Zeer grote brand Cellencomplex (Schipholbrand) - Schiphol-Oost 27-10-2005

Auteur Topic: Zeer grote brand Cellencomplex (Schipholbrand) - Schiphol-Oost 27-10-2005  (gelezen 232504 keer)

0 gebruikers (en 4 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #120 Gepost op: 31 oktober 2005, 08:25:22
http://www.volkskrant.nl/binnenland/1130738256729.html

Wat lesjes beveiliging en psychopathologie, verder niks
Van onze verslaggeefster Kim van Keken

AMSTERDAM - Het is gekkenwerk, zeggen de bewaarders van Schiphol-Oost. Alles zit door elkaar: travestieten en fundamentalisten. En de opleiding is een spoedcursus.


Bewaarders klagen dat het personeel niet goed is toegerust voor het werk op Justitieel Centrum Schiphol-Oost; hun ‘ervaring’ stelt niets voor
 
Doodsbang zijn ze, de bewaarders van het Justitieel Centrum Schiphol-Oost waar tijdens een brand elf vreemdelingen om het leven kwamen. Het personeel wist dat de situatie onveilig was. ‘Maar als je er iets over zei, dan meldde de leiding dat je gewoon moest werken of anders kon vertrekken.’

Vlak na de brand werd het personeel meteen verteld de mond te houden. Toch praten de bewaarders, met velen tegelijk, in bivakmutsen gehuld op televisie. Of anoniem telefonerend naar een krant. Een aantal waagde zich aan een afspraak met de Volkskrant, zolang geen namen worden genoemd. ‘Anders sta ik op straat.’


Niet dat ze het werk leuk vinden, maar veel keuze hebben ze niet naar eigen zeggen. ‘Het werk ligt niet voor het oprapen.’ Van de ongeveer honderdvijftig bewaarders komt de helft van het particuliere beveiligingsbedrijf Securicor waar een opleiding van een week wordt gegeven. De rest zijn ‘ervaren’ bewaarders van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), meldt Justitie.

Het personeel zelf bestrijdt dat. De medewerkers klagen daar al lang over bij de leiding, want ook de ‘ervaren’ justitie-medewerkers komen grotendeels van een wervings- en selectiebureau: de zogeheten Duc-pool van de DJI.

Op de website van de dienst staan vacatures voor Duc-poolers. ‘Je hebt minimaal vmbo werk- en denkniveau, diploma is niet verplicht’, vermeldt de vacature. De sollicitanten krijgen een interne spoedcursus.

‘Er werkt geen enkele uitzendkracht meer in de noodvoorzieningen’, schreef minister Donner in maart 2003 in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van de onveilige situatie die was ontstaan in Kamp Zeist waar bolletjesslikkers, en nu ook vreemdelingen, vastzitten. Daar werden vakantiekrachten via Randstad Uitzendbureau geplaatst.

Het detentiecentrum op Schiphol-Oost is ook een noodvoorziening. ‘De Duc-pool is een verkapte uitzendorganisatie’, zeggen de bewaarders. De Duc-poolers krijgen een tijdelijk dienstverband tot juli 2006, vermeldt de vacature. Bovendien heeft uitzendbedrijf Consolid afgelopen september een vacature geplaatst voor toezichthouders op Schiphol. Die staat nog op de website totaljobs.nl.

De Duc-poolers en de Securicor-bewaarders mogen toegangs- en uitgangscontroles uitvoeren. ‘Met camera’s signaleer je onveilige situaties. Verder zorg je voor het beheer van de sleutels, piepers en portofoons’, is de taakomschrijving. Maar het personeel stelt dat zij veel meer doen. ‘Eten brengen, ingrijpen bij vechtpartijen en gevangenen insluiten. Wij doen alles wat een gevangenisbewaarder met een mbo-diploma zou moeten doen.’

‘We hebben wat lesjes beveiliging en psychopathologie gehad. Maar dat is onvoldoende’, aldus een bewaarder. ‘We krijgen hier psychiatrische patiënten, suïcidale personen, hongerstakers. Mensen die intensief begeleid moeten worden. Daar zijn we niet voor opgeleid en er is te weinig personeel’

Op de vleugels J en K (op de laatste brak de brand uit) werken overdag drie bewaarders, ’s avonds één en na negen uur zijn de twee units onbemand tot ’s morgens vroeg. Wel zijn er dan negen bewaarders op andere units van het complex. Vreemdelingen kunnen via een intercom de portier bereiken, die bewaarders moet oproepen.

