Zeer grote brand Cellencomplex (Schipholbrand) - Schiphol-Oost 27-10-2005

Auteur Topic: Zeer grote brand Cellencomplex (Schipholbrand) - Schiphol-Oost 27-10-2005  (gelezen 233049 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #500 Gepost op: 16 oktober 2006, 19:37:17
http://www.tctubantia.nl/regio/berkelland/article742778.ece

Brandpreventie klinieken in orde

REKKEN - De klinieken in Rekken voldoen aan de brandveiligheidseisen. De panden van de forensisch psychiatrische kliniek Oldenkotte en de jeugdgevangenis Rentray zijn in december 2005 voor het laatst gecontroleerd. Ook dit jaar volgt nog een controle of de brandpreventie in orde is.
Dat antwoordt het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Berkelland op vragen van de raadsfractie van GroenLinks. De partij stelde vragen over de brandveiligheid bij de Rekkense klinieken vanwege de Schipholbrand. Na het verschijnen van het rapport van de onderzoeksraad voor de Veiligheid over de Schipholbrand, heeft het college met de regionale brandweer de gebruiksvergunning van Oldenkotte en Rentray nog eens kritisch bekeken. Bovendien zijn de beide panden in Rekken en de tijdelijke units op het terrein op 10 oktober bezocht en gecontroleerd op naleving van de vergunningsvoorwaarden. Bij die gelegenheid zijn geen problemen geconstateerd.
GroenLinks wilde ook weten of de brandweer in Berkelland wel voldoende is voorbereid om een brand op Oldenkotte of Rentray te bestrijden. Die zorg wil het college wegnemen. ‘De brandweer Berkelland (post Eibergen) is voldoende getraind voor een brand binnen het complex’, schrijven B en W aan GroenLinks.
Verder meldt het gemeentebestuur dat voor het complex een bereikbaarheidskaart in de brandweerwagens ligt waarop de plattegronden, de aanvals- en vluchtroutes, de waterwinning, de afgesproken procedures en overige bijzonderheden zijn vermeld.
Mocht er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch brand ontstaan, dan krijgt elke melding vanuit het complex direct de status middelbrand. Dat betekent dat bij elke melding tenminste twee tankautospuiten uitrukken.
De brandweer en de bedrijfshulpverlening houden jaarlijks een oefening.
Bij calamiteiten is de eerste opvang van de bewoners ook geregeld. Het gemeentelijke rampenplan biedt nog meer mogelijkheden voor opvang.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #501 Gepost op: 16 oktober 2006, 22:18:57
http://www.ad.nl/denhaag/delft/article716886.ece

Wooncontainers Delft zijn brandveilig

DELFT - Net als de gekleurde ’spaceboxen’ zijn ook de 84 gestapelde witte wooncontainers in de Leeghwaterstraat brandveilig voor bewoning door studenten.

Dat heeft wethouder Koning (PvdA) schriftelijk laten weten aan STIP-commissielid Van Empel. De STIP-fractie was vooral gealarmeerd geraakt door een rapport van voormalig minister Dekker van VROM, waarin zij na de fatale brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost waarschuwde voor containerbouw die brandgevaarlijk kan zijn. Daarbij kwamen eelf mensen om het leven.

In de Leeghwaterstraat staan zowel ’Pegu-Units’ (witte containers) als de gekleurde ’spaceboxen’. Voor beide type wooncontainers geldt dat ze voldoen aan de gestelde eisen voor brandwerendheid, blijk uit een onderzoek door de brandweer. In een rapportage stelt de brandweer dat vooral de aandacht dient te worden gevestigd op die situaties waarbij sprake is van complexen waarin personen verblijven die niet meteen zelfstandig kunnen vluchten en zijn aangegeven zijn op hulp van derden. Met andere woorden, de studenten die in de containers wonen hebben bij brand voldoende tijd en de mogelijkheid om zelf hun woning te verlaten.

