http://www.tctubantia.nl/regio/berkelland/article715437.eceZijn cellen in tbs-kliniek en Rentray brandveilig?
EIBERGEN - Zijn de cellen in de tbs-kliniek Oldenkotte en jeugdgevangenis Rentray wel veilig, als er brand uitbreekt in de gebouwen? Dat wil de fractie van GroenLinks in Berkelland naar aanleiding van de Schipholbrand graag weten van het college van B en W.
Bij de brand in het cellencomplex op schiphol kwamen op 27 oktober 2005 elf mensen om het leven. Uit het vorige maand gepresenteerde rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid onder leiding van Pieter van Vollenhove, blijkt dat justitie, brandweer en gemeente ernstig gefaald hebben. ‘Omdat deze instanties zich niet aan de regels hebben gehouden, zijn er onnodig veel slachtoffers gevallen’, aldus de onderzoeksraad.
Het vernietigende rapport leidde op 21 september tot het aftreden van de ministers Donner en Dekker. Ook de burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer diende zijn ontslag in. Zijn gemeente had namelijk nooit een bouwvergunning mogen afgeven, omdat de vergunning in strijd was met het bouwbesluit.
Het rapport leidde er vervolgens ook toe dat tal van gemeenten de cellencomplexen op hun grondgebied nog eens grondig op het gebied van de brandveiligheid onder de loep namen. Er bleek op allerlei plekken zoveel mis te zijn, dat extra maatregelen zijn genomen.
Tbs-kliniek
Maar hoe zit dat eigenlijk in Berkelland, wil de fractie van GroenLinks weten. In Berkelland bevinden zich immers ook cellencomplexen op het terrein van de tbs-kliniek Oldenkotte en de jeugdgevangenis Rentray, beiden in Rekken. ‘We vinden het van groot belang dat er blijvend aandacht is voor de brandveiligheid om onnodige slachtoffers te voorkomen’, aldus fractievoorzitter S. Nijhuis.
In een brief aan het college heeft hij namens GroenLinks een achttal vragen gesteld, waarop hij antwoord wil hebben.
Zo vraagt GroenLinks zich af hoe het toezicht op de gebruiksvergunning van de tbs-kliniek en Rentray geregeld is, of er regelmatig controles plaatsvinden en of de verbeterpunten later ook gecontroleerd worden.
Ook wil Nijhuis weten of de brandweer in Berkelland en Haaksbergen voldoende is toegerust en getraind voor een brand binnen één van de complexen. ‘In hoeverre is de brandweerzorg en de interne bedrijfshulpverlening op elkaar afgestemd? Wordt er gezamenlijk geoefend? Vindt er regelmatig overleg plaats’, vraagt Nijhuis zich af.
Expertise
GroenLinks wil bovendien graag van het college weten in hoeverre de aanbevelingen uit het rapport over de Schipholbrand in Berkelland zijn uitgevoerd. ‘De onderzoeksraad heeft vastgesteld dat de gemeente en brandweer Haarlemmermeer onvoldoende actuele kennis van de regelgeving en onvoldoende inzicht in de specifieke risico’s van een cellencomplex voorhanden is. Is deze kennis en inzicht in de gemeente Berkelland wel voorhanden?’
Verder vraagt Nijhuis zich af of Berkelland wel voldoende expertise in huis heeft om de bouwaanvragen van dit soort complexen af te handelen.
Het college van B en W heeft de brief van GroenLinks volgens een woordvoerder ‘in behandeling’ en ‘buigt zich over een antwoord’.