‘Bewaarders komen niet altijd als dat piepje gaat. Ze hebben het te druk of hebben geen zin’, zegt het personeel. ‘Vaak klagen gedetineerden dat ze ziek zijn en alleen een paracetamolletje krijgen. Die klacht is terecht. Het personeel krijgt nooit officieel te horen waarom iemand er zit. ‘Soms zitten vreemdelingen hier onterecht, dan vertellen ze ons dat ze nog in de asielprocedure zitten.’

En over het verleden wordt door de leiding helemaal niets verteld. ‘Er zitten ook criminelen tussen. Vreemdelingen die in Nederland een straf hebben uitgezeten en nu ongewenst zijn verklaard. Soms zijn dat moordenaars.’

Alles zit bij elkaar. Mannen en vrouwen, die overdag op de afdeling lopen en ’s avonds worden ingesloten. ‘Het is gekkenwerk hier. Travestieten en moslim-fundamentalisten lopen door elkaar heen. Steeds zijn er vechtpartijen en daar moeten wij tussen springen met een opleiding van niets.’


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #121 Gepost op: 31 oktober 2005, 22:30:31
http://www.abvakabofnv.nl/cao/bericht/abvakabo_fnv_geschokt_door_brand_schiphol/

ABVAKABO FNV geschokt door brand Schiphol

De brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost is helaas illustratief voor de spagaat waarin gevangenisbewaarders en andere werknemers in de justitiële instellingen zich bevinden. De bezettingsgraad is normaal al krap, en staat onder voortdurende druk van bezuinigingen. Steeds wordt gezocht naar methoden om minder bewakers in te zetten op meer gedetineerden. Tijdens de nachtdienst is die bezetting zelfs uitzonderlijk krap. Op Schiphol waren in de nacht van de brand maar drie man aanwezig: twee bewakers van Securicor en één man van justitie. Alle drie zijn gewond geraakt. Tijdens de brand was er één bewaker voor het begeleiden van de brandweer en waren er twee beschikbaar voor het ontzetten van gedetineerden.
Onmenselijk dilemma

Zodra brand uitbreekt moet alles snel en efficiënt gaan, maar natuurlijk breekt er paniek uit onder de gedetineerden die opgesloten zitten. De cellen worden centraal ontsloten maar moeten vervolgens met de hand van buiten worden opgemaakt. Dat is in meerdere gevangenisinstellingen zo. De bewakers staan onder grote psychische en tijdsdruk om hen zo snel mogelijk uit de cellen te krijgen. Het kan voorkomen dat ze op een gegeven moment moeten kiezen tussen hun eigen veiligheid en het open maken van die ene laatste cel. Dat zijn onmenselijke dilemma’s.
Onderbezetting geen uitzondering

Op Schiphol ging het om een cellencomplex met 48 gevangenen en om een TDBV-instelling, een Tijdelijke Directie Bijzondere Voorziening. Dat is een cellencomplex dat snel is opgezet om tijdelijk opvang te bieden aan bolletjesslikkers, die op Schiphol zijn aangehouden. Maar ook in de Bijlmerbajes zitten in de nachtdienst slechts enkele bewakers per toren. Zij dragen de verantwoordelijkheid voor zo’n 140 gevangenen.

ABVAKABO FNV maakt zich al geruime tijd ernstig zorgen over de steeds verdergaande versobering van de arbeidsomstandigheden van het gevangenispersoneel. Onlangs is een pilot gestart in Lelystad, waar zes man op een cel worden geplaatst. Rode draad daarbij is een keuze voor meer elektronica en minder menskracht. Die ontwikkeling wordt door de bond uiteraard nauwlettend gevolgd.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #122 Gepost op: 31 oktober 2005, 22:36:01
http://www.brandweer.nl/cms/show/id=150828/contentid=61970

'Situatie in cellenblokken was onveilig'
31 oktober 2005

AMSTERDAM (ANP) - Personeel van het detentiecentrum op
Schiphol-Oost wist dat de situatie in de cellenblokken onveilig
was. Meerdere malen hebben bewaarders bij de leiding aangedrongen
op verbeteringen. Volgens bewaarders is er gerommeld met het
alarmsysteem.

