Zeer grote brand Cellencomplex (Schipholbrand) - Schiphol-Oost 27-10-2005

Auteur Topic: Zeer grote brand Cellencomplex (Schipholbrand) - Schiphol-Oost 27-10-2005  (gelezen 235080 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.refdag.nl/artikel/1263022/&bdquo%3BCellencomplex+Schiphol+was+brandgevoelig&rdquo%3B.html

„Cellencomplex Schiphol was brandgevoelig”
HAARLEM - Het cellencomplex op Schiphol-Oost, waar vorig jaar oktober bij een brand elf mensen om het leven kwamen, maakte een „brandgevoelige” indruk.

Dat betoogde een beveiligingsmedewerker vrijdagmorgen bij de rechtbank in Haarlem. Hij werd als eerste gehoord in een zogeheten voorlopig getuigenverhoor. Enkele advocaten hebben namens betrokkenen een procedure tegen de staat aangespannen.

De wachtcommandant, die vrijdagmorgen als eerste zijn verhaal deed, kreeg de indruk dat het cellencomplex niet al te solide in elkaar stak. Hij had het idee dat de gangen in het complex kraakten en vermoedde dat de vloer uit licht ontvlambaar triplex bestond.

De wachtcommandant, die in januari 2005 in dienst trad bij het cellencomplex op Schiphol-Oost, meldde vrijdagmorgen verder dat zich in alle gangen en cellen rookmelders bevonden. Die rookmelders gaven nogal eens vals alarm als bijvoorbeeld heet water te veel stoom veroorzaakte of wanneer er sigarettenrook in de cel was.

De getuige zei dat er in de driekwart jaar dat hij op Schiphol-Oost werkzaam was, eenmaal daadwerkelijk een ontruimingsoefening is gehouden. De oefeningsleider gaf als devies mee: Je moet bij een calamiteit naar eigen inzicht handelen en je eigen veiligheid vooropstellen, omdat je anders andere mensen niet kunt redden.

Enkele malen is er in de maanden voorafgaand aan de brand vergaderd over de aanpak van calamiteiten. Bewakers kregen instructies van een wachtcommandant of van de brandweer. Volgens de getuige werd er onder zijn ploeg mensen regelmatig over een eventuele calamiteit gesproken. Het onderwerp kwam volgens hem ongeveer twee keer in de week ter sprake.

Een van de procedures bij een melding van een brand is dat een bewaarder eerst door het luikje kijkt hoe ver de brand in een cel zich heeft ontwikkeld. Als de nood hoog is, gaat de celdeur open en dient de bewaarder de brand proberen te blussen.

Bij een brandmelding op het cellencomplex krijgt de portier via een display op een paneel door middel van een rood lampje en een piepsignaal de melding dat er een calamiteit is. Diezelfde gaat tegelijkertijd naar de brandweer. Die zal contact opnemen met de portier met de vraag of de melding echt is.

De wachtcommandant beweerde vrijdagmorgen dat de brandpreventie in het cellencomplex op Schiphol goed was geregeld. Zo waren er in elke vleugel brandblussers en blusdekens aanwezig. „Bewaarders weten wat ze moeten doen bij een brand.”


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article316292.ece/Bewaarders_Schiphol_voelen_zich_niet_schuldig

Bewaarders Schiphol voelen zich niet schuldig
ANP


HAARLEM - De bewaarders die in de nacht van de fatale brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost werkzaam waren, hebben ‘alles gedaan wat ze konden’. Dat zei de 27-jarige wachtcommandant die op die nacht dienst had vrijdag voor de rechtbank in Haarlem, waar een begin werd gemaakt met het voorlopig getuigenverhoor rond de Schipholbrand.

D. was in die fatale nacht van 26 op 27 oktober 2005, waarin elf gedetineerden om het leven kwamen, verantwoordelijk voor de gevangenen en het complex. Uit zijn verhaal kwam naar voren dat hij niet door de juiste persoon is gewaarschuwd over de brand, dat hij, toen hij ter plekke kwam, niets meer kon doen en dat zijn collega's ook maar beperkt gedetineerden konden evacueren.

