Zeer grote brand Cellencomplex (Schipholbrand) - Schiphol-Oost 27-10-2005

Auteur Topic: Zeer grote brand Cellencomplex (Schipholbrand) - Schiphol-Oost 27-10-2005  (gelezen 230239 keer)

0 gebruikers (en 7 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.nrc.nl/opinie/hoofdartikelen/article502859.ece

Ambtenaren weg
 
Het is onvermijdelijk dat het vertrek van twee ministers die politiek verantwoordelijk zijn voor de brand in een cellencomplex op Schiphol ook gevolgen heeft voor de topambtenaren van de betrokken ambtelijke diensten. De ambtelijke verantwoordelijkheid is afgeleid van die van de ministers, maar nu de twee verantwoordelijke ministers vertrokken zijn, kunnen hun opvolgers de Dienst Justitiële Inrichtingen en de Rijksgebouwendienst aanpakken. Dat heeft gevolgen voor topambtenaren.

De politieke verantwoordelijkheid is geen flauw spelletje zwartepieten achteraf, maar fungeert als hefboom voor de hervorming van ambtelijke diensten om verdere ongelukken te voorkomen. Als de ministers Donner en Dekker waren blijven zitten, hadden zij weinig gezag gehad om de ambtelijke diensten te reorganiseren. De trap zou dan van onder af zijn schoongeveegd.

De cellen in Schiphol zijn onder grote politieke druk gebouwd. Bolletjesslikkers werden massaal vrijgelaten wegens gebrek aan cellen en de Kamer eiste in 2002 van de minister dat hij hen in de cel zou zetten. Ambtenaren die snel, tegen de regels in, een cellencomplex in Schiphol uit de grond stampten, waren – eventueel frauduleus handelen daargelaten – hun bazen, de politici, ter wille.

Ambtenaren moeten soms creatief omgaan met de bepalingen. Dat wordt van bovenaf gestimuleerd. Vaak loopt dit goed af. Regels zijn niet zelden met elkaar in strijd of niet praktisch toepasbaar. Niet voor niets leidt een zogenoemde stiptheidsactie, het precies naleven van regels, tot verlamming van het apparaat. Ambtenaren worden nu zelfs door een speciale toneelvoorstelling die langs de departementen trekt, aangespoord tot passie. Maar bij de snelle bouw van brandgevaarlijke containercellen zijn de rijksdiensten te creatief geweest. Dit keer verscholen de ambtenaren zich niet achter de regels maar achter elkaar. Volgens de Onderzoeksraad voor de Veiligheid verwachtten zij ten onrechte dat hun collega wel als een dorknoper op zijn fluitje zou blazen. Dat is niet gebeurd en de fatale gevolgen zijn bekend. Hun ministers hadden hen voor deze beroepsfouten moeten behoeden door er strenger op toe te zien dat aan de eisen van brandveiligheid werd voldaan. Achter de sterke politieke rug van hun minister hadden ambtenaren de veiligheidsregels kunnen toepassen, ook al zou dat tot vertraging hebben geleid.

De verantwoordelijkheid voor de Schipholramp begint bij de politiek, maar ook ambtenaren zijn bij de uitvoering in gebreke gebleven. Als topambtenaren geen fraude hebben gepleegd, zijn zij niet strafrechtelijk maar wel professioneel aanspreekbaar. Dat geldt zowel voor de gemeente Haarlemmermeer, die de vergunningen afgaf en brandweervoorzieningen moest nagaan, als voor de rijksdiensten. Politici oefenden druk uit om snel cellen te bouwen en de ambtenaren gehoorzaamden. Het oordeel over verantwoordelijkheid en schuld voor de Schipholbrand is in de eerste plaats politiek en hoort niet thuis bij de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Nu de verantwoordelijke ministers zijn vertrokken, kunnen hun opvolgers orde op zaken stellen bij de rijksdiensten. Nieuwe topambtenaren kunnen volgens de aanwijzingen van de raad de brandveiligheid van cellen waarborgen en hun ministers daar adequaat over informeren.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.ad.nl/binnenland/article685350.ece

Justitiepastor stopt uit gewetensnood

HILVERSUM - Justitiepastor Gerard Loman is uit gewetensnood gestopt met zijn werk als geestelijk verzorger in het...

FOTO ROEL DIJKSTRA
...uitzetcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Zeist. , Dat heeft hij donderdag in het Radio 1-programma De Ochtenden gezegd.