De directie was op de hoogte, blijkt uit schriftelijke meldingen
die in het bezit zijn van de Volkskrant. Volgens de toezichthouders
die, zoals de krant maandag bekendmaakte, uit angst hun baan te
verliezen anoniem willen blijven, was de ramp te verwachten.
,,Niemand luisterde.''

Afgelopen donderdag was in het televisieprogramma NOVA al een
bewaarder te horen die kritiek spuide op de veiligheidssituatie van
het complex, waar een fatale brand woedde. Hij vertelde dat er 's
avonds en 's nachts altijd maar een paar bewakers zijn, dat er dan
traag of helemaal niet wordt gereageerd op oproepen uit de cellen
en dat er wel eens loze brandalarmen waren, waar niet iedereen goed
op reageerde.

De nooddeuren van in elk geval de vleugels J en K zouden zijn
ontkoppeld van het alarmsysteem. Daardoor zouden de deuren bij
brandalarm niet zijn opengegaan. Bij een werkend systeem hadden de
gevangenen, nadat zij uit hun cellen waren bevrijd, via deze
noodvoorzieningen de afdeling kunnen verlaten. Volgens het
personeel heeft de leiding dat systeem geblokkeerd, omdat het
brandalarm te vaak afging tijdens 'prullenbakbrandjes'.

Het ministerie van Justitie wil niet reageren op tal van
beweringen over het cellencomplex, de veiligheidssituatie en de
bewaking. Een woordvoerder van het departement meldt maandag dat
eerst het onderzoek wordt afgewacht naar de oorzaak en
achtergronden van de brand.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #123 Gepost op: 1 november 2005, 22:21:38
http://www.planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=651264/sc=000fe9

'Vreemdelingen hinderden hulpverleners met biljartballen'
Gepubliceerd op dinsdag 01 november 2005
De vreemdelingen die opgesloten zaten in het Detentiecentrum Schiphol-Oost hebben tijdens de dodelijke brand het bewakingspersoneel gehinderd bij hun pogingen om mensen te redden. Dat zei pastor M. Zandstra dinsdagavond in de actualiteitenrubriek Netwerk.

"Het personeel is in die reddingsactie bekogeld met biljartballen. Het is belaagd met biljartkeus. Ze zijn belaagd tijdens dit gebeuren. Dat hoor ik niet terug in de media", aldus Zandstra, die zich baseert op gesprekken die hij voerde met het personeel.

Zij zijn volgens de pastor 'kapot' van wat er is gebeurd en 'vragen zich af waarom ze niet meer mensen hebben
kunnen redden'.

Niet weggelopen
De pastor neemt het net als minister Verdonk op voor het bewakingspersoneel. "Ze zijn niet verstard, zijn niet
weggelopen", zei de geestelijke. Sommige bewakers hadden volgens Zandstra blaren op de handen staan nadat ze tot twee keer toe de gloeiendhete deuren hadden geprobeerd te openen.

De geestelijke aarzelt over een generaal pardon voor de overlevenden van de brand. "Ik heb daar mijn twijfels over. Er
zijn mensen met niet zo'n mooie achtergrond. Er zijn ook ongewenste vreemdelingen. Dus dan gaat het te ver om ze allemaal toe te laten."

Zandstra staat deze dagen naast het personeel van het detentiecentrum ook de nabestaanden bij van de mensen die om het leven zijn gekomen, voor zover die in Nederland wonen. Hij omschrijft deze laatste ontmoetingen als 'hartverscheurend'. De nabestaanden geven uiting aan hun diepe verdriet. Ook maken ze het justitiepersoneel verwijten. "Jullie hebben ervoor gezorgd dat dit is gebeurd", luidt de kritiek.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #124 Gepost op: 1 november 2005, 22:27:43
http://www.minjus.nl/nieuws/51101_Tweede_brief_Donner_en_Verdonk_brand_detentiecentrum_Schiphol.asp

http://www.planet.nl/upload_mm/3/a/5/1969995898_1999998797_schiphol_cellencompex_337.jpg

