http://www.nd.nl/Document.aspx?document=nd_artikel&id=79738'Justitiepastor niet de mond gesnoerd'
van onze redactie binnenland
DEN HAAG - Het ministerie van Justitie ontkent dat er maatregelen zijn genomen tegen justitiepastor Gerard Loman, die vorige week openlijk kritiek uitte op het werk in het uitzetcentrum in Zeist.Loman was tot begin dit jaar geestelijk verzorger in het detentiecentrum in Zeist, en zegt daar ,,uit gewetensnood'' mee te zijn gestopt. Vooral de laatste jaren voelde hij zich onderdeel van ,,de uitzettingsmachine'', zei hij vorige week voor de EO-radio. Woensdag had het ministerie van Justitie, zijn werkgever, een gesprek met Loman over die uitlatingen. Een verzoek van de radiomakers om deze week nogmaals met Loman te spreken, werd afgewezen. De EO concludeert daaruit dat hij een spreekverbod opgelegd heeft gekregen, maar justitiewoordvoerder Hans Jansen weersprak dat gistermiddag.
,,We hebben een open en goed gesprek met hem gehad'', aldus Jansen. Verhalen dat de justitiepastor de mond gesnoerd is door zijn werkgever zijn pertinent onjuist, stelt de woordvoerder. ,,Van een spreekverbod is geen sprake en ook is de heer Loman niet op nonactief gesteld.'' Wel zijn er afspraken gemaakt over ,,hoe je als geestelijk verzorger naar buiten treedt''. Spreken over het werk is geen probleem, maar negatieve uitlatingen over het vreemdelingenbeleid past een justitiepastor niet, vindt Jansen. Dat vergt volgens de Justitiewoordvoerder ,,zorgvuldigheid, net als voor de andere ambtenaren van het ministerie''.
Loes Vellenga, voorzitter van de vereniging van asieladvocaten, vindt dat geen vergelijking. Geestelijk verzorgers in detentiecentra hebben een andere status dan doorsnee-ambtenaren, zei ze in de radio-uitzending.
Loman liet vorige week weten het gevoel te hebben in een spagaat te zitten. Aan de ene kant wilde hij als pastor opkomen voor mensen die uitgezet gaan worden, aan de andere kant mocht hij als ambtenaar niet zeggen dat hij de opvangomstandigheden onder de maat vond. Fokko Oldenhuis, hoogleraar religie en recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, vindt dat de pet van pastor het zwaarste moet wegen. ,,Een predikant in overheidsfunctie houdt de toga, ook al heeft hij een ambtelijk uniform aan. Hij moet zijn geweten laten spreken. Want als predikanten niet meer spreken verdampt het geweten van de samenleving'', zei hij tegen de EO.
Op grond van de jurisprudentie stelt Oldenhuis dat ambtenaren het grondrecht van de vrijheid van meningsuiting hebben, zeker als een discussie nog niet is uitgekristalliseerd. Voorwaarde is wel dat de bijdrage een ,,zakelijk en objectief'' karakter heeft. ,,De vraag is of Loman die regel niet heeft overtreden, toen hij zei dat hij zich 'onderdeel van een uitzetmachine' noemde.'' De vraag of geestelijk verzorgers in overheidsdienst meer vrijheden hebben dan andere ambtenaren laat zich niet zo algemeen beantwoorden, zegt Oldenhuis. ,,De rechter toetst per geval en zal meewegen dat iemand predikant is. Dat is geen klasse-justitie, maar een nadere concretisering.''
Gerard Loman was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.