De containerboxen zijn een half uur brandwerend. Bovendien zijn er afzonderlijke trappen, waardoor de bewoners in geval van brand genoeg mogelijkheden hebben weg te komen. STIP neemt genoegen met het antwoord.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #502 Gepost op: 16 oktober 2006, 22:20:02
http://www.omroepbrabant.nl/news.aspx?id=70742

Schipholbrand ook in Eindhoven herdacht

EINDHOVEN - De brand in het cellencomplex bij Schiphol Oost wordt volgende week donderdag ook in Eindhoven herdacht. Het is dan precies één jaar geleden dat er elf mensen om het leven kwamen in de vuurzee.

De herdenking begint 's avonds om acht uur in het stadhuis en wordt om kwart over negen afgesloten bij het vrijheidsmonument op het Stadhuisplein.

De organisatie van de herdenking in Eindhoven ligt in handen van Vluchtelingen in de Knel, Jongerenbond, Hoogstraatgemeenschap en het Netwerk voor Humaan Omgaan met Vluchtelingen. (Zij vormen samen de Wakegroep.)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #503 Gepost op: 17 oktober 2006, 16:21:52
http://www.ijmuidercourant.nl/nieuws/regionaal/haarlemmermeer/article1026776.ece?catId=

Hertog wist niets over brandgevaar

Gepubliceerd op 17 oktober 2006, 09:46
Laatst bijgewerkt op 17 oktober 2006, 09:59
De voormalige burgemeester van Haarlemmermeer, Fons Hertog. Foto United Photos/Robin van Lonkhuijsen badhoevedorp -

Pas na de fatale cellenbrand op Schiphol-Oost kreeg de toenmalige burgemeester Hertog van Haarlemmermeer te horen dat er al langer problemen waren met de brandveiligheid van het complex. De brandweer van Haarlemmermeer controleerde het cellencomplex tientallen keren en had al tien keer een dwangsom opgelegd omdat veiligheidsvoorschriften niet werden nageleefd, maar dat werd Hertog naar eigen zeggen nooit gemeld.

,,Ik vind dat de brandweer de zaak aan mij voor had moeten leggen, zeker nadat er al tien keer een dwangsom was opgelegd’’, aldus Hertog in een gesprek met deze krant. ,,Maar niemand bij de brandweer heeft daaraan gedacht. Het werden als incidenten beschouwd. Maar als ik was geïnformeerd, dan had ik deze zaak opgepakt en maatregelen genomen.’’

De burgemeester trad vorige maand af na de publicatie van een kritisch rapport van de Raad voor de Veiligheid over de missers van diverse overheden, waaronder de gemeente Haarlemmermeer. Het toezicht op de brandveiligheid was onvoldoende en verloor de brandweer kostbare minuten voordat de brand kon worden bestreden. Bij de brand in de fatale nacht van 26 op 27 oktober vorig jaar vielen elf doden onder opgesloten asielzoekers. Hertog betreurt het dat de brandweer de problemen niet aan hem heeft gemeld. ,,Niemand deed meer dan wat in het boekje stond.’’

Dit is volgens Hertog niet een typisch Haarlemmermeers probleem. ,,Dat geldt voor heel Nederland.’’ Hertog vindt dat ambtenaren bij problemen hun bestuurders eerder moeten inlichten. Wel is Hertog nog steeds boos over het optreden van minister Donner. Haarlemmermeer wilde na de brand het deelcomplex voor bolletjesslikkers sluiten omdat het niet voldeed aan de brandveiligheidsvoorschriften. Maar Donner zette de gemeente opzij met een Koninklijk Besluit, waardoor de bewuste vleugel toch open bleef.

Een gang naar de rechter was niet mogelijk, aldus Hertog. Hij noemt het optreden van Donner ’bijna dictatoriaal’. Hertog: ,,Dit is machtspolitiek die niet thuishoort in een beschaafd land.’’


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #504 Gepost op: 21 oktober 2006, 22:40:36
http://www.nrc.nl/binnenland/article517847.ece

Gevangenisdienst verstrikt in eigen macht

De Dienst Justitiële Inrichtingen zit klem tussen de druk om snel cellen te bouwen en de noodzaak om te bezuini-gen. De machtscultuur leidt tot verstarring en fouten.

Door onze redacteur Derk Stokmans
Den Haag, 20 okt.

