en justitie speelt de vermoorde onschuld......
http://www.haarlemsdagblad.nl/Pagina/0,7100,10-1-1--2945437-1589-454034-,00.htmlAanpassing vertraagd brandalarm
Ilse Thoonsen
haarlem-De gemeenten Haarlemmermeer en Haarlem nemen de voorwaarden waaronder zij vertraagde brandmeldingen toestaan opnieuw onder de loep. Daarmee geven zij gevolg aan de recente oproep van de onderzoekscommissie Hendrikx-Berghuijs.
In principe wordt bij bestaande brandmeldinstallaties direct een waarschuwing gegeven richting brandweercentrale. Het blijkt landelijk gebruikelijk om die melding soms bewust te vertragen, zodat aanwezigen eerst zelf kunnen kijken of er daadwerkelijk sprake is van brand. Op die manier wordt voorkomen dat brandweer vaak loos uitrukt. Van deze werkwijze was sprake in het cellencomplex op Schiphol-Oost. Volgens de onderzoekscommissie zijn er daardoor kostbare minuten verloren gegaan bij het bestrijden van de brand.
De zogenaamde 'vertraagde doormelding' mogen bedrijven en instellingen niet zelf invoeren. Dit dient vast te worden gelegd in een bouwverordening die een gemeente afgeeft. De VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) raadt in een model-verordening aan dat er in gebouwen met mensen die verminderd zelfredzaam zijn, zoals gehandicapten, kinderen, patiënten in psychiatrische instelingen en gevangenen, sprake is van directe doormelding in geval van brand. Gemeenten hoeven die verordening echter niet over te nemen en mogen daar in specifieke situaties van afwijken. Een gemeente baseert zich bij beslissingen daarover op het advies van de lokale brandweer. Deze schat in of vertraagde doormelding verantwoord is.
De brandweer is echter ook degene die belang heeft bij vertragingen, benadrukt een woordvoerder van het ministerie van justitie. ,,Wij voeren dat niet standaard in onze inrichtingen, maar het is niet ongebruikelijk. Wij volgen wat de brandweer ons voorschrijft. Het gebeurt dus op hun aanraden. Want welk belang zouden wij er zelf bij hebben?''
Zegsman Klaas Bos van de brandweer Haarlem erkent dat ingebouwde vertragingen een gevolg zijn van te veel loze uitrukken. Die jagen de brandweer niet alleen op kosten, maar brengen ook risico's voor brandweerlieden met zich mee, aldus Bos. ,,Die moeten zich toch bij elke melding onder afwijkende omstandigheden in het verkeer storten.''
De onderzoekscommissie Hendrikx-Berghuijs die een zogenoemde quickscan uitvoerde naar de Schipholbrand adviseerde gemeenten met detentiegebouwen om te stoppen met het toestaan van vertraging. Haarlemmermeer zal het eigen beleid opnieuw beoordelen, laat een gemeentelijk woordvoerder weten. ,,Het zou naïef zijn om op de oude voet door te gaan nu commissie een duidelijke waarschuwing geeft.'' Volgens hem zijn er meerdere Haarlemmermeerse instellingen die wel toestemming kregen. Hij wil niet aangeven welke het betreft. Overigens wordt nog onderzocht of in het geval van het cellencomplex hier correcte afspraken over bestonden. In Haarlem staat het systeem ook ter discussie, aldus Klaas Bos. ,,Er wordt gesproken over de voorwaarden waarop we vertragingen accorderen. Het besef van de risico's en gevolgen die het middel met zich mee kan brengen groeit.'' Overigens komen bij de cellencomplexen in de Haarlemse koepel, rechtbank en het politiebureau alle meldingen wel direct bij de brandweer terecht.