http://www.planet.nl/upload_mm/c/4/9/1994034309_1999998797_281005_337x253_schiphol.jpgTechnisch onderzoek Schiphol begonnen
Gepubliceerd op vrijdag 28 oktober 2005
De marechaussee is vrijdagochtend begonnen met het technische onderzoek naar het ontstaan van de fatale brand donderdag in het cellencomplex op Schiphol. Dat zei een woordvoerder van de marechaussee vrijdag. Elf illegalen kwamen door de gevolgen van de brand om het leven.
Donderdag heeft de marechaussee een speciaal team samengesteld en voorzien van alle benodigde middelen. De mensen die het onderzoek gaan uitvoeren, zijn daar vrijdag rond 10.00 uur mee begonnen. Eerste prioriteit is volgens minister Donner (Justitie) de identificatie van de doden. De marechaussee houdt zich daar nu mee bezig. Over resultaten hiervan wordt nog niets gezegd.
Ook zoeken politie en marechaussee nog naar vijf voortvluchtige illegalen, die van de brand gebruikmaakten om te ontsnappen. Zes andere voortvluchtigen werden donderdag al weer opgepakt.
De vakbond Abvakabo constateert dat de tijdelijke cellen een hoger risico voor de veiligheid lopen dan normale gevangenissen. Dat komt omdat justitie op deze cellen minder bewakers inzet. Deze cipiers zijn ook nog eens slechter opgeleid. Volgens de Abvakabo waren drie bewakers verantwoordelijk voor de bewaking van 43 gedetineerden.
Wakes
Voor de slachtoffers van de brand in het cellencomplex op Schiphol worden zondag en maandag wakes gehouden.
Bij het detentiecentrum op Schiphol houdt de wakegroep grensgevangenis Amsterdam-detentie Schiphol zondagmiddag vanaf twee uur een herdenking. Woordvoerders van de wakegroep en de Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden Eorg hebben dat vrijdag meegedeeld.
Maandag om 12.00 uur houden alle gedetineerden in de Nederlandse gevangenissen een minuut stilte. Gedetineerden en personeel van de inrichting in Heerhugowaard hebben vrijdag al een minuut stilte gehouden.
De deelnemers aan de wake op Schiphol gedenken de elf doden met stilte, liederen, het branden van kaarsen en met bloemen die zij in een hek steken. De wake begint om 14.00 uur.
Telefoonlijn veel gebeld
De speciale telefoonlijn die is ingesteld voor vragen over de brand in het cellencomplex op Schiphol, is veel gebeld. Zeker vierhonderd mensen hebben vrijdagmorgen het nummer gebeld, aldus een woordvoerder van Postbus 51, die samen met het Rode Kruis de lijn beheert.
In de nacht van donderdag op vrijdag kwamen 42 telefoontjes binnen, donderdag is er ongeveer 950 keer gebeld. Het Rode Kruis heeft al zeker honderd keer mensen positief nieuws kunnen geven over hun familieleden of vrienden die in het cellencomplex verbleven. In totaal kreeg de hulporganisatie vierhonderd verzoeken tot het opsporen van een vriend of familielid.
De organisatie heeft alleen informatie over de overgeplaatste en niet-gewonde gedetineerden. “Als we een match hebben kunnen we direct vertellen waar ze nu verblijven en wat de bezoekuren zijn'', aldus de woordvoerster. De telefoontjes komen hoofdzakelijk uit Nederland.
Het komt vaak voor, aldus de woordvoerster, dat de beller te weinig informatie heeft over de gedetineerde om deze te kunnen traceren. “Zo kan iemand onder een valse naam in het cellencomplex hebben gezeten en dan noemt de familie de echte naam.” Kan de organisatie iemand niet vinden, dan gaat het verzoek naar Justitie.
Advocaat zoekt nog twee cliënten
Anderhalve dag na de fatale brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost waardoor elf illegalen om het leven kwamen, heeft advocaat H. Gaasbeek nog steeds geen informatie over twee cliënten. “Ik vind het echt onaanvaardbaar dat het zo lang duurt”, zei Gaasbeek vrijdag.
Van twee andere cliënten weet hij inmiddels dat ze ongedeerd zijn. De advocaat heeft de indruk dat er sprake is van een informatiestop. En met het weekeinde voor de deur, vreest hij dat het wel maandag kan worden voordat hij meer te horen krijgt. “Dat is volstrekt onacceptabel. Zo kan ik ook de achterban van mijn cliënten niet informeren.”
Gaasbeek neemt aan dat justitie een lijst heeft met namen van de bewoners van het cellencomplex die zijn geëvacueerd. In het complex verbleven uitgeprocedeerde asielzoekers, illegalen en bolletjesslikkers die het land moeten verlaten. “Als je mensen evacueert, moet je toch weten wie je waarheen stuurt? En justitie moet toch weten welke personen in welke cel zaten?” Het moet volgens hem dan ook niet zo moelijk zijn om te achterhalen welke personen niet zijn geëvacueerd.