Ook vertelde de getuige dat hij sinds zijn aantreden in het complex begin 2005 tot aan de brand, één keer een brandoefening had meegemaakt. Die vond overigens plaats in een kleinere vleugel dan vleugel K waar de brand zich voordeed en daaraan deden geen gedetineerden mee, alleen bewaarders. Ook uitte hij voor de rechtbank zijn twijfels over de brandveiligheid van het complex.

De wachtcommandant gaf aan dat hij in de nacht van de brand de nooddeur van vleugel K met een sleutel heeft geopend, hoewel de nooddeuren met een automatisch systeem ook moeten kunnen opengaan. Een centrale ontgrendeling voor de celdeuren was er niet. Deze nooddeur smolt echter binnen zeer korte tijd door de hitte en de vlammen. De bewaarder kon daardoor niet meer naar binnen.

De getuige heeft vervolgens gevangenen van een andere vleugel geëvacueerd. ‘Ze waren agressief en gooiden met van alles en nog wat. Het is een wonder dat ze naar en mij en mijn collega hebben geluisterd en daar naar toe gingen waar ik ze heen stuurde’, zo vertelde hij.

Letselschade-advocaat Martin de Witte leidt het getuigenverhoor namens 25 slachtoffers. Hij wil aantonen dat de overheid en wellicht nog andere partijen aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de brand en dat de overlevenden recht hebben op een schadevergoeding.

De wachtcommandant is de eerste getuige in een lange reeks en volgens De Witte van groot belang. ‘Hiermee is aangetoond dat de brand te laat is ontdekt, dat er niet is geblust en dat het met de bouwconstructie niet goed zat. Hoe kan het dat een nooddeur in zeer korte tijd smelt, terwijl de norm bij een brand in een cel is dat mensen dertig minuten de tijd moeten hebben om iemand te helpen ontsnappen? Die tijd hebben deze mensen niet gehad.’

De rechtbank gaat vrijdagmiddag verder met het horen van een van de gedetineerden.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Lijkt me logisch in een gevangenis dat de deuren op slot zittten..... ::) Daarom is het personeel / de bouwkundig staat / brandmeldinstallatie daar zo belangrijk!  ;)

Als er een goede BMI geweest was, was hij in een eerder stadium gewaarschuwt.....  :-X :-X

http://www.destentor.nl/binnenlandstn/article391675.ece

Nooddeuren van cellencomplex op Schiphol zaten op slot tijdens brand
van een onzer verslaggevers

3 JUNI 2006 - HAARLEM - De nooddeuren van het cellencomplex op Schiphol zaten op slot bij de brand die eind oktober vorig jaar aan elf mensen het leven kostte.
De bewaarders die in de nacht van de fatale brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost werkzaam waren, hebben ‘alles gedaan wat ze konden doen’. Dat zei de 27-jarige wachtcommandant van die nacht gisteren voor de rechtbank in Haarlem, waar een begin werd gemaakt met het voorlopig getuigenverhoor rond de Schipholbrand. De wachtcommandant is de eerste getuige die gehoord wordt.

De wachtcommandant was in die fatale nacht van 26 op 27 oktober 2005, waarin elf gedetineerden om het leven kwamen, verantwoordelijk voor de gevangenen en het complex. Uit zijn verhaal kwam naar voren dat hij niet door de juiste persoon is gewaarschuwd over de brand. Bewakers moesten de deuren handmatig openen om de gedetineerden te bevrijden.

Triplex

Volgens de 27-jarige bewaarder was het detentiecentrum ‘brandgevoelig’ en kende het gebouw ‘zwakke plekken’. ‘Je hoorde de vloer gewoon kraken. Alsof je over triplex liep.’ De brand in vleugel K van het cellencomplex ontwikkelde zich in een mum van tijd, verklaarde de wachtcommandant. Hij rende direct na de brandmelding naar de nooduitgang, maar toen hij de deur opende kon hij het gebouw al niet meer in.

‘De vlammen sloegen ons naar achteren. De vloer was ingestort en het plafond kwam naar beneden. De deur zelf kon ik niet meer dichtdoen, omdat die binnen de kortste keren was weggesmolten.’


Volgens de bewaarder waren hij en zijn collega’s op de hoogte van nood- en ontruimingsplannen. Ook verklaarde hij een keer te hebben geoefend op het ontruimen van een vleugel.