Tweede brief ministers Donner en Verdonk brand detentiecentrum Schiphol
1 november 2005
In de brief van de minister van Justitie van 27 oktober 2005 (Kamerstukken II 2005-2006, 24587, nr. 136) moest u helaas de rampzalige brand worden gemeld die in de nacht van 26 op 27 oktober plaatsvond in het detentiecentrum Schiphol-Oost. Diezelfde avond stond uw Kamer stil bij de verschrikking van de brand. Daar werd ingegaan op de zorg voor de overlevenden en de vragen die in het onderzoek naar de brand aan de orde zouden moeten komen. In vervolg op de brief van 27 oktober willen wij u bij deze nader informeren over de stand van zaken met betrekking tot beide onderwerpen. Achtereenvolgens gaan wij in op de zorg voor de nabestaanden en overlevenden en op de onderzoeken naar de achtergronden van de brand, die inmiddels zijn gestart.

Zorg voor betrokkenen
nabestaanden
Zoals u in voornoemde brief is bericht, zijn bij de brand elf gedetineerde personen om het leven gekomen. Van tien van hen is inmiddels de identiteit vastgesteld. Ten aanzien van de elfde persoon vindt nog nader onderzoek plaats. Twee personen waren van Surinaamse afkomst, twee uit de Oekra�ne en twee van Turkse afkomst. De overige vier personen waren afkomstig uit respectievelijk   Libi�, Dominicaanse Republiek, Bulgarije en Georgi�. Vanuit de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is de diplomatieke vertegenwoordiging van bovengenoemde landen in Nederland op de hoogte gebracht. Door een team van IND- en DJI-medewerkers is contact gezocht met de betrokken families. Op 31 oktober jl. was inmiddels met zes families persoonlijk gesproken. Een zevende en achtste familie zijn getraceerd, waarmee contact wordt gezocht.  

De Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie heeft besloten om aan nabestaanden van de overledenen in de eerste en tweede graad desgewenst een visum voor de duur van ��n maand te verlenen voor overkomst naar Nederland. Familieleden in de eerste graad die naar Nederland willen reizen met het oog op hun overleden familielid, zullen van de zijde van Justitie de kosten voor een ticket van de vliegreis naar en van Nederland worden vergoed. Dit geldt ook voor de verblijfskosten alsmede voor de leges van het visum. In het geval van familieleden in de tweede graad wordt alvorens hierover te beslissen overleg gevoerd tussen de Nederlandse vertegenwoordiging in het land van herkomst en directie Vreemdelingenbeleid van het Ministerie van Justitie.

Daarnaast is de Koninklijke marechaussee ge�nstrueerd om nabestaanden, zo deze bij een grensdoorlaatpost worden aangehouden en niet over een geldig visum blijken te beschikken, niet zonder meer de toegang tot Nederland te weigeren. In die gevallen zal contact worden opgenomen met de IND teneinde een zogeheten territoriaal beperkt visum toe te kennen voor de duur van vijftien dagen, onder de gebruikelijke voorwaarden. Voor beide visa is het zogeheten middelen-vereiste niet van toepassing.

Zodra de lichamen van de overledenen na het onderzoek van de technische recherche en het identificatieteam zijn vrijgegeven door het Openbaar Ministerie, wordt aan de nabestaanden de mogelijkheid geboden hun dierbaren te bezoeken in het mortuarium. Aldaar zal gepaste opvang worden geboden en zullen de lichamen van de slachtoffers aan de familie worden overgedragen. Het staat de familie vervolgens vrij om te beslissen of de teraardebestelling of crematie in het land van herkomst zal plaatsvinden, dan wel in Nederland. Waar mogelijk zal zowel in Nederland als in het land van herkomst nazorg worden geboden. In die gevallen dat de familie van de overledene financieel niet in staat is de kosten van de begrafenis of crematie te dragen, zullen deze worden vergoed op een met een daartoe afgesloten verzekering vergelijkbare wijze.

Mocht ten aanzien van een slachtoffer de familie uiteindelijk niet kunnen worden bereikt, dan zal een begrafenis van staatswege worden verzorgd.  