Hij liep vast toen hij merkte dat ,,mensen worden vastgehouden omwille van het vasthouden, hoewel er geen enkel reëel uitzicht op uitzetting is''.
Loman werkt al twintig jaar als rooms-katholiek geestelijk verzorger in inrichtingen van justitie. De laatste drie jaar was hij werkzaam in Zeist. Hij heeft overplaatsing aangevraagd. Loman is secretaris van de internationale vereniging van justitiepastores.
Spagaat
Loman had het gevoel in een spagaat te zitten. Enerzijds moest hij als pastor opkomen voor mensen ,,die volstrekt onzeker zijn, wanneer ze uitgezet worden en wat er met hen gebeurt''. Anderzijds kon hij als ambtenaar niet zeggen dat hij de opvang in het uitzetcentrum beneden de maat vond en kon hij geen kritiek leveren op de gang van zaken bij de brand in het uitzetcentrum op Schiphol.
Loman voelde zich deel van de ,,uitzettingsmachine'' worden. ,,De mensen in het uitzetcentrum leven niet, ze overleven en verspillen kostbare jaren achter prikkeldraad'', aldus de pastor.
(ANP)


Guust

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 723
  • Don't shoot the messenger!
Afdelingen gevangenis Zuyderbos niet brandveilig

Gepubliceerd op 05 oktober 2006, 23:00
Laatst bijgewerkt op 05 oktober 2006, 17:19

Heerhugowaard -   Twee afdelingen van de penitentiaire inrichting Zuyderbos in Heerhugowaard voldoen niet aan de brandveiligheidseisen.


De circa 35 gedetineerden van de afdelingen zijn in verband daarmee overgebracht naar de gevangenis in Dordrecht. Als de gevangenisafdelingen zijn aangepast keren ze weer terug naar Heerhugowaard.

Wat er precies aan de brandveiligheid mankeert wil Justitie-woordvoerder H. Jansens niet zeggen. De gemeente Heerhugowaard en de plaatselijke brandweer hebben van hogerhand te horen gekregen dat zij niets buiten Justitie om mogen vertellen over de brandveiligheid in gevangenissen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.tctubantia.nl/regio/berkelland/article715437.ece

Zijn cellen in tbs-kliniek en Rentray brandveilig?

EIBERGEN - Zijn de cellen in de tbs-kliniek Oldenkotte en jeugdgevangenis Rentray wel veilig, als er brand uitbreekt in de gebouwen? Dat wil de fractie van GroenLinks in Berkelland naar aanleiding van de Schipholbrand graag weten van het college van B en W.
Bij de brand in het cellencomplex op schiphol kwamen op 27 oktober 2005 elf mensen om het leven. Uit het vorige maand gepresenteerde rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid onder leiding van Pieter van Vollenhove, blijkt dat justitie, brandweer en gemeente ernstig gefaald hebben. ‘Omdat deze instanties zich niet aan de regels hebben gehouden, zijn er onnodig veel slachtoffers gevallen’, aldus de onderzoeksraad.

Het vernietigende rapport leidde op 21 september tot het aftreden van de ministers Donner en Dekker. Ook de burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer diende zijn ontslag in. Zijn gemeente had namelijk nooit een bouwvergunning mogen afgeven, omdat de vergunning in strijd was met het bouwbesluit.
Het rapport leidde er vervolgens ook toe dat tal van gemeenten de cellencomplexen op hun grondgebied nog eens grondig op het gebied van de brandveiligheid onder de loep namen. Er bleek op allerlei plekken zoveel mis te zijn, dat extra maatregelen zijn genomen.
Tbs-kliniek
Maar hoe zit dat eigenlijk in Berkelland, wil de fractie van GroenLinks weten. In Berkelland bevinden zich immers ook cellencomplexen op het terrein van de tbs-kliniek Oldenkotte en de jeugdgevangenis Rentray, beiden in Rekken. ‘We vinden het van groot belang dat er blijvend aandacht is voor de brandveiligheid om onnodige slachtoffers te voorkomen’, aldus fractievoorzitter S. Nijhuis.

