Handhaving taken en herkenbaarheid

Auteur Topic: Handhaving taken en herkenbaarheid  (gelezen 14898 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

gsdegoede

  • Aspirant politie, 1905 lichting, eenheid Limburg.
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 207
Reactie #10 Gepost op: 5 februari 2018, 14:16:36
Dat is een makkelijk excuus dat vaak voor hoofdreden wordt aangenomen.

Alleen is het ook waar? Ik kan daar geen stavend onderzoek voor vinden, wel lees ik regelmatig dat  er bij de keuringen zoveel mensen buiten de boot om politieagent te worden vallen dat ik dit er eerder van verdenk. Men kan nu de openstaande functies al bijna niet vervullen.

Verder loop je voorbij aan die mensen die juist binnen een bepaalde gemeenschap/interesse willen werken.

Wat wel een financieel plaatje heeft is de opleiding. Door de algemene opleiding van agent waaronder ook de extra geweldsmiddelen vallen en waardoor de politie AO is valt deze vele malen hoger uit.
Een BOA hoeft maar een klein gedeelte van de wet goed te kennen of weten te vinden, een agent moet globaal de hele wetgeving te kennen of weten te vinden.



Ligt natuurlijk aan welke taken. Je kan niet teveel hooi op je vork nemen. Het is toch prima dat Handhaving (vanuit de gemeente) zich actief bezig houdt met het parkeerbeleid en handhaving van afval wat gedumpt wordt op straat. Er zijn mensen die niet geschikt zijn voor de politie, maar wel uitermate goed het werk als handhaver op zich kunnen nemen. Prima toch? De politie houdt zich bezig met politiezaken en wanneer een auto daadwerkelijk slecht geparkeerd staat, of dat er gefocust wordt op een bepaald thema kunnen zij alsnog daarmee aan de slag. Handhaving afschaffen en meer agenten aannemen lijkt me niet de beste optie.

Daarnaast ligt het aan de taken welke je bedoeld en de context. Ik ken eetcafe's waarbij 1 persoon bestellingen opneemt en afrekent, de ander drinken bezorgt, de ander eten serveert. Maar je kan ook er ook voor kiezen dat ieder zijn eigen wijk krijgt en voor zijn gedeelte bestellingen opneemt, afrekent, eten en drinken serveert (vd Valk). Tja, bij de één werkt A goed, bij de ander B. En allebei hebben ze voor- en nadelen, en om nou te zeggen dat de één heel (in)efficient of (in)effectief is, nee.

Laten we vooral even kijken naar wat een Handhaver precies is. Een handhaver is niet meer de oude stadswacht die een 10 daagse BOA cursus heeft gevolgd. De Handhaver is niet meer de 'afgekeurde politieagent'. Ik ontken absoluut niet dat dit vroeger niet is geweest.

Tegenwoordig kiezen mensen voor het vak als Handhaver, gaan ook gewoon 3 jaar naar school. De MBO opleiding Handhaving Toezicht en Veiligheid is hiervoor in het leven geroepen. Dit is een 'gewone' opleiding, je betaald dus gewoon college/school geld en je krijgt een mbo-3 diploma. Financieel (voor de overheid) is dat natuurlijk veel voordeliger dan een opleiding op de politie academie.

Waarom kies je voor het vak als handhaver?
Laten we daar niet over liegen; de arbeidsvoorwaarden zijn (veel) beter als bij de politie. Je bent meer op straat (minder typewerk) en ik blijf het zeggen, je bent vakspecialist. Ik vind dat leuker werken dan generalist (ao).
En ja, tuurlijk lijkt het mij ook interessant om bij de politie Noodhulp diensten te draaien. Maar daar zijn we niet voor.

Een handhaver heeft nog aardig wat bevoegdheden (zie domeinlijst in de Circulaire BOA voor deze bevoegdheden). Hier zit veel meer bij dan alleen het parkeren en het afval dumpen. Waar ik werk doen we beide zaken natuurlijk; maar zoveel meer. Wij behandelen onze eigen meldingen. Dat zijn niet de reanimaties; maar overlast meldingen zoals aanhangwagens die te lang op de openbare weg staan; voertuigen die zijn 'gedumpt' (achter gelaten), containers die stinken, dieren die blaffen. Allemaal taken waar de politie of niks mee kan (bestuursrechtelijk handhaven; om uiteindelijk de aanhanger ook van de straat te kunnen verwijderen), of waar de politie gewoonweg geen tijd voor heeft.

Daarnaast werken wij veel samen met politie, wij hebben toegang tot het bureau, nemen deel aan de briefing en delen informatie met elkaar. Op evenementen staan we zij aan zij, vuurwerkproject rijden we als koppels politie/handhaving. Zo zou het moeten zijn. Goed samenwerken, zonder overal en altijd maar de beren op de weg te zien. Ieder heeft zijn ding; wij de kleinere zaken; gerelateerd aan overlast en leefbaarheid en de politie de 'grote' zaken gerelateerd aan de veiligheid en opsporing.

Graag verwijs ik jullie ook nog even naar onderstaande blog waar door Dennie Wauben (Clusterleider Handhaving bij de gemeente Kerkrade) geschreven wordt over een nieuw soort ordehandhaver.

https://www.ikbenboa.nl/staatsmacht-gezag-bevoegdheden-en-geweldsmiddelen/