De rechtbank hoorde gistermiddag een overlevende van de brand. De 39-jarige man vertelde dat hij in de fatale nacht geen brandalarm heeft gehoord en dat hem ‘helaas’ niet was verteld hoe hij moest handelen in geval van brand. Ook heeft hij geen van de bewakers zien blussen.

Advocaat Martin de Witte, die de procedure namens de slachtoffers voert, toonde zich na afloop van het verhoor tevreden. De advoocaat wil aantonen dat de overheid en wellicht nog andere partijen aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de brand en dat de overlevenden recht hebben op een schadevergoeding.

No time

‘Dat de brand zich in no time heeft ontwikkeld, zegt veel over hoe het gebouw in elkaar zat.’ Toch zijn er volgens De Witte nog vragen onbeantwoord. ‘Hebben de bewakers bijvoorbeeld pogingen gedaan de brand te blussen? Daar heeft deze man niets over verteld.’

De komende maanden worden nog ongeveer vijftien andere getuigen gehoord, onder wie bewakers, brandweermensen en gedetineerden.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=726942/sc=a876f0

Bewaarders: geen brandoefeningen Schiphol-Oost

Gepubliceerd op woensdag 28 juni 2006
 
HAARLEM (ANP) - Geen brandoefeningen, onduidelijke instructies en verschillende interpretaties over wat zou moeten gebeuren als gedetineerden moesten worden geëvacueerd. Dat is het beeld dat naar voren komt tijdens de voorlopige getuigenverhoren rond de Schipholbrand in oktober vorig jaar.

Bij de brand kwamen elf mensen om het leven. Voor de rechtbank in Haarlem werden woensdag twee bewaarders gehoord, de 31-jarige Antoinette S., die in dienst was bij beveiligingsbedrijf Securicor en de 25-jarige Bas de M., werkzaam voor het ministerie van Justitie. In hun tijd in het cellencomplex op Schiphol-Oost, twee en drie jaar lang, hebben zij nooit een brandoefening meegemaakt.


jeroenbos

  • jeugdbrandweer/ fotograaf
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 697
Bewaarders: geen brandoefeningen Schiphol-Oost
HAARLEM - Geen brandoefeningen, onduidelijke instructies en verschillende interpretaties over wat zou moeten gebeuren als gedetineerden moesten worden geëvacueerd. Dat is het beeld dat naar voren komt tijdens de voorlopige getuigenverhoren rond de Schipholbrand in oktober vorig jaar, waardoor elf mensen om het leven kwamen.
 
  
 
 
 

Voor de rechtbank in Haarlem werden woensdag twee bewaarders gehoord, de 31-jarige Antoinette S., die in dienst was bij beveiligingsbedrijf Securicor en de 25-jarige Bas de M., werkzaam voor het ministerie van Justitie. In hun tijd in het cellencomplex op Schiphol-Oost, twee en drie jaar lang, hebben zij nooit een brandoefening meegemaakt.

De brand brak in de nacht van 26 op 27 oktober uit in cel 11 op de K-vleugel. In dat blok mochten de gedetineerden roken. De M. vertelde dat hij bij de invoering van het rookbeleid met zijn collega's heeft gesproken over de noodzaak van een brandoefening. Verdere actie heeft hij niet ondernomen. De brand brak rond middernacht uit, een tijdstip waarop er geen bewaking meer was in vleugel K. Dat was in het verleden wel het geval.

Ook vertelde De M. dat hij nooit een opfriscursus heeft gehad van zijn opleiding bedrijfshulpverlening (BHV). Dat had officieel wel gemoeten na een jaar diensttijd. Overigens heeft hij twee weken na de brand wel een herhalingscursus gehad. Of er een calamiteitenplan was, weet hij niet. Volgens S. zat dat in de computer.

Ook over het evacueren van gedetineerden werd onder het personeel verschillend gedacht, zo blijkt tijdens de getuigenverhoren. Beide bewaarders vertelden woensdag dat de gedetineerden 'diagonaal' geëvacueerd moesten worden. Dat wil zeggen dat de bewoners van vleugel K. naar vleugel A. gebracht hadden moeten worden, die ligt schuin tegenover K. Ze werden echter naar unit J. gebracht, deze ligt in het verlengde van K.

