http://www.haarlemsdagblad.nl/Pagina/0,7100,10-1-1--2976791-1589-454034-,00.htmlBrandgevaar cellencomplex Schiphol al in 2004 bekend
van onze verslaggever Wim Koevoet
haarlemmermeer-Een commissie die in opdracht van het ministerie van defensie van november 2000 tot december 2003 toezicht moest houden op de veiligheid van de detentieplaatsen op de luchthaven heeft al in april 2004 vastgesteld dat de brandveiligheid van het cellencomplex op Schiphol-Oost 'onacceptabel' was.
Het stuk over het gebrek aan veiligheid in het cellencomplex op Schiphol werpt een nieuw licht op de discussie over een mogelijke sluiting van de cellen en heeft tot grote ophef geleid in Haarlemmermeer. Raadsleden zien in het stuk aanleiding nieuwe juridische stappen te ondernemen tegen minister Donner. Ook willen ze dat hun partijgenoten in de Tweede Kamer de discussie met de minister van justitie heropenen.
Het bewuste rapport verscheen in april 2004 en is gemaakt door een onafhankelijke commissie in opdracht van Defensie. Over het cellencomplex op Schiphol-Oost, waar eind oktober vorig jaar bij een brand elf gedetineerden omkwamen, schrijft de commissie in haar rapport dat de brandpreventie 'onacceptabel' was. Dit omdat het personeel geen ontruimingsplan kende, een centrale ontgrendeling ontbrak en omdat er geen oefeningen werden gehouden.
De gemeente heeft van het rapport nooit een afschrift gekregen. Het heeft dan ook geen rol gespeeld toen de gemeente moest besluiten over de vergunning voor het ministerie van justitie om het cellencomplex te gebruiken.
Het rapport is ook niet aan de orde geweest bij het kort geding dat Haarlemmermeer kort geleden tegen Donner aanspande om het cellencomplex met onmiddellijke ingang te sluiten. De gemeente verloor dat geding, waardoor de cellen in elk geval tot april van dit jaar open kunnen blijven.
Onthutsend
De fractievoorzitters van Leefbaar Haarlemmermeer, CDA, GroenLinks en de PvdA, een ruime raadsmeerderheid, vinden de inhoud van het rapport dermate 'onthutsend', 'schokkerend' en 'heftig' dat ze het alsnog willen gebruiken om de rechter en/of de Tweede Kamer ervan te overtuigen dat Haarlemmermeer het gelijk aan zijn kant had en heeft.
,,Oftewel dat het cellencomplex niet brandveilig is en daarom voorgoed dicht moet'', aldus P. van Groenigen van de Leefbaren. Juridische stappen, beseft hij, kosten veel tijd maar hij vindt ze de moeite waard omdat de zaak wat hem betreft nu 'principieel' is.
N. de Jonge van GroenLinks gaat een stap verder. Dat het bewuste rapport nu pas boven water komt, is voor haar het zoveelste bewijs dat in deze zaak 'de democratie in gevaar is'.
Burgemeester Hertog, zegt zijn woordvoerder, weet dat het rapport bestaat maar kent de inhoud niet en kan daarom niet reageren.
De fracties willen morgen een spoeddebat over het stuk in de raad houden.