Ze durfden „de ondergrenzen” op te zoeken, er was „tijdsdruk, het moest voor weinig geld”. Uitzendcentra werden „uit de grond gestampt”. Zo beschrijven John Korkers en Bart Kroon, directeuren bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) de snelle bouw van tijdelijke gevangenissen vanaf 2002 – bedoeld voor bolletjesslikkers en uitgeprocedeerde asielzoekers. Hun opmerkingen staan in een boek dat de dienst eind vorig jaar ter ere van het tienjarig jubileum uitbracht.

In de nacht van 26 op 27 oktober 2005 brak er brand uit bij één van die tijdelijke gevangenissen, het cellencomplex op Schiphol-Oost, Er vielen elf doden. De DJI, verantwoordelijk voor de Nederlandse gevangenissen, werd een maand geleden door de Onderzoeksraad voor Veiligheid als hoofdverantwoordelijke aangewezen.

Het kabinet reageerde woensdag op de kritiek. Net als de Onderzoeksraad richt het kabinet zich op de gebrekkige aandacht voor de brandveiligheid. Die aandacht lijkt nodig. Schiphol is niet de enige plek waar sommige medewerkers nooit brand- of ontruimingsoefeningen gehouden hebben. Na het rapport over de brand stelden verschillende gemeenten ultimata aan DJI om de brandveiligheid op orde te brengen.

Maar er lijkt bij de dienst meer aan de hand. Wie de verhalen van (oud) DJI-medewerkers en andere betrokkenen hoort en publicaties en interne stukken leest, ziet een patroon: continue veranderingen, vaak haastig ingevoerd onder grote politieke druk. Leidinggevenden die op hun macht leunen, en kritiek van medewerkers als onwil tot veranderen of een gebrek aan loyaliteit beschouwen. Gevangenispersoneel dat er vaak niet op vertrouwt dat hun baas aan hun belangen denkt.

Makkelijk is het niet, praten met medewerkers. DJI’ers die in het verleden kritiek uitten op de organisatie houden zich onbereikbaar, of willen niet praten. Enkelen willen wel over hun werk bij de dienst praten, maar alleen anoniem, omdat ze vrezen voor hun baan. Praten over DJI kan alleen met woordvoerders.

In het jubileumboek van de DJI, geschreven voor de Schipholbrand, praten leidinggevenden van de dienst openhartig over hun werk. Bart Kroon, hoofd van de directie die verantwoordelijk was voor de tijdelijke gevangenissen, beschrijft wat er gebeurde toen minister Korthals (Justitie, VVD) de Tweede Kamer op 7 februari 2002 beloofde dat iedere drugssmokkelaar op Schiphol zou worden gearresteerd en vastgezet. „Toen hij dat zei had het gevangeniswezen 800 vacatures. Desastreus om in die situatie dan ook nog eens extra capaciteit te moeten creëren. In de avond en nacht van diezelfde donderdag hebben we de hele nacht gebeld en afspraken gemaakt met twee bedrijven die in veiligheid deden. We hebben ter plekke besloten om met Securicor door te gaan. We spraken met hen af dat ze zondag alles moesten invliegen want maandag 11 februari zouden de eerste 175 gedetineerden in de inrichting (Schiphol, red.) komen. We hebben die hele inrichting toen bestuurd met één mobieltje. Alles was er kaal. Er waren geen toiletten. Met de aankoop van chemische toiletten bij de Gamma hebben we toen goede zaken gedaan. Bij de COA en Domeinen kochten we bedjes op. Vanuit de penitentiaire inrichting in Nieuwegein kregen we het eten, het beddegoed en dergelijke. [...] En toen kwam minister Nawijn die twee uitzendcentra wenste. We hebben toen als de ... twee uitzetcentra uit de grond gestampt.”

De afgelopen vier jaar combineerde de dienst grote bezuinigingen en personeelsgebrek met een snelle uitbreiding van het aantal cellen, het invoeren van twee op één cel en interne reorganisaties. Door al die veranderingen voelen medewerkers zich onzeker. Ze maken zich zorgen om hun veiligheid, klagen over het structurele tekort aan medewerkers en gebrekkige scholing en begeleiding.