Het verhaal van het tweetal staat haaks op wat hun leidinggevende, wachtcommandant Melvin D., begin deze maand tegenover de rechter verklaarde. Volgens hem zijn de gedetineerden op de juiste wijze geëvacueerd. Instructies aan zijn personeel heeft hij niet gegeven, zo bleek woensdag.

Door de brand brak grote paniek uit onder de gedetineerden. Degenen die uit hun cellen werden gehaald en verzameld in de recreatieruimte, begonnen te gooien met biljartballen en stoelen. „Hierdoor werd de brandweer belemmerd om naar de K-vleugel te gaan. Dat vond ik heel erg”, vertelde S. Ze heeft met een collega nog geprobeerd de brand te blussen, maar door de hevige rookontwikkeling moest ze dat snel staken.

De voorlopige getuigenverhoren worden gehouden op verzoek van letselschade-advocaat Martin de Witte namens 25 slachtoffers. Hij wil aantonen dat de overheid en wellicht nog andere partijen aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de brand en dat de overlevenden recht hebben op een schadevergoeding.

De rechtbank gaat donderdag verder met het horen van twee andere bewaarders die in die fatale nacht in het cellencomplex op Schiphol-Oost werkzaam waren.

bron www.telegraaf.nl


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
:-X :-X :-X :-X :-X :'( :'( :'( :'(

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article325558.ece/Bewaarder_Schiphol_liet_celdeur_na_brand_open

Bewaarder Schiphol liet celdeur na brand open
ANP


AMSTERDAM - De bewaarder die de celdeur heeft geopend van de bewoner waar vorig jaar oktober de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost uitbrak, heeft deze open laten staan. Dat verklaarde de 24-jarige bewaarder Samir de B. donderdag zelf voor de rechtbank in Haarlem.

Op de derde dag van het voorlopige getuigenverhoor rond de Schipholbrand kwam wederom het beeld naar voren dat de bewaarders in het cellencomplex ongeoefend waren en in de fatale nacht van 26 op 27 oktober tijdens de brand geen instructies kregen. Het personeel probeerde naar eigen inzicht te redden wat er te redden viel. Het enige wat zij wisten van brandpreventie, hadden ze geleerd tijdens hun opleiding bedrijfshulpverlening (BHV). Het onderdeel brandpreventie besloeg drie uur.

Door de brand kwamen in de K-vleugel elf mensen om het leven. ‘Bewoners’, zoals de 26-jarige bewaarder Roxana K. ze consequent noemde. ‘Het waren geen gedetineerden.’ Op de afdeling zaten 43 mensen in vreemdelingenbewaring. Voor hen gold een soepeler regime. Zo mochten zij op hun cel roken. ‘En ze mochten lucifers of een aansteker meenemen in hun cel’, aldus K.

Bewaarders De B. en K. - in dienst bij het ministerie van Justitie - waren in de nacht van de brand als eersten in de K-vleugel en zagen rook onder cel 11 vandaan komen. De B. liet de bewoner uit zijn cel en bracht hem in veiligheid. De deur van de cel liet hij open. Roxana K. probeerde intussen samen met een andere collega zoveel mogelijk mensen uit hun cel te halen. ‘Ik ben doorgegaan tot ik niet meer kon, totdat ik niks meer kon zien van de rook. Ik was hysterisch toen ik moest stoppen en ik voelde me schuldig omdat er nog mensen in hun cel zaten.’

Beiden staan nog steeds onder behandeling van een psycholoog, maar werken wel weer in het cellencomplex. Ook zij hadden voor oktober 2005 nog nooit een brandoefening meegemaakt, net als hun twee collega's die woensdag door de rechter werden gehoord. Het was K. die van de portier de melding kreeg dat er brand was. Pas later is hun direct leidinggevende, wachtcommandant Melvin D., ingelicht. Instructies hebben zowel De B. als K. niet van hem gehad.

Volgens de vrouw heeft de bewoner van cel 11 brand gesticht in zijn cel. Ze heeft deze 23-jarige Achmed Al-J. nog onder de douche gezet die fatale nacht, omdat hij brandwonden had. Het Openbaar Ministerie houdt J. verantwoordelijk voor de brand. De man zit vast in afwachting van zijn rechtszaak.