Overige slachtoffers
Ten tijde van de brand verbleven in het totaal 268 personen op Schiphol-Oost, op een beschikbare capaciteit van 350. Deze zijn na de brand overgebracht naar het detentiecentrum Zeist (130 personen), het detentiecentrum Rotterdam locatie Merwehaven (96 personen) en het bureau van de Koninklijke marechaussee (8 personen). Op Schiphol-Oost zijn thans nog slechts 18 personen gedetineerd. Het betreft drugskoeriers voor wie bijzondere voorzieningen nodig zijn. Zij zijn ondergebracht in een ander gebouw elders op het terrein. Ten slotte zijn 5 personen nog voortvluchtig.

Aan de personen die zijn overgeplaatst naar andere detentiecentra wordt - evenals aan de overige betrokkenen - maximale zorg en begeleiding geboden. Direct na aankomst in de inrichting op donderdag 27 oktober heeft een afzonderlijke intake plaatsgevonden door zowel een medewerker van de medische dienst als door de terugkeerfunctionaris. Op basis van deze intake heeft waar aangewezen verwijzing plaatsgevonden naar de inrichtingsarts, dan wel een psycholoog of psychiater. Hiertoe waren de medische dossiers van betrokkenen direct vanuit Schiphol overgebracht en waren extra psychologen in de inrichtingen beschikbaar.  

In het detentiecentrum Zeist zijn vier personen op aangeven van de inrichtingsarts met het oog op hun gezondheidstoestand tijdelijk in een observatiecel geplaatst. Berichten in de media als zou het gaan om plaatsing in isoleercellen zijn onjuist. Alle andere personen zijn in reguliere verblijfsruimten ondergebracht.

Bij binnenkomst is aan ieder van de personen afkomstig van Schiphol een telefoonkaart overhandigd opdat zij direct contact konden opnemen met familieleden of hun advocaat. Het dagprogramma is tot in de avond verlengd om (extra) bezoek mogelijk te maken. Binnen ��n dag zijn alle persoonlijke bezittingen overgebracht.

Binnen de inrichtingen worden de gedetineerden afkomstig uit Schiphol zo veel mogelijk in elkaars nabijheid geplaatst met het oog op de verwerking van de traumatische gebeurtenissen. Er vinden zowel individuele als groepsgesprekken plaats, waarbij de geestelijke verzorgers een belangrijke rol vervullen. Daarnaast zijn in de locaties waar de personen uit Schiphol nu verblijven, gezamenlijke bijeenkomsten gehouden onder leiding van de geestelijke verzorgers.

Wat betreft de personen die op het moment van de brand in het detentiecentrum Schiphol-Oost in vreemdelingenbewaring verbleven, heeft de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie besloten de gedwongen uitzettingen op te schorten in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek van de technische recherche.

Personen die hebben aangegeven vrijwillig te willen vertrekken, worden daartoe in staat gesteld, mits het onderzoek hierdoor niet wordt belemmerd.

Dit laatste is eveneens van toepassing voor drugskoeriers die ten tijde van de brand in het detentiecentrum waren gedetineerd, wanneer deze conform het geldende beleid worden heengezonden. Indien het onderzoek dat vereist, dienen zij daarvoor beschikbaar te blijven.

betrokken personeelsleden
Zoals aangegeven in de brief van de minister van Justitie van 27 oktober waren ten tijde van het uitbreken van de brand negen personen in dienst van Justitie aanwezig, te weten zeven medewerkers van de Dienst Justiti�le Inrichtingen en twee medewerkers van een particulier beveiligingsbedrijf. Gemiddeld hadden deze medewerkers twee jaar ervaring als detentietoezichthouder. Alle medewerkers hadden de relevante basisopleiding voltooid. Acht personen hadden een volledige bedrijfshulpverlening-opleiding voltooid. Naast deze medewerkers waren ook vier leden van de Koninklijke marechaussee aanwezig.

Kort nadat de brand onder controle was, waren de eerste hulpverleners van de geestelijke gezondheidszorg ter plekke om ondersteuning te verlenen aan het aanwezige personeel. Bij de aanvang van alle volgende diensten in het detentiecentrum zijn de medewerkers zowel individueel als gezamenlijk voorbereid. Tijdens en na afloop van de dienst zijn zij ook opgevangen. Hiertoe werden extra functiebegeleiders ingezet. Naast een Gz-psycholoog en de co�rdinator opvang en nazorg van het ministerie van Justitie, waren ook geestelijk verzorgers aanwezig. Ook de medewerkers van de hulpverlenings-diensten zijn vanuit de eigen organisatie opgevangen.

