http://www.nos.nl/nos/artikelen/2007/10/art000001C81AEBA30B20A6.html30 Oktober 2007
Nieuw onderzoek naar Schipholbrand
Er komt een nieuw onderzoek naar de oorzaak van de Schipholbrand. Het Hof in Amsterdam is daarmee onder voorwaarden akkoord gegaan. De advocaat van de man die veroordeeld is voor opzettelijke brandstichting had daarom gevraagd.
De 25-jarige Libiër wordt in afwachting van het onderzoek vrijgelaten.
Volgens de advocaat was de politie bij het onderzoek bevooroordeeld. Uit het nieuwe onderzoek zou moeten blijken dat er van opzet geen sprake was. De Libiër heeft de brand veroorzaakt met een sigaret, maar volgens de advocaat heeft hij nog getracht het vuur te doven en heeft hij alarm proberen te slaan.
http://www.trouw.nl/laatstenieuws/laatstenieuws/article833564.ece/Libier_in_hoger_beroep_terecht_voor_Schipholbrand Libiër in hoger beroep terecht voor Schipholbrand
(Novum) - De rechtszaak tegen de 25-jarige Libiër die wordt verdacht van brandstichting in het cellencomplex op Schiphol-Oost wordt dinsdag voortgezet in hoger beroep. De man werd in juni door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot drie jaar cel. De advocaat van de verdachte liet direct na dat vonnis weten in hoger beroep te gaan. De zaak dient voor het gerechtshof in Amsterdam.
Lees het artikel
Bij de Schipholbrand, afgelopen vrijdagnacht twee jaar geleden, kwamen elf gevangenen om het leven. De brand ontstond waarschijnlijk door een sigaret die door de verdachte, Ahmed al-J., was weggeschoten. Al-J. schoot de nog brandende peuk naar het voeteneinde van zijn bed. Daar lagen een laken en een rol wc-papier, die vlam vatten. De Libiër viel hierna in slaap en werd wakker door de rook en vlammen. Bewakers bevrijdden hem uit zijn cel. Bij de brand raakte hij ernstig gewond.
Een ingenieursbureau had geconcludeerd dat niet te bewijzen is dat de brand opzettelijk is aangestoken. Maar het onvoorzichtige handelen van Al-J. met het wegschieten van de peuk was volgens het OM in juridische zin ook te betitelen als opzettelijke brandstichting. Het OM eiste daarom vijf jaar cel tegen de Libiër.
De Haarlemse rechtbank oordeelde dat de verdachte de brand niet bewust had veroorzaakt, maar dat hij had kunnen weten dat de sigaret brand zou veroorzaken. In zijn oordeel liet de rechter in het voordeel van Al-J. meewegen dat in de bouwconstructie van het cellencomplex materialen zaten die bijdroegen aan een snelle ontwikkeling van de brand. De rechtbank woog ook mee dat de bewakers na de bevrijding van de Libiër de deur van zijn cel open hadden laten staan, waardoor het vuur en de rook zich met fatale gevolgen over de gang van het cellencomplex konden verspreiden.
Behalve de Libiër is tot dusver niemand vervolgd voor verantwoordelijkheid of schuld aan de Schipholbrand. Het OM besloot kort na de uitspraak van de rechtbank in Haarlem om de bewaarders en de locatiedirecteur niet te vervolgen. De directeur zou geen voorschriften hebben genegeerd en niet onzorgvuldig hebben gehandeld. De bewakers die de brandende cel open lieten staan, waren volgens het OM zo verrast dat hen geen strafrechtelijk verwijt treft. Overlevenden van de Schipholbrand hebben bij het gerechtshof in Amsterdam een verzoek ingediend om de betrokken personeels- en directieleden alsnog te vervolgen. Het is nog niet bekend of hun verzoek wordt ingewilligd.
Deze maand maakte de Hoge Raad bekend geen opdracht te geven om de oud-ministers van Justitie Piet Hein Donner en voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk te vervolgen voor de Schipholbrand. Advocaat Nico Steijnen had daartoe een verzoek ingediend bij het OM in Den Haag, omdat volgens hem de oud-bewindslieden het antifolterverdrag hadden geschonden door de gedetineerden op te sluiten in een cel waaruit zij niet konden vluchten bij brand. Hij heeft gemeld de zaak opnieuw in te dienen bij het OM.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid onder leiding van Pieter van Vollenhoven zei in september vorig jaar in een rapport dat de schuld voor de fatale gevolgen van de brand bij de overheid lag. De verantwoordelijke ministers Sybilla Dekker (VVD) en Donner (CDA), en de burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer traden daarop af.