Poging:
Stabiele AP: Beklemmende pijn op de borst optredend bij inspanning, kou of emoties die met rust binnen 15 minuten afzakt en/of afzakt op nitroglycerine sublinguaal (een vaatverwijder die onder de tong wordt gedeven omdat het daar snel opgenomen wordt, wordt op de hartbewaking ook wel via het infuus gegeven)
Instabiele AP: AP in rust, ernstige of frequente AP korter dan twee maanden bestaand, AP waarbij de klachten duidelijk vaker, ernstiger, langduriger of bij minder inspanning optreden dan voorheen, en AP die optreedt binnen twee weken na een hartinfarct of binnen twee weken na een percutane coronaire interventie.
Instabiele AP wordt tegenwoordig voor de definitieve diagnose samengevat als acuut coronair syndroom (ACS), dit is een verzamelnaam voor IAP en het acute myocardinfarct. Het verschil hiertussen is meestal pas in het ziekenhuis definitief vast te stellen met minimaal een ECG (hartfilmpje) en als dit niet afwijkend is evt via bloedonderzoek (de hartenzymen). De ambulance heeft wel de mogelijkheid om een ECG te maken, niet voor het bloedonderzoek.
Bij stabiele AP klachten is dus geen verwijzing naar het ziekenhuis nodig, bij IAP zonder klachten in rust binnen 24 uur verwijzing en bij overige IAP direct verwijzen onder de naam ACS
Bron: NHG-standaard "Angina pectoris" en "Acuut coronair syndroom" (NHG = Nederlands Huisartsen Genootschap, organisatie o.a. verantwoordelijk voor protocollen binnen huisartsenzorg)
Voorzover het huisartsenstukje, binnen de ambulancezorg werkt een soortgelijk protocol waarbij er wanneer de pijn verdwijnt na toediening van nitroglycerine overlegd zou moeten worden met de huisarts van patiënt onder verdenking stabiele AP en in overleg met huisarts patiënt thuisgelaten kan worden. Het komt ook voor dat de AVP, de patiënt goed instrueert en adviseert om langs te gaan op spreekuur en bij eerder klachten de huisarts te laten komen en dus niet overlegt.
Carl, zie definitie: pijnklachten die aanhouden zijn per definitie niet stabiel en moeten idd beoordeeld worden in ziekenhuis