Ten slotte is vanuit alle andere locaties in Nederland waar vreemdelingen-bewaring ten uitvoer wordt gelegd, collegiale steun verleend.

Het ligt in het voornemen om nog deze week een herdenkingsbijeenkomst te doen plaats vinden.

Onderzoek
Op donderdag 27 oktober heeft de Onderzoeksraad voor veiligheid bekend gemaakt dat zij op diezelfde dag een onderzoek is gestart naar de brand in het detentiecentrum. Op vrijdag 28 oktober heeft de raad een eerste bijeenkomst georganiseerd met de meeste bij dit onderzoek betrokken partijen.

Betrokken partijen zijn:

    * de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid,
    * de VROM-inspectie regio Noord-West,
    * de Arbeidsinspectie
    * de Inspectie voor de Gezondheidszorg en
    * de Inspectie voor de Sanctietoepassing,

alsmede

    * de gemeente Haarlemmermeer,
    * het Openbaar Ministerie,
    * de Rijksrecherche,
    * de Koninklijke marechaussee en
    * de Dienst Justiti�le Inrichtingen.

De vanuit uw Kamer naar voren gebrachte vraagpunten in het debat over de brand op 27 oktober jl. zijn tijdens deze bijeenkomst bij de Onderzoeksraad ingebracht. Op korte termijn vindt een tweede overleg plaats.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #125 Gepost op: 1 november 2005, 22:28:00
Bovengenoemde inspecties zijn gevraagd een bijdrage te leveren aan de formulering van de onderzoeksvragen alsmede de concrete uitvoering van het onderzoek. Het is de verantwoordelijkheid van de Onderzoeksraad om de aard en omvang van het onderzoek vast te stellen. De wetgeving inzake de Onderzoeksraad voor veiligheid bepaalt dat gestreefd dient te worden naar afronding van het onderzoek binnen een jaar.

Naast het onderzoek van de Onderzoeksraad voor veiligheid verricht de technische recherche onderzoek in opdracht van het Openbaar Ministerie, zoals de standaardprocedure is bij grote branden. De Onderzoeksraad zal waar mogelijk gebruik maken van de bevindingen uit dit onderzoek.

Voor alle onder DJI ressorterende inrichtingen wordt de stand van zaken ge�nventariseerd inzake gebruiksvergunningen, calamiteiten- en ontruimings-plannen, branddetectie en blusmiddelen, bedrijfshulpverlening en de inzet van het personeel gedurende de nacht. Zonodig zullen op basis van deze inventarisatie aanscherpingen van het brandveiligheidsbeleid plaatsvinden.

Daarnaast is DJI op 28 oktober met een inventarisatie begonnen onder alle inrichtingen met een vergelijkbaar bouwconcept om na te gaan of er een noodzaak is de maatregelen, voorzieningen en instructies met betrekking tot de brandveiligheid aan te scherpen of aan te vullen. Tegelijkertijd is daarbij de opdracht gegeven om per direct een verscherpt toezicht te laten plaatsvinden ten aanzien van de brandveiligheid.

Zodra mogelijk zult u over deze inventarisaties nader worden ge�nformeerd.

Met het oog op het onderzoek van de Onderzoeksraad worden momenteel door de Dienst Justiti�le Inrichtingen alle relevante documenten verzameld die betrekking hebben op de bouwkundige, de organisatorische en de personele veiligheid van het detentiecentrum Schiphol-Oost.

Overigens hechten wij eraan te benadrukken dat de bouwkundige en installatietechnische aanbevelingen die door het Nibra in december 2002 werden gedaan, naar aanleiding van het onderzoek naar de brand op 30 november van dat jaar, alle zijn opgevolgd. Deze zijn gecontroleerd en geakkordeerd door de brandweer van de gemeente Haarlemmermeer, waarna een gebruikersvergunning is afgegeven. De gemeente Haarlemmermeer heeft hierover op 28 oktober 2005 een uitgebreid feitenoverzicht gepubliceerd.  

De Commissie van Toezicht van de toenmalige KMar-detentieplaatsen Schiphol heeft in juli 2004 een rapport uitgebracht over het regime, de huisvesting en organisatie van die KMar-plaatsen. Naar aanleiding van onder meer dit rapport is in overleg tussen de KMar en de DJI besloten dat de op het KMar-complex aanwezig gedetineerden werden overgeplaatst naar het DJI-gedeelte van het detentiecentrum. Het rapport heeft derhalve geen betrekking op het cellengebouw waar de brand heeft gewoed.