De managementstijl lijkt niet toegerust om daar iets aan te doen. Igno van den Enden, in 1997 directeur bij de DJI, zegt in het jubileumboek wat hem het meest opviel bij de dienst: „De machtscultuur. In de Nederlandse managementcultuur wordt leiderschap gekenmerkt door initiatief en de kracht van argumenten. Het volledig tegenovergestelde is de machtscultuur in het management van DJI, die mijns inziens voortkomt uit het gegeven dat binnen DJI macht wordt uitgeoefend over gedetineerden [...]. De organisatie is daar als het ware van doordrenkt, en dat heeft vergaande negatieve gevolgen. Het maakt ook dat mensen niet graag willen delen, niet goed kunnen delen, en verstrikt raken in het machtsspel.”

Een anonieme DJI-medewerker vertelt de krant over hoe bij de inrichting waar hij werkt met een meningsverschil tussen twee mensen wordt omgegaan. „Voor je het weet krijg je een schriftelijke ‘mededeling’ van je collega. Dat is een soort formele aanklacht waarin dingen staan als: ‘Ik heb hedenmorgen geconstateerd dat u mij zus en zo bejegend heeft.’ Dat kan leiden dan tot een zitting met de directeur, waarbij je zelfs een advocaat kan meenemen.” Volgens meerdere medewerkers wordt interne kritiek niet op prijs gesteld, en „altijd tegen je gebruikt”.

Op dit moment bereidt de dienst een nieuwe reorganisatie voor. In een afwijzend advies hierover schreef de ondernemingsraad op 12 oktober over de behoefte aan anonimiteit van veel kritische medewerkers: „Kennelijk heerst er bij veel medewerkers de angst voor een afrekencultuur.”

De DJI lijkt reorganisatiemoe. De ondernemingsraad schrijft dat de dienst al „zeer grote problemen” heeft om langlopende problemen als de bedrijfshulpverlening en „het thema veiligheid” op te lossen, en daar niet nog een verandering overheen kan hebben. „Er is een grens aan de capaciteit van een organisatie om elkaar opeenvolgende en inhalende veranderingsvoorstellen te verwerken.” In 2001 schrijft de DJI al in het jaarverslag dat „de grens van het incasseringsvermogen van het personeel bereikt” is.

De DJI, zeggen betrokkenen, lijdt aan een continue en grote politieke druk. Incidenten en een niet aflatende stroom politieke wensen (opsluiten illegalen en bolletjesslikkers, minder ‘luxe’ voor gevangenen, meer cellen en minder geld) bepalen het dagelijks leven voor het gevangeniswezen.

Zo ontstaat volgens medewerkers vanzelf een leiding die „naar boven” kijkt, bang is om fouten te maken, alles in het werk stelt om politici tevreden te houden en steeds minder zicht krijgt op wat er binnen de muren van gevangenissen daadwerkelijk gebeurt.

De dienst wil geen antwoord geven op inhoudelijke vragen. In een schriftelijke reactie op het stuk schrijft een woordvoerder onder meer: „Het management is zich terdege bewust van het feit dat alle ontwikkelingen een grote inzet vergen van medewerkers.” Ook schrijft de woordvoerder dat de dienst „een antwoord op zeer uiteenlopende maatschappelijke problemen” heeft moeten bedenken.

Totaal aantal plaatsen in 2005: 22.382

Groei tussen 2002 en 2005: van 16.612 naar 22.382

Groei plaatsen voor illegalen in dezelfde periode: van 1.340 (2002) naar 2.698 (2005)

Ambtelijk personeel in voltijdsbanen: van 11.731 (2002) naar 11.945 (2005)

Bron Jaarverslag DJI 2005


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #505 Gepost op: 21 oktober 2006, 22:45:55
http://www.bndestem.nl/binnenland/article754634.ece

‘Teamleider maakte fouten’
Door Sandra Donker

Vrijdag 20 oktober 2006 - DEN HAAG – De man die bij Justitie de leiding krijgt over de maatregelen naar aanleiding van de Schipholbrand is zelf medeverantwoordelijk voor het gebrek aan brandveiligheid in gevangenissen. Hij is daarom ongeschikt voor deze taak. Dat stellen medewerkers in het gevangeniswezen.
De ambtenaar, hoofd van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) Gijs Wouters, is al in januari 2005 gewaarschuwd dat onderbezetting in de nachtdienst de veiligheid in de gevangenissen gevaar brengt.

