VRR ontwikkelt eigen app als aanvulling op NL-alert

Auteur Topic: VRR ontwikkelt eigen app als aanvulling op NL-alert  (gelezen 9219 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

guest16442

  • Gast
Reactie #10 Gepost op: 26 januari 2018, 10:51:10
Ik neem aan dat je op de hoogte bent dat Google (android) en Apple net als Twitter Amerikaanse bedrijven zijn. Het is onmogelijk een applicatie op basis van AML te maken zonder Apple en Google. Als de veiligheidsregio Microsoft systemen gebruikt ben je nogmaals overgeleverd aan een Amerikaans bedrijf.
Klopt, maar betekent het dan dat ik als individu verplicht moet worden om tevens gebruik te maken van deze Amerikaanse bedrijven? Zeker niet. Er is een reden dat ik steeds meer aan het afstappen ben van deze Amerikaanse bedrijven (van online diensten uberhaupt). Er zijn meer dan voldoende (open source) alternatieven, maar daar zul je wel enige moeite voor moeten doen.

Overigens vind ik Google en Apple in vergelijking met Twitter en bijv. Facebook een stuk minder ernstig. Ten slotte bepaald Google niet welke mails ik te zien krijg op basis van een algoritme, terwijl Facebook (en Twitter ook steeds meer) bijvoorbeeld veel bezig is met het bepalen wat jij te zien krijgt qua berichten. Tevens houdt Google zijn gebruikersinformatie over het algemeen alleen voor zichzelf (dat is ten slotte haar businessmodel) dat in tegenstelling tot bijv. Facebook.

En dat een overheid samenwerkt met een bedrijf betekent nog niet dat dit bedrijf daarom ook inzage krijgt in de gebruikersgegevens in datgene wat de overheid maakt. Of denk jij dat Google ook inzichten krijgt in de gegevens die politieagenten op hun mobiele telefoon verwerken? Al blijf ik het eerlijk gezegd wel kwalijk vinden dat de Politie gebruikmaakt van de Google-software. Er kan prima een eigen OS geproduceerd worden op basis van de open source Android zónder Google services. Ik vind het zelfs vrij bizar dat applicaties als Whatsapp toegang krijgen tot alle telefoonnummers die er op zo'n diensttelefoon staan. Het is prima mogelijk om Whatsapp in een container te laten draaien, waarbij de gebruiker vervolgens handmatig een telefoonnummer invoert welke mag communiceren via Whatsapp zonder dat Whatsapp gelijk toegang krijgt tot alle telefoonnummers.

NL alert bestaat sinds november 2012, na ruim 5 jaar mag je concluderen dat het systeem nog niet goed functioneert. Een van de conclusies van een eerder verschenen parlementair onderzoek ICT-projecten bij de overheid was o.a. dat ICT projecten er niet beter op gaan worden als je jaren aan knoeien bent om je ICT project aan te passen en te repareren omdat het niet goed werkt. Het eindresultaat is dat er zoveel repartaties en aanpassingen zijn gedaan waardoor niemand meer weet wat en hoe het systeem werkt of waardoor een fout ontstaat. De aanpassingen op de aanpassingen kunnen volgende onvoorspelbare problemen veroorzaken.

De belastingbetaler wordt dubbel gepakt als de landelijke overheid blijft knoeien met een landelijk systeem en veiligheidsregio's ook beginnen met eigen apps ontwikkelen om burgers te alarmeren. Immers de Veiligheidsregio harkt het geld gewoon uit de kas van de gemeenten en die halen het weer bij de burger weg via belastingen.
Heeft dat er niet voornamelijk mee te maken dat men zich moet houden aan Europese aanbestedingswetgeving? Wanneer een overheid namelijk allerlei specialisten in dienst zou hebben die zich zouden bezighouden met het ontwerpen van dergelijke applicaties vermoed ik dat de kwaliteit daardoor een stuk beter zal zijn. Daarnaast kunnen dit soort programma's ook prima open source worden ontwikkelt. Plaats de code op Github en de kans is groot dat (grote) fouten er zo uitgehaald worden.

Kijk naar de Nederlandse veiligheidsdiensten en hun prestaties op het wereldwijdeweb. Daar kan menig (groter) land jaloers op zijn.

Voorts is het in Nederland een beetje de mode om ophef te maken over de privacy zodra het gaat om toestemming geven voor allerlei verplichte permissies als het gaat om de overheid, de 112-meldkamer of politie maar de massa klikt als de bliksem zonder te kijken door de verzoeken om toestemming als het gaat om populaire gratis games of andere gratis zaken zoals routeplanners of apps om handig producten te bestellen.
Je wilt het framen als mode en je wilt tevens suggeren dat ik allerlei populaire en gratis zaken op mijn telefoon installeer. Ik kan je verzekeren dat ik qua permissies een stuk bewuster bezig ben dan de gemiddelde Nederlander. De camera's van mijn telefoon zijn om die reden ook fysiek afgeschermd. Het liefst zou ik deze hardwarematig kunnen uitschakelen (net als de microfoon), maar dergelijke telefoons zijn er (nog) niet.

Daarnaast had jij het over Twitter als middel om als overheid berichten te verspreiden. Als je dan de Twitter-app op je telefoon plaatst geef je deze permissies dus niet aan de overheid die die app nodig heeft, maar aan het bedrijf Twitter.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #11 Gepost op: 26 januari 2018, 11:48:07
@ oma: uit pure nieuwsgierigheid:wat voor systeem gebruikt men bij jullie om de burger te alarmeren in noodsituaties?

Agenten van politie en veiligheidspolitie.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Brandweer veiligheidsregio Brabant-Noord verkeert in nood: 'Acute knelpunten'

Citaat
DEN BOSCH - ,,De veiligheidsregio Brabant-Noord, waaronder de brandweer, is na een periode van bezuinigingen  kwetsbaar geworden.'' Dat schrijft de Bossche burgemeester Jack Mikkers als voorzitter van de veiligheidsregio in een brief aan 17 gemeenten.  Structureel oplossen van 'acute knelpunten' kost volgens hem 2.629.000 euro.

https://www.bd.nl/den-bosch-e-o/brandweer-veiligheidsregio-brabant-noord-verkeert-in-nood-acute-knelpunten~aa6d01af/


RemRoof

  • docent Zorg & Welzijn
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,074
  • NRK-vrijwilliger en brede hulpverleningsinteresse
Brandweer veiligheidsregio Brabant-Noord verkeert in nood: 'Acute knelpunten'

https://www.bd.nl/den-bosch-e-o/brandweer-veiligheidsregio-brabant-noord-verkeert-in-nood-acute-knelpunten~aa6d01af/

Uit het artikel: "De problemen zijn mede het gevolg van 4 miljard euro bezuinigingen die de veiligheidsregio's in 2011 zijn opgelegd door de Rijksoverheid."

Bijzonder dat dit als het probleem wordt gezien. Het echte probleem zijn volgens mij de veiligheidsregio's zelf.
Al mijn bijdragen zijn op persoonlijke titel.