Wij hopen u met het bovenstaande voor dit moment voldoende te hebben ge�nformeerd. Het is nu van het grootste belang dat de Onderzoeksraad voor veiligheid de gelegenheid wordt geboden om het onderzoek naar de brand in het detentiecentrum op een uiterst gedegen en zorgvuldige wijze uit te voeren.

De inspanningen van het ministerie van Justitie zullen erop zijn gericht hieraan een maximale bijdrage te leveren, mede teneinde te voorkomen dat een dergelijke calamiteit zich in de toekomst opnieuw voor zou kunnen doen.  

De Minister van Justitie,

De Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie,

Bron: Brief aan de Tweede Kamer van de ministers Donner en Verdonk, dd 1 november 2005


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #126 Gepost op: 1 november 2005, 22:48:26
http://www.planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=651184/sc=39c8fa

Verdonk houdt vast aan adequaat optreden
Gepubliceerd op dinsdag 01 november 2005
DEN HAAG (ANP) - Minister Verdonk heeft dinsdag in de Tweede Kamer opnieuw ergernis gewekt door haar uitspraak dat ,,zeer adequaat'' is gehandeld door het personeel bij de brand op Schiphol. De bewindsvrouw probeerde het op te nemen voor de medewerkers van het afgebrande cellencomplex.

Volgens haar zijn die ook getraumatiseerd. Ze voegde eraan toe dat ze dit zegt ,,vanuit de optiek van wat we tot nu toe weten''. Verdonk vindt het niet terecht dat deze mensen publiekelijk ,,aan de schandpaal'' worden genageld door belangenorganisaties en personen. ,,In Nederland ben je onschuldig totdat het tegendeel is bewezen'', aldus de minister.

Verdonk vindt niet dat ze hiermee vooruit loopt op het onderzoek, waar onder meer D66, GroenLinks, SP en de ChristenUnie op wezen. Zij hamerden er bij de minister op dat zij schrijnende signalen krijgen die afwijken van wat Verdonk zelf zegt. Verdonk zei die signalen niet te hebben gekregen.

Van Gent (GroenLinks) vond het niet adequaat dat de minister dat woord gebruikt, want ,,u weet nog een heleboel niet. Deze term kan leiden tot veel misverstanden''. Verdonk bleef echter bij haar standpunt en meldde na afloop dat zij haar mening ook zal herzien mocht dat naar aanleiding van het onderzoek noodzakelijk blijken.

Overplaatsing

De bewindsvrouw wilde verder niets weten van een andere opvang voor degenen die de brand hebben overleefd, waar GroenLinks en de SP op aandrongen. Zij zijn nu overgeplaatst in cellen in Zeist (130 personen), de detentieboot in Rotterdam (96) en het bureau van de marechaussee (8). Verdonk benadrukte dat zij een zorgvuldige en humane begeleiding krijgen van twaalf psychologen.

GroenLinks maakt zich zorgen over de opsluiting van vier personen alleen in een cel. Maar Verdonk zei dat het om een observatiecel gaat, waar personen zijn ondergebracht op advies van een arts en een psychiater.

GroenLinks heeft verder bij het bestuur van de Tweede Kamer verzocht om een tijdelijke parlementaire commissie in te stellen. Die kan dan de besluiten en de informatievoorziening van het kabinet controleren en coördineren zolang de onderzoeken nog lopen.


Dragonfly

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 50
Reactie #127 Gepost op: 2 november 2005, 09:49:16
Tijdens de nachtdienst is die bezetting zelfs uitzonderlijk krap. Op Schiphol waren in de nacht van de brand maar drie man aanwezig: twee bewakers van Securicor en één man van justitie. Alle drie zijn gewond geraakt. Tijdens de brand was er één bewaker voor het begeleiden van de brandweer en waren er twee beschikbaar voor het ontzetten van gedetineerden.

Misschien een beetje off-topic, maar is het in veel bejaarden- en verzorgingshuizen niet hetzelfde? Ook minimale personeelsbezetting in de nacht. OK, mensen zitten daar niet in afgesloten cellen, maar zullen bij ontruiming toch veelal hulp nodig hebben. Niet iedereen die daar woont is immers zelfredzaam.

