http://www.wereldomroep.nl/news/domestic/5481497/Geen-ministers-vervolgd-voor-schipholbrandNederlands
Hilversum, vrijdag 19 oktober 2007 23:40 UTC
Geen ministers vervolgd voor schipholbrand.
Den Haag - De Hoge Raad heeft bepaald dat er geen ministers worden vervolgd voor de Schipholbrand. Alleen bij Koninklijk Besluit of op verzoek van de Tweede Kamer kunnen ministers bij dergelijke misdrijven voor de rechter worden gedaagd.
Bij de brand in het cellencomplex op Schiphol kwamen bijna twee jaar geleden elf gedetineerden om. Een groep mensen was naar de Hoge Raad gestapt om oud-Justitieminister Donner en de voormalige minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk voor het gerecht te krijgen. De groep vindt dat de twee ambtsmisdrijven hebben gepleegd. Uit onderzoek is gebleken dat het gevangenisgebouw niet voldeed aan de voorschiften van brandveiligheid en dat het personeel onvoldoende was getraind.
Eerder werd al bekend dat de directeur van het complex, de brandweer en de Dienst Justitiële Inrichtingen niet vervolgd worden. Ook de Rijksgebouwendienst, de gemeente Haarlemmermeer en de Staat gaan vrijuit. De Libiër die de brand veroorzaakte door het weggooien van een sigarettenpeuk is tot drie jaar cel veroordeeld.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/73327671/Oud-ministers_niet_vervolgd_wegens_Schipholbrand.htmlvr 19 okt 2007, 12:19
Oud-ministers niet vervolgd wegens Schipholbrand
DEN HAAG - De Hoge Raad laat de voormalige ministers Piet Hein Donner en Rita Verdonk niet vervolgen in verband met de Schipholbrand. Een groep mensen was naar het hoogste rechtscollege gestapt om daarom te vragen.
De klagers vinden dat de oud-ministers ambtsmisdrijven hebben gepleegd, waardoor gedetineerden in het cellencomplex op Schiphol stierven of ernstig gewond raakten.
Volgens de Hoge Raad kunnen onder anderen ministers alleen bij Koninklijk besluit of in opdracht van de Tweede Kamer vervolgd worden voor dergelijke misdrijven.
Bij de brand in het cellencomplex van justitie bij de luchthaven kwamen in de nacht van 26 op 27 oktober 2005 elf gedetineerden om. Het vuur ontstond in de cel van de Libiër Ahmed al-J., doordat hij een sigarettenpeuk wegschoot. De rechtbank in Haarlem veroordeelde hem tot drie jaar cel.
In juli liet het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem weten dat het afziet van vervolging van de toenmalige directeur van het complex en twee bewaarders. Ook de brandweer, de Dienst Justitiële Inrichtingen, de Rijksgebouwendienst, de gemeente Haarlemmermeer en de Staat worden niet vervolgd.
Uit onderzoek is gebleken dat op Schiphol-Oost van alles mis was op het gebied van brandveiligheid, brandpreventie en training van het personeel. Daardoor heeft de brand zich waarschijnlijk zo snel kunnen uitbreiden en zijn er zo veel doden gevallen.