Het voorlopige getuigenverhoor wordt gevoerd op verzoek van letselschade-advocaat Martin de Witte namens 25 slachtoffers van de brand. Hij wil aantonen dat de overheid en wellicht nog andere partijen, zoals bijvoorbeeld de gemeente Haarlemmermeer, aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de brand en dat de overlevenden recht hebben op een schadevergoeding. De verhoren gaan medio augustus verder. Dan verschijnen onder meer een medewerker van de brandweer en de baas van het cellencomplex op Schiphol-Oost.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.ad.nl/binnenland/article444969.ece?pageNavType=all#reactie

‘Open, doe de deur open!’
Door JEROEN DE VREEDE

SCHIPHOL - Het is een raar telefoongesprek. Er is brand bij je op de vleugel, zegt portier Brigitte tegen bewaarder Roxanne.

,,Dat kan niet. Ik zit zelf op de D-vleugel,’’ reageert Roxanne. Gelijktijdig meldt bewaarder Mathies zich via de intercom: brand in unit K! Roxanne breekt het gesprek met Brigitte af en belt collega Samir op de C-vleugel. Zonder een portofoon te pakken sprinten de twee bewaarders naar de K-vleugel.

Uit de kieren van de deur van cel 11 komen dunne slierten rook. In de cel slaat de 23-jarige gedetineerde Achmed woest op de deur. ,,Doe open, doe open,’’ schreeuwt Samir tegen Roxanne. Ze kijken niet door het luikje, die deur móet open! In de paniek krijgt Roxanne de zware deur niet open, maar Samir wel. Achmed valt naar buiten, vergezeld door een flinke rookwolk en een grote vlam. Met vallen en opstaan rent het drietal weg. De celdeur blijft wijd openstaan.

In het calamiteitenplan, dat beide bewakers niet hebben gelezen, staat dat een brand via het etensluikje met een brandslang moet worden geblust. De deur moet dichtblijven om te voorkomen dat het vuur overslaat.

In een paar seconden staat de helft van de cellenvleugel vol rook en vuur, ziet Roxanne. ,,Wat moet ik doen?’’ schreeuwt ze in paniek naar Samir. ,,Druk op je pieper!’’ Met één druk op de knop krijgen alle collega’s de alarmmelding binnen.

Wachtcommandant Melvin schrikt. Amper een kwartier eerder heeft de 27-jarige leidinggevende een bewaarder naar blok K gestuurd na een valse brandmelding. Nu blijkt er dus wel iets aan de hand. Melvin vloekt, belt de portier en sprint samen met collega Bas de centrale bewaarderspost uit. Buitenom rennen ze naar de noodingang van vleugel K. Melvin heeft als enige een loper om de nooddeuren van buitenaf te openen. Het vuur geniet van het extra zuurstof uit de geopende nooddeur. Een stoot rook en vuur schiet naar buiten. Het lijkt wel een explosie, denkt Bas. Hij gooit een portofoon naar Melvin en rent door naar de post van de marechaussee. Melvin ziet hoe de vloer en deur wegsmelten onder de verzengende hitte.

Binnen in de K-vleugel is de chaos compleet. Roxanne probeert samen met collega Claudia uit de A-vleugel celdeuren te openen en gedetineerden af te voeren. Roxanne leent de sleutel van Samir; haar eigen sleutel bungelt nog in de openstaande deur van cel 11.

,,Claudia, ik kan niet meer,’’ laat Roxanne weten halverwege de gang. Ze moet kokhalzen en is hysterisch: er zitten nog mensen in de cel, maar ze kan er niet meer bij. ,,We gaan niet huilen, we gaan mensen redden’’, probeert collega Marie-Antoinette Roxanne te kalmeren en spuit water over de vloer.

In de gang smeekt de 39-jarige kapper Ibrahim, die is gered uit cel 2, om door te gaan. Als hij door het luikje van een celdeur kijkt, ziet hij twee vrouwen gillend rondrennen in hun cel. Hun kleding brandt. De deur blijft dicht. Ze zullen later stikken in de rook.

