http://www.nrc.nl/binnenland/article1089687.ece/Overheid_verdiende_veel_aan_groei_in_2007%0AOverheid verdiende veel aan groei in 2007
Gepubliceerd: 16 mei 2008 13:21 | Gewijzigd: 16 mei 2008 16:53
Door een onzer redacteuren
Den Haag, 16 mei. Nederland heeft de overheidsfinanciën goed op orde. Daarmee is Nederland goed uitgerust voor de huidige onzekere economische situatie. Dat valt op te maken uit het Financieel Jaarverslag van het Rijk over 2007 dat vanmiddag is gepubliceerd.
Forse economische groei en stijgende werkgelegenheid leverden de staat bijna 4 miljard aan extra premie- en belastinginkomsten op. De totale schuld van Nederland daalde. Het EMU-saldo op de begroting is met een overschot van 0,4 procent hoger dan geraamd.
Ook de andere ministeries publiceerden vanmiddag hun jaarverslagen over 2007. Deze stukken zullen volgende week worden besproken in het parlement in het kader van Verantwoordingsdag. Hierbij wordt teruggekeken op het beleid in 2007.
Justitie
Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) rapporteert achterstand bij het verbeteren van de brandveiligheid in de gevangenissen en huizen van bewaring. Dat komt „onder andere” door vertragingen bij de Rijksgebouwendienst. De tijdplanning van de aanpassing van de gebouwen is niet gehaald. Voor 2008 vindt bovendien een volledige herinspectie van alle gebouwen van de Dienst Justitiële Inrichtingen plaats.Belastingdienst en Defensie
Over het functioneren van de Belastingdienst en Defensie worden in de stukken kritische opmerkingen gemaakt. Bij de Belastingsdienst zijn grote problemen met het toeslagensysteem, de loonaangifte 2007 en ICT-systemen. Het ministerie van Defensie kampt met grote problemen bij de bedrijfsvoering. De Algemene Rekenkamer heeft vorig jaar besloten naar aanleiding hiervan een ‘bezwaaronderzoek’ uit voeren. In het jaarverslag schrijft minister Van Middelkoop dat de eerste verbeteringen „op zijn vroegst in maart 2009 zichtbaar zullen zijn.” Het slechte beheer wordt geweten aan het gebrek aan kundig financieel-economisch personeel. „Het financieel beheer bij Defensie bevindt zich op een minimaal acceptabel niveau dus kent nog vele problemen”, aldus het jaarverslag.
Eerder werden al problemen bij het materieelbeheer geconstateerd. Overigens geldt dit niet voor het materiaal dat voor crisisoperaties wordt gebruikt. Dit is „van voldoende niveau”, aldus Van Middelkoop.
Rijk besteedt niet goed aan
De overheid houdt zich niet altijd goed aan de Europese aanbestedingsregels. Diverse ministeries meldden kleinere incidenten op dit gebied. Op de ministeries van VWS, Sociale Zaken en Defensie is in enkele gevallen bewust afgeweken van de regelgeving. Dit was onrechtmatig, zo wordt vastgesteld. Een goed gemotiveerde afwijking van de regelgeving is volgens het verslag „transparant en acceptabel”.
Binnenlandse Zaken
Binnenlandse Zaken schrijft dat het niet is gelukt de administratieve lasten voor burgers terug te dringen tot 25 procent ten opzichte van 2003. De overheid bleef steken op 21 procent.
Volgens minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) leverden twintig van de vijfentwintig regionale politiekorpsen in 2007 meer verdachten aan het openbaar ministerie dan in 2006. Zij zegt dat de politie ‘veel goede resultaten’ heeft geboekt. Ook is het ‘landelijk oordeel’ over de beschikbaarheid van de politie verbeterd.
Andere ministeries
VROM gaf aanzienlijk meer uit dan begroot en kreeg minder binnen dan verwacht. Een van de belangrijkste oorzaken blijken problemen met de huurtoeslag, een overschrijding van bijna 300 miljoen euro. Volgens Sociale Zaken is het percentage mensen dat werkt, is gegroeid van 72 procent in 2005 tot 73 procent in 2007. Als de groei in dat tempo doorgaat, zal het kabinet zijn voornemen om de arbeidsparticipatie te verhogen tot 80 procent in 2016 niet halen.
Een aantal maatregelen die door het voorgaande kabinet in gang zijn gezet, is wel succesvol. Bijvoorbeeld het terugdringen van het aantal mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Door de invoering van de WIA, de opvolger van de WAO, waarin strenger worden gekeurd, komen er nog maar 22.000 nieuwe uitkeringen per jaar bij. Dat is ruim onder de destijds afgesproken doelstelling van 25.000.
Het kabinet dat vorig jaar is aangetreden, heeft nog niet veel beleid in gang gezet waarvan nu al effect meetbaar is. Zo wil minister Donner (CDA) participatieplaatsen creëren om meer mensen aan het werk te helpen, maar de wet die dat moet regelen, is nog niet door de Eerste Kamer heen.