In een brief aan het college heeft hij namens GroenLinks een achttal vragen gesteld, waarop hij antwoord wil hebben.
Zo vraagt GroenLinks zich af hoe het toezicht op de gebruiksvergunning van de tbs-kliniek en Rentray geregeld is, of er regelmatig controles plaatsvinden en of de verbeterpunten later ook gecontroleerd worden.
Ook wil Nijhuis weten of de brandweer in Berkelland en Haaksbergen voldoende is toegerust en getraind voor een brand binnen één van de complexen. ‘In hoeverre is de brandweerzorg en de interne bedrijfshulpverlening op elkaar afgestemd? Wordt er gezamenlijk geoefend? Vindt er regelmatig overleg plaats’, vraagt Nijhuis zich af.

Expertise
GroenLinks wil bovendien graag van het college weten in hoeverre de aanbevelingen uit het rapport over de Schipholbrand in Berkelland zijn uitgevoerd. ‘De onderzoeksraad heeft vastgesteld dat de gemeente en brandweer Haarlemmermeer onvoldoende actuele kennis van de regelgeving en onvoldoende inzicht in de specifieke risico’s van een cellencomplex voorhanden is. Is deze kennis en inzicht in de gemeente Berkelland wel voorhanden?’
Verder vraagt Nijhuis zich af of Berkelland wel voldoende expertise in huis heeft om de bouwaanvragen van dit soort complexen af te handelen.

Het college van B en W heeft de brief van GroenLinks volgens een woordvoerder ‘in behandeling’ en ‘buigt zich over een antwoord’.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.volkskrant.nl/binnenland/article355738.ece/Brandveiligheid_cellen_aangepakt

Brandveiligheid cellen aangepakt

Van onze verslaggever Michiel Kruijt

DEN HAAG - Het ministerie van Justitie gaat een bureau oprichten om de brandveiligheid in gevangenissen te verbeteren. Het wordt ondergebracht bij de Dienst Justitiële Inrichtingen, die fel is bekritiseerd door de Onderzoeksraad voor Veiligheid vanwege de Schipholbrand.

De controle van de brandveiligheid komt in handen van de Inspectie voor Sanctietoepassing, het onafhankelijke orgaan dat sinds vorig jaar toezicht houdt op alle penitentiaire inrichtingen.

Dit staat volgens kringen rond het kabinet in een voorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie aan de ministerraad. Ook minister Winsemius van VROM doet dan voorstellen om de brandveiligheid in gevangenissen te verbeteren.

Tevens zal er gesproken worden over de vraag of personele maatregelen moeten worden getroffen tegen ambtenaren die volgens de onderzoeksraad te weinig rekening hebben gehouden met de risico's van brand. Verscheidene politieke partijen, waaronder regeringspartij VVD, zullen in het komende debat over de Schipholbrand betogen dat het opstappen van twee ministers niet zonder gevolgen voor ambtenaren kan blijven. Omdat Hirsch Ballin en Winsemius nog bezig zijn om zich in te werken na het aftreden twee weken geleden van de ministers Donner en Dekker, zouden zij volgens de bronnen nog niet aan besluitvorming hierover zijn toegekomen.

Naar verwachting hakt het kabinet morgen dan ook nog geen knopen door over maatregelen, maar wacht het daar nog een week mee. Het debat over de Schipholbrand zou dan eind oktober worden gehouden, in de laatste werkweek van de Kamer voor de verkiezingen.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelde dat er ‘minder of geen’ doden zouden zijn gevallen als de overheid meer aandacht had besteed aan de brandveiligheid. De Dienst Justitiële Inrichtingen werd door de raad als ‘de primair verantwoordelijke partij’ beschouwd. Ook de Rijksgebouwendienst, die onder VROM valt, en de gemeente Haarlemmermeer werden harde verwijten gemaakt. Bij de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost in oktober 2005 kwamen elf gedetineerden om.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Al wat ouder bericht maar hier lijkt de journalist zich verdiept te hebben in de materie!  ;)

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article353128.ece/Onderzoek_cellenblok_schokt_Opstelten

Onderzoek cellenblok schokt Opstelten

Van onze verslaggever Ron Meerhof

ROTTERDAM - Het uitzetcentrum op Rotterdam Airport is zo brandonveilig dat de Rotterdamse burgemeester Opstelten de vergunning intrekt als niet binnen twee weken een reeks onvolkomenheden wordt verholpen. Dat schrijft hij aan de ministers Hirsch Ballin van Justitie en Winsemius van VROM.