Dat blijkt uit een brief van de Ondernemingsraad van de DJI aan Wouters. De brief is in bezit van deze krant.

De OR wijst erop dat de DJI bij de personele bezetting rekening moet houden met de tijd die de brandweer nodig heeft om bij de inrichtingen te komen.

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die de brand onderzocht, schoot DJI op beide punten tekort.

Het gevangenispersoneel is verontwaardigd dat minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) juist Wouters heeft aangewezen om de werkgroep te leiden die de aanbevelingen van de raad van mr. Pieter van Vollenhoven moet uitvoeren om herhaling te voorkomen.

Hirsch Ballin verklaarde woensdag nog dat de mensen in de werkgroep ‘op geen enkele wijze belast zijn’ met zaken die aanleiding zouden kunnen geven voor verwijten. De CDA-bewindsman wees erop dat Wouters pas ‘na de bouw van het cellencomplex op Schiphol-Oost’ is begonnen als hoofd van de DJI.

Volgens een medewerker is Wouters als hoofd van de Dienst feitelijk verantwoordelijk voor het gebeurde. „Hij zit tot in zijn vezels in de organisatie. Het is raar dat Hirsch Ballin iemand leider van de werkgroep maakt die medeverantwoordelijk is.“ Het gevangenispersoneel is ook verontwaardigd dat het kabinet geen enkele leidinggevende heeft geschorst of overgeplaatst. „Heel veel personeelsleden zijn woedend“, aldus een ingewijde. „Er loopt wel een strafrechtelijk onderzoek tegen de twee bewaarders, maar de rest wordt met de mantel der liefde bedekt.“

Alleen ministers Donner (Justitie) en Dekker (Vrom) stapten op. „De mensen die feitelijk verantwoordelijk zijn, blijven zitten.“ Bij de brand kwamen bijna een jaar geleden elf gedetineerden om het leven. Volgens de Onderzoeksraad hadden er minder of geen doden hoeven vallen als de betrokken diensten hun eigen regels hadden nageleefd.

Haarlemmermeer

De gemeente Haarlemmermeer sluit het cellencomplex op Schiphol-Oost als dat over twee maanden niet beschikt over een „natte“ sprinklerinstallatie. De Rijksgebouwendienst (RGD) heeft toegezegd die aanpassingen aan te brengen. Hiermee is een dreigend conflict uit de wereld, aldus de gemeente Haarlemmermeer gisteren. De net aangetreden waarnemend burgemeester Tineke Netelenbos zei eerder op de dag dat de RGD deze sprinklerinstallatie niet wilde aanleggen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #506 Gepost op: 21 oktober 2006, 22:47:13
http://www.telegraaf.nl/binnenland/51845471/Cellencomplex_Schiphol_krijgt_sprinklerinstallatie.html?p=2,1

do 19 okt 2006, 19:32
Cellencomplex Schiphol krijgt sprinklerinstallatie
HOOFDDORP - Het cellencomplex op Schiphol-Oost krijgt een „natte” sprinklerinstallatie. Dat heeft de Rijksgebouwendienst (RGD) donderdag toegezegd.

De gemeente Haarlemmermeer dreigde het complex te sluiten als het niet binnen twee maanden zo'n installatie zou krijgen. Nu is een dreigend conflict uit de wereld, aldus de gemeente Haarlemmermeer donderdag.

Waarnemend burgemeester Tineke Netelenbos zei eerder op de dag dat de RGD deze sprinklerinstallatie niet wilde aanleggen. Een woordvoerder van minister Pieter Winsemius van VROM, waar de RGD onder valt, noemde Netelenbos' uitspraken „onbegrijpelijk”. „De RGD weigert niets, erger nog, de dienst heeft geadviseerd om een sprinklerinstallatie aan te brengen, als les na de recente spoedoperatie in het uitzetcentrum op Rotterdam Airport.”