Na een smeekbede van Ibrahim sleept Roxanne de zwaargewonde Achmed naar vleugel D en zet hem onder de douche. Ook hier is er paniek. Gedetineerden bonken op de deuren. Via het raam kunnen ze de chaos in de K-vleugel zien. Bij de nooduitgang van D loopt Roxanne Samir tegen het lijf. De wachtcommandant probeert via de portofoon instructies te geven. ,,Er zijn nog mensen binnen,’’ roept Roxanne. De wachtcommandant beseft dat de ramp compleet is: ,,Ik kan niets meer doen.’’


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
'Rapport Schipholbrand is explosief'
Uitgegeven op donderdag 13 juli 2006 om 06:16:35  

(Novum) - Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de Schipholbrand, dat sinds eind vorige week in kleine kring op een aantal ministeries circuleert en in september naar buiten komt, is 'explosief'. Minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD) komt in de problemen als het rapport naar buiten komt. Volgens bronnen in Den Haag zal 'de jacht op de bewindsvrouw worden geopend', schrijft De Telegraaf donderdag. De top van het ministerie van Justitie zou erg zijn geschrokken van de conclusies.

 
De raad levert volgens het ochtendblad flinke kritiek op de gang van zaken rond de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost, waarbij eind oktober elf gedetineerde vreemdelingen omkwamen. Justitie zou grote steken hebben laten vallen bij de ramp in het detentiecentrum. Ook de Rijksgebouwendienst, de politie en de brandweer zouden worden bekritiseerd.

Verdonk zei direct na de ramp dat de hulpdiensten 'heel adequaat' hebben gehandeld tijdens de brand in het detentiecentrum. "Bij alles wat we nu weten, hebben de medewerkers adequaat gehandeld", verklaarde de bewindsvrouw. Verdonk benadrukte dat niemand schuldig is aan de gevolgen van de brand, totdat het tegendeel is bewezen.

De Schipholbrand zou een nieuwe affaire kunnen worden zoals de paspoortzaak rond Ayaan Hirsi Ali, schrijft de krant. In die kwestie oordeelde Verdonk snel en moest daar later na politieke druk op terugkomen. Voorzitter van de Onderzoeksraad Pieter van Vollenhoven beklaagde zich eerder over het optreden van justitie tijdens zijn onderzoek. Overlevenden van de brand zouden tegen de afspraak zijn uitgezet, namenlijsten van gedetineerden zouden onoverzichtelijk zijn en dossiers van getuigen zouden laat boven water zijn gekomen.

www.nieuws.nl


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.nrc.nl/anp/binnenland/article386940.ece

 GroenLinks wil sneller rapport Schipholbrand

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks wil dat het rapport van de Onderzoekersraad voor de Veiligheid (OVV) over de Schipholbrand versneld naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld.

Ministers Piet Hein Donner (Justitie) en Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) moeten de vragen beantwoorden. Aanleiding voor haar verzoek is een bericht in De Telegraaf donderdag dat een conceptrapport van de onderzoeksraad klaar is en door ingewijden als ,,explosief'' zou worden bestempeld.

Halsema wil weten of de raad inderdaad kritiek heeft op de gang van zaken en of het ministerie van Justitie forse steken heeft laten vallen. Bronnen in Den Haag bevestigden donderdag dat er stevige zaken in het voorlopige rapport staan.

Feitelijke conclusies

Een woordvoerder van de OVV kan daar niets over zeggen, omdat het onderzoek nog helemaal niet klaar is. Er is een beperkt conceptrapport af maar dat bevat volgens hem alleen enkele feitelijke conclusies over de gebeurtenissen. ,,Het cruciale deel, de beschouwing van de raad en de aanbevelingen, zijn nog niet gemaakt'', aldus de zegsman.

De afronding wordt in september of oktober verwacht en dat kan volgens hem niet eerder. ,,Een jaar is normaal als periode voor een rapportage.'' De brand was vorig jaar eind oktober in een complex voor vreemdelingenbewaring op Schiphol-Oost. Daardoor kwamen elf mensen om het leven.

