. Zo'n rookontwikkeling in één minuut, in een gang van vijftig meter lengte, met 26 celdeuren die je moet openen: dat is zéér verontrustend.''

U schrijft dat deze rookontwikkeling misschien mede is veroorzaakt door een luchtstroom in de loze ruimte tussen de containers en het dak. Drie jaar geleden al oordeelde de brandweer-instituut NIBRA dat in die ruimte schotten moesten komen. Is dat niet gebeurd?

,,Dat weet ik niet. Het zou kunnen dat er toen grotere units waren dan nu. Dus dat die aanbeveling wel is opgevolgd, maar dat er toch nog méér schotten nodig waren. Maar de rookontwikkeling kan ook te maken hebben met het soort materiaal dat is gebruikt voor het cellencomplex. Of met de inventaris in de cel. Dat weten we allemaal nog niet. Wat we weten is: onder deze omstandigheden kan er rook ontstaan die zo snel en zo sterk is, dat ontruimen erg moeilijk wordt.''

In het noodplan staat dat de deur van een brandende ruimte dicht moet blijven. Je zou kunnen denken: ze hadden die cel niet moeten openen, maar bijvoorbeeld een brandspuit door het luikje in de deur moeten duwen.

,,We hebben als raad nog niet alles gelezen. Maar je moet hoe dan ook verschil maken tussen de papieren werkelijkheid van instructies en de situatie in het echt. De situatie in het echt was: er kwam rook onder een deur vandaan en iemand klopte op die deur om hulp. Dan zegt het gezond verstand: opendoen die deur. Wat op papier staat, moet ook mogelijk zijn, bijvoorbeeld doordat er genoeg mensen zijn om de instructies uit te voeren. Ook daar moeten betrokken instanties naar kijken.''

Is de deur snel genoeg weer dicht gedaan?

,,Dat weten we niet. Wat we weten is: het vuur is razendsnel aangewakkerd, de rook was ondoordringbaar en de mensen deden wat ze konden. Onder zulke omstandigheden onthou je niet wat je precies op welk moment hebt gedaan. Van de bewaarders die wij hebben gesproken, wist niemand meer of ze die deur nou wel of niet snel weer hadden gesloten. Eerlijk gezegd denken wij dat de deur open is blijven staan. Ook dat zou onder deze omstandigheden niet verwonderlijk zijn.''

Volgens u heeft het personeel niet gefaald?

,,De bewaarders hebben 21 van de 26 celdeuren weten te openen, ondanks alles. Ik zou eerder zeggen: het is een wonder dat ze daar nog in geslaagd zijn.''