Volgens de zegsman is de aanleg van de installatie niet mogelijk als er gedetineerden zitten, die moeten dus elders ondergebracht worden, licht hij toe. „Onze mensen zeggen dat er een maand of vier voor staat.” In het cellencomplex van Schiphol zijn nog drie vleugels bezet met bolletjesslikkers.

Volgens de gemeente Haarlemmermeer draaide het conflict met de RGB vooral om het type sprinklerinstallatie. Haarlemmermeer wil een „natte” installatie. De RGB een „droge”, stelde de gemeente. Een natte sprinklerinstallatie is direct aangesloten op het waterleidingnet en een droge installatie moet de brandweer in werking stellen.

Ook het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst op de luchthaven, waar nu nog ongeveer honderd asielzoekers zijn, moet veiliger worden, vindt de gemeente. Als daar over twee maanden geen maatregelen zijn genomen om de brandveiligheid te verbeteren, wil de gemeente het centrum sluiten.

De brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost kostte vorig jaar aan elf mensen het leven. De gemeente Haarlemmermeer wilde het centrum daarop sluiten, omdat ze meende dat de veiligheid niet was gegarandeerd. Donner wilde het centrum openhouden voor bolletjesslikkers. Die hebben speciale voorzieningen nodig om hun drugs op een natuurlijke manier kwijt te raken.

Netelenbos maakte donderdag bekend dat er een gedenkteken komt voor de slachtoffers van de Schipholbrand. Het teken wordt volgende week vrijdag onthuld bij het complex tijdens de officiële herdenking van de brand, dan precies een jaar geleden.

De afgetreden burgemeester Fons Hertog van Haarlemmermeer zei vrijdag in een interview met Binnenlands Bestuur dat het college van Haarlemmermeer door ambtenaren niet was ingelicht over de structurele problemen van de gemeente met Justitie over het cellencomplex op Schiphol-Oost. Pas na de fatale brand in het complex werd dit duidelijk.

Hertog wist niet dat er tien keer een dwangsom was opgelegd, omdat de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zich niet aan de gebruiksvoorwaarden hield. Pas toen hij na de brand het feitenrelaas over de gang van zaken onder ogen kreeg, werd hem duidelijk hoeveel tijd zijn ambtenaren in de contacten met de DJI hadden gestoken om zaken te repareren.

Hertog besloot op te stappen als burgemeester van Haarlemmermeer na de presentatie van het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de brand.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #507 Gepost op: 21 oktober 2006, 22:49:46
http://www.cobouw.nl/cobouw/nieuws/toonnieuwsartikel.jsp?di=273381

Kabinet legt regels bouw langs meetlat

PARLEMENT | 19-10-2006 00:00 | Marianne Wuite

DEN HAAG - De bevindingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid met betrekking tot de Schipholbrand kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor de huidige bouwpraktijk bij rijksinrichtingen zoals gevangenissen, maar ook ziekenhuizen, scholen, crêches en verpleeghuizen. VROM start een reeks van onderzoeken naar de regels voor brandveiligheid in gebouwen en de toepassing en controle daarop.

Dat blijkt uit de reactie die de ministers Hirsch Ballin (jusititie) en Winsemius (VROM) op de bevindingen van de onderzoeksraad naar de brand in het cellencomplex op Schiphol, waarbij elf mensen omkwamen. Volgens de ministers is het klip en klaar dat brandveiligheid structureel meer aandacht moet krijgen van de overheid. “Het belangrijkste is dat het tussen de oren moet komen te zitten”, aldus Winsemius. De aandacht gaat in eerste instantie vooral uit naar de unitbouw, maar ook permanente rijksgebouwen en instellingen waar mensen zitten met een beperkte bewegingsvrijheid, worden onder de loep gelegd.
Het kabinet wil al binnen drie maanden laten weten of en hoe de bouwregels moeten worden aangepast op bijvoorbeeld de aanwezigheid van holle ruimtes in gebouwen. Begin volgend jaar wil VROM ook besluiten of de brandveiligheidseisen voor unitbouw inderdaad worden gelijkgesteld aan die van permanente bouw, zoals de onderzoeksraad bepleitte. Tegen die tijd wil het ministerie ook besluiten hoe de toepassing van de gelijkwaardigheidsbepaling uit het Bouwbesluit kan worden verbeterd. Uit het onderzoek van de raad is immers gebleken dat bij het cellencomplex op Schiphol de afwijkingen van het Bouwbesluit niet afdoende waren gecompenseerd. Zo waren er te weinig extra nooduitgangen en was de capaciteit van de rook/warmteafvoerinstallatie onvoldoende.