Voor de komende twee weken zijn noodmaatregelen genomen. Een brandweerploeg blijft permanent op het terrein, het centrum moet meer personeel inzetten, en in de tussentijd mogen geen nieuwe gedetineerden worden geplaatst.

Binnen twee weken moet Justitie structurele maatregelen doorvoeren. Zo niet, ‘dan overwegen wij nadrukkelijk de gebruiksvergunning voor dit object in te trekken’, aldus Opstelten.

Na het rapport van de Veiligheidsraad gelastte Opstelten vorige week de brandweer en de dienst bouw- en woningtoezicht onderzoek te doen naar de brandveiligheid van de penitentiaire inrichtingen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. ‘Maar het rapport van Van Vollenhoven leverde nieuwe inzichten op’, aldus een woordvoerder van het Rotterdamse stadhuis.

De controleurs verwijderden gevelplaten, sloopten plafonds en braken vloeren en wanden open. Dat leverde onthutsende bevindingen op. De zogenoemde subcompartimentering, de brandwerende scheiding tussen de cellen, blijkt onvoldoende.

Kabelgoten van de ene naar de andere cel zijn niet brandwerend afgewerkt. Veel gaten en kieren tussen wanden en plafonds zijn dichtgezet met polyurethaan (‘purschuim’), dat onvoldoende vuur kan tegenhouden.

Op de begane grond en de eerste verdieping zijn ‘diverse kanalen’ helemaal zonder brandwering aangelegd, aldus de brief van Opstelten, en hetzelfde geldt voor scheidingen tussen celvloeren en kruipruimten. Al met al, schrijft hij, kan de vereiste brandvertragende werking van tenminste 30 minuten, zoals wettelijk voorgeschreven, niet worden gegarandeerd.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.destentor.nl/binnenlandstn/article723427.ece

Politie: oorzaak brand Ter Apel onvindbaar

TER APEL (ANP) - De technische recherche heeft geen aanwijzingen gevonden die bewijzen dat de brand in het vertrekcentrum Ter Apel is aangestoken. Dat heeft een woordvoerder maandag gemeld. Het onderzoeksteam kon de oorzaak van de brand niet achterhalen.
De brand brak uit in het vertrekcentrum op de dag dat de ministers Donner en Dekker opstapten wegens het vernietigende rapport over de brand in het cellencomplex op Schiphol. Er vielen bij de brand in Ter Apel geen slachtoffers.
De fractie van de ChristenUnie in de Provinciale Staten van Groningen wil dat er een onderzoek komt naar de veiligheid in het vertrekcentrum. Gedeputeerde Staten hebben het verzoek nog in beraad.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.omroepbrabant.nl/news.aspx?id=70360

VUGHT - De gemeente Vught en justitie gaan binnenkort praten over de brandveiligheid van gevangenis Nieuw Vosseveld. De gemeente had naar aanleiding van de Schipholbrand een onderzoek ingesteld en enkele  ;) tekortkomingen ontdekt.

Maandag heeft het ministerie van Justitie daarop gereageerd.

Beide partijen wil niets kwijt over de inhoud van de reactie. Een woordvoerder van de gemeente noemt de reactie wel een aanzet tot een goed gesprek. Vught is optimistisch over de uitkomst van zo'n gesprek.

Omdat de gevangenis op Vughts grondgebied staat, moet de gemeente controleren of de eigenaar van het complex (ministerie van Justitie) de regels naleeft.


Bart S

  • Gast
Ter info....

DEN HAAG - Voormalig PvdA-minister Tineke Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) wordt waarnemend burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer. Een goed ingevoerde bron heeft dat maandag bevestigd. Netelenbos volgt de VVD'er Fons Hertog op, die aftrad na publicatie van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de Schipholbrand.

Netelenbos is op dit moment waarnemend burgemeester van Oud-Beijerland. Het is nog niet bekend wanneer ze in Haarlemmermeer aan de slag gaat.

Netelenbos (62) was voor ze minister werd in Paars-II staatssecretaris van Onderwijs in Paars-I. Daarvoor zat ze in de Tweede Kamer. Na de val van Paars-II werd ze genoemd als commissaris van de koningin in Noord-Holland en als fractievoorzitter van de PvdA in het europarlement. Beide functies gingen aan haar neus voorbij.

(bron: Volkskrant)


Mark644

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 787
  • Geïnteresseerde buitenstaander
nou leuk....  ;D :-X