Voor alle onder DJI ressorterende inrichtingen wordt de stand van zaken ge�nventariseerd inzake gebruiksvergunningen, calamiteiten- en ontruimings-plannen, branddetectie en blusmiddelen, bedrijfshulpverlening en de inzet van het personeel gedurende de nacht. Zonodig zullen op basis van deze inventarisatie aanscherpingen van het brandveiligheidsbeleid plaatsvinden.

Leuk dat aangekondigd wordt dat het brandveiligheidsbeleid (indien nodig) aangepast zal worden, maar veiligheid zal toch altijd een combinatie van techniek en organisatie moeten zijn: een goed functionerend gebouw met voldoende mensen daarin die weten wat ze doen. Je kan gebrek aan het een niet eindeloos compenseren met het ander.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #128 Gepost op: 2 november 2005, 17:17:08
http://www.ad.nl/binnenland/article52440.ece

Cellen Schiphol moesten er koste wat kost komen
Door AXEL VELDHUIJZEN




HAARLEMMERMEER

Het detentiecentrum op Schiphol moest en zou er in 2002 heel snel komen. Tegenwerking van de gemeente zou toenmalig minister van Justitie Korthals

fataal zijn geworden, zegt oud-burgemeester J. van Houwelingen van Haarlemmermeer.

„Het was me meteen duidelijk dat er bijzonder grote politieke druk op de zaak stond en dat de positie van Korthals in het geding was als de cellen er niet snel zouden komen,” zegt Van Houwelingen. Hij besloot drie jaar geleden mee te werken. Justitie had de druk op Haarlemmermeer flink opgevoerd. Het ministerie stond zelf onder grote druk van de Tweede Kamer, die snel een oplossing eiste voor de grote toestroom van bolletjesslikkers.

Het cellencompex bleek vóór de oplevering aan geen enkele brandveiligheidseis te voldoen. De bouw was bovendien zonder gemeentelijke vergunning begonnen en justitie wilde het in gebruik nemen met slechts een gedoogvergunning. De gemeente weigerde dat tot twee keer toe. Toen in januari 2003 bleek dat er illegaal mensen in de cellen zaten, trad de gemeente op. Er was geen gebruiksvergunning door de brandweer afgegeven en justitie werd gesommeerd het complex te ontruimen.

De oud-burgemeester ontkent dat de vergunningen uiteindelijk onder druk zijn afgegeven, zoals het brandweerinstituut Nibra vaststelde. Hij zegt ervan overtuigd te zijn dat het complex uiteindelijk wel brandveilig is gemaakt.

Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) heeft in de Tweede Kamer opnieuw ergernis gewekt met haar uitspraak dat het personeel bij de brand in het cellencomplex op Schiphol ’zeer adequaat’ heeft gehandeld. Volgens Verdonk zijn zij ’ook getraumatiseerd’. Kamerleden hebben moeite met de kwalificatie ’adequaat’, omdat het onderzoek naar de brand waarbij vorige week elf mensen omkwamen nog loopt. Zowel de Kamer als minister Donner (Justitie) vinden het nog veel te vroeg voor conclusies over het optreden van het personeel.


Firefly

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 590
  • Risicobewustzijn is een kwaliteit!
Reactie #129 Gepost op: 2 november 2005, 18:11:33
Misschien een beetje off-topic, maar is het in veel bejaarden- en verzorgingshuizen niet hetzelfde? Ook minimale personeelsbezetting in de nacht. OK, mensen zitten daar niet in afgesloten cellen, maar zullen bij ontruiming toch veelal hulp nodig hebben. Niet iedereen die daar woont is immers zelfredzaam.

Leuk dat aangekondigd wordt dat het brandveiligheidsbeleid (indien nodig) aangepast zal worden, maar veiligheid zal toch altijd een combinatie van techniek en organisatie moeten zijn: een goed functionerend gebouw met voldoende mensen daarin die weten wat ze doen. Je kan gebrek aan het een niet eindeloos compenseren met het ander.

Waarom denk je ook dat er voor een dergelijk object een zorgnorm van 3 TS  staat?
Brandwacht 1e klas + WVD