Checklist
Ook wil het kabinet werk maken van de controle op de bouwers en installatiebedrijven die voor het Rijk werken. Er komt een checklist op basis waarvan ieder rijksgebouw bij oplevering gecontroleerd wordt op brandveiligheid in samenwerking met brandweer en brandveiligheidspecialisten. “We moeten scherper zijn bij de overdracht: is er ook echt gedaan wat is beloofd”, aldus minister Winsemius. Volgens hem staat vast dat een visuele controle alleen niet voldoende is. VROM gaat bekijken in hoeverre er zogeheten ‘destructieve controles’ nodig zijn, waarbij bijvoorbeeld wanden of plafonds worden opengebroken om te controleren of de aangelegde installatie ook echt deugdelijk is. Daarnaast bekijkt VROM de oprichting van een informatie- en adviescentrum om de toepassing van brandveiligheidseisen in de bouwpraktijk te verbeteren.
De ministers kondigden gisteren aan dat binnen een jaar alle gevangenissen gecontroleerd worden op brandveiligheid. Het gaat daarbij om 99 justitiële inrichtingen en in totaal 700 gebouwen. Voor 1 juli volgend jaar moeten alle cellen rook- en brandmelders hebben.
De onderzoeken naar de 24 cellencomplexen in unitbouw zijn bijna voltooid. Het kabinet wil nog deze maand de meeste urgente aanpassingen hebben afgerond.

Vanaf het einde van dit jaar worden ook alle lopende nieuwbouwprojecten van het Rijk doorgelicht op brandveiligheid. Op termijn gaat de RGD alle overheidsgebouwen periodiek keuren op veilig gebruik. Verder zint Winsemius op een “klokkenluidersregeling” die elke ambtenaar verplicht melding te maken van mogelijk gevaarlijke situaties.  :o :o :o :o


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #508 Gepost op: 21 oktober 2006, 22:55:27
http://www.rtvnoord.nl/nieuws/index.asp?actie=totaalbericht&pid=61158

http://www.rtvnoord.nl/ftp/foto/brand_vctrapel_210906.jpg
Een maand geleden brandde een pand van het vertrekcentum uit

TER APEL - De gemeente Vlagtwedde neemt geen extra maatregelen in het Vertrekcentrum Ter Apel.

Dat schrijft burgemeester Jan Broertjes in een brief aan het provinciebestuur en de gemeenteraad naar aanleiding van de rapportage over de Schipholbrand.

Vorige maand brak ook in het vertrekcentrum brand uit. Er vielen geen gewonden, wel raakten enkele woningen zwaar beschadigd.

Volgens Broertjes zijn de branden niet met elkaar te vergelijken. In het vertrekcentrum is geen sprake van detentie of groepshuisvesting.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #509 Gepost op: 21 oktober 2006, 22:56:32
http://www.rtvnoord.nl/nieuws/index.asp?actie=totaalbericht&pid=61140

 Gevangenis Ter Apel voldoet aan eisen


   TER APEL - De gevangenis in Ter Apel voldoet inmiddels aan alle veiligheidseisen. Dat heeft burgemeester Broertjes van Vlagtwedde verklaard.

De afgelopen tijd zijn meerdere aanpassingen gedaan. Zo zijn ontbrekende of niet goed bevestigde brand- en rookkleppen aangepakt.  ::) ::) :o :-X De kleppen kunnen het luchtkanaal afsluiten, om snelle verspreiding van vuur of rook tegen te gaan.

De aanpassingen zijn gedaan in opdracht van het ministerie van Justitie naar aanleiding van de Schipholbrand.