Inzage

,,We zitten nu in de fase dat betrokkenen inzage krijgen in een bepaald deel. Daarna wordt hun inbreng verwerkt en het rapport voltooid.'' Aanvankelijk dacht de onderzoeksraad sneller klaar te zijn, maar ,,al doende ontdek je steeds meer'', zegt de OVV-woordvoerder.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.trouw.nl/hetnieuws/nederland/article384147.ece/Schipholbrand_Overlevenden_zijn_niet_links%2C_niet_rechts%2C_maar_ziek
 
Schipholbrand / Overlevenden zijn niet links, niet rechts, maar ziek
door Bart Zuidervaart
Dertig overlevenden van de Schipholbrand wachten nog altijd op vervolgbehandeling van hun trauma’s. Eerst moet justitie aangeven of ze voorlopig in Nederland mogen blijven. „De brand volgt ons waar we gaan.”

„We zijn niet links, we zijn niet rechts, we zijn gewoon ziek.” De Marokkaan Mustapha Moujahid (33) mag door de Schipholbrand geestelijk zijn afgetakeld, gevoel voor humor heeft hij nog altijd.

Ruim acht maanden na de brand in het detentiecentrum op Schiphol-Oost, woont Moujahid met dertig andere overlevenden in een asielzoekerscentrum (azc) in Musselkanaal (Oost-Groningen). Daar wacht de groep op duidelijkheid van het ministerie van justitie. Nog altijd weten de vreemdelingen niet of ze vanwege medische noodzaak in Nederland mogen blijven, of dat ze het land uitgezet worden.

De Schipholbrand heeft diepe sporen achtergelaten. In de kamer van de Sudanees Edries Ahmad (35) hangt een brandlucht, veroorzaakt door een naburige azc-bewoner. Deze vergat enkele pannen op het vuur, waardoor de hele gang dichttrok met rook. Grote paniek onder de Schiphol-overlevenden, die rookwalmen onder de deur zagen komen en zich weer in vleugel-K of J van het cellencomplex waanden.

De buren vertelden Ahmad dat een brandje in de keuken ’normaal is’. Ahmad is woedend. „Een brand normaal? Mijn hoofd barst uit elkaar! Is dat ook normaal? Die mensen hier weten niet wat wij hebben meegemaakt.” Moujahid schrok wakker door de brandlucht. „Het was precies de rook van Schiphol”, zegt hij. „De brand volgt ons waar we gaan.”

De behandeling die ze tot nu toe kregen, heeft onvoldoende effect omdat ze nog in een onzekere situatie verkeren. De meesten lijden aan het posttraumatisch stress syndroom (PTSS). De GGZ Groningen, vanaf december vorig jaar verantwoordelijk voor de hulpverlening aan de groep, heeft een uitgebreid behandelplan klaarliggen. Maar zolang er geen duidelijkheid is over de toekomst, kan de vervolgbehandeling niet beginnen, zegt Marjolein van Duijl, behandelend psychiater en leidinggevende van het PTSS-centrum.

Van Duijl legde het plan in april aan justitie voor, maar een antwoord bleef uit. Na een brandbrief eind mei, antwoordde Verdonk vorige week dat er rond 1 augustus ’individueel beslissingen’ worden genomen. ’Als een vreemdeling kan reizen en/of medische zorg beschikbaar is in het land van herkomst, zal dat kunnen inhouden dat niet langer verblijf zal worden toegestaan in Nederland’, schrijft minister Verdonk.

Van Duijl noemt de opstelling van de minister ’onbegrijpelijk’. „Een beetje erkenning van het probleem zou de overlevenden al helpen”, zegt ze. „Geef ons de tijd om de mensen intensief te behandelen. We kunnen niet beginnen als uitzetting als een zwaard van Damocles boven hen hangt.” Van Duijl ziet ze regelmatig op haar inloopspreekuur. „Diegenen die hun mond houden, zijn er het ergst aan toe.”

De vreemdelingen kunnen niets anders dan wachten. „Van Duijl is de enige die ons nog steunt”, vertelt de Algerijn Ibrahim el Khalili Benai (39). „Ik wil hier weg, naar een normale plaats. Altijd maar dezelfde mensen hier, dezelfde gezichten, dezelfde verhalen. Hoe moeten wij dan ooit die ellende vergeten?”