Camerabeeldspecialist: Autisme geen beperking maar kwaliteit bij politie-eenheid Den Haag

Auteur Topic: Camerabeeldspecialist: Autisme geen beperking maar kwaliteit bij politie-eenheid Den Haag  (gelezen 2658 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Autisme geen beperking maar kwaliteit bij politie-eenheid Den Haag


Foto('s) politie.nl

Laatste update: 21-08-2017 | 13:46

Den Haag - Vier camerabeeldspecialisten met autisme die sinds maart bij de politie-eenheid Den Haag werken, hebben in grote politieonderzoeken al een aantal subjecten gespot en bewijs gevonden. Door hun autisme kunnen ze zich lang op een scherm concentreren. Zo hebben ze van hun beperking een kwaliteit gemaakt.

Yannick, een van de vier specialisten, werkte eerder in een callcenter. ‘Maar daar werd ik ontslagen omdat ik te klantvriendelijk was. Dat wil zeggen, ik probeerde de klant tot in het kleinste detail te helpen, wat natuurlijk veel te lang duurde.’ Werk vinden én werk houden is voor veel autistische mensen niet eenvoudig. Detacheringsbureau AutiTalent is gespecialiseerd in passend werk voor mensen met autisme vinden. Dit bureau heeft de vier specialisten geselecteerd en begeleidt ze ook bij het werk. De vier werknemers worden betaald met subsidie van Stichting Arbeidsmarkt- en Opleidingsfonds Politie (SAOP).

Gezellig praatje
Ingrid Timmer van AutiTalent: ‘Mensen met autisme hebben moeite met de verwerking van prikkels, het scheiden van hoofd- en bijzaken en het herkennen van emoties. Daarom hebben ze heldere en concrete communicatie nodig, zeker bij het werk. Ook zijn ze op het werk niet altijd in voor een “gezellig praatje”. Vaak willen ze gewoon door met hun werk. Niet om onaardig te zijn, maar omdat ze vinden dat ze daarvoor gekomen zijn‘.

Aandacht voor detail
Door hun uitzonderlijke concentratievermogen en aandacht voor detail pikken deze autistische recherchemedewerkers sneller en beter dan een gemiddelde rechercheur juist die beelden eruit die cruciaal in een onderzoek kunnen zijn. Recherchekundige Jory de Groot werkt in haar vrije tijd als vrijwilligster met mensen met autisme. Zo kwam ze op het idee dat mensen met autisme wel eens uitermate geschikt zouden kunnen zijn voor het uitkijken van camerabeelden. Eerder onderzoek van TNO naar de inzet van mensen met autisme in cameratoezichtcentrales bevestigde Jory in deze gedachte.

Belabberde kwaliteit
In onderzoeken bekijkt de politie vaak honderden uren aan beelden van toezichtcamera’s om een zaak te reconstrueren of om de bewijslast rond te krijgen. Bij de beelden die de vier specialisten tot nu toe bekeken, zaten bijvoorbeeld beelden van toezichtcamera’s in stations en trams. ‘Zeker op beelden tijdens de spits zien de collega’s heel veel mensen tegelijk‘, vertelt Jory die aanspreekpunt voor de specialisten is. ‘Deze beelden waren vaak van een belabberde kwaliteit. Dat ze uiteindelijk iemand die aan het signalement van de gezochte verdachte voldeed, uit de mensenmassa pikten, noem ik dan ook een topprestatie. Voor een rechercheur zou dat echt veel lastiger zijn, zowel om vol te houden als om daadwerkelijk iemand te spotten.’

Met elkaar meekijken
‘Per collega kunnen ze zo’n vijf uur per dag aan beeld verwerken’, vertelt Jory. ‘De vier collega’s werken vier dagen per week, dus reken maar uit hoeveel uur per week ze verwerken. Ze werken ook goed samen, geven elkaar tips, maken afspraken over hoe ze elkaar zo min mogelijk storen bij het werk. Ook kijken ze met elkaar mee als iemand twijfelt over wat hij op beeld ziet en rapporteren nauwgezet over hun werk.’ De vier medewerkers zijn voor de duur van zes maanden gedetacheerd. Een evaluatie moet vervolgens laten zien of dit voor herhaling vatbaar is, met eventuele aanpassingen.


Politie Den Haag
Gepubliceerd op 21 aug. 2017

Citaat
Vier autistische camerabeeldspecialisten die sinds maart 2017 bij de politie-eenheid Den Haag werken, hebben in grote politieonderzoeken al een aantal 'subjecten' gespot en bewijs gevonden. Door hun autisme kunnen zij zich lang op een scherm concentreren. Zo hebben zij van hun beperking een kwaliteit gemaakt.



Camerabeeldspecialisten politie winnen Cedris Waarderingsprijs

Laatste update: 05-02-2018 | 17:10

Den Haag - Het project ‘camerabeeldspecialisten’ waarbij mensen met autisme voor politieonderzoeken camerabeelden uitlezen, heeft vandaag de Cedris Waarderingsprijs gekregen. Het project is een samenwerking van de politie-eenheid Den Haag en detacheringsbureau AutiTalent.

De Cedris Waarderingsprijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt, in het Haagse theater Diligentia. Cedris is de branchevereniging voor sociale werkgelegenheid en re-integratie. De jury koos het camerabeeldspecialistenproject als winnaar uit vier genomineerden die zich inzetten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In totaal waren er 51 aanmeldingen voor de prijs binnengekomen.

'Bewezen succes'
De jury, onder leiding van de voorzitter van Cedris Job Cohen, zei over het camerabeeldspecialistenproject: ‘De jury heeft bijzondere waardering voor de wijze waarop in het project van AutiTalent in samenwerking met de Dienst Regionale Recherche van Den Haag, volop vanuit de kracht van de medewerker wordt gehandeld. De specifieke vaardigheden van de medewerkers worden hier ingezet als onderscheidend vermogen. Talenten waar de markt behoefte aan heeft. Het is een bewezen succes met een grote inzet en kans op doorontwikkeling. Dit geldt voor het inzetten van mensen met autisme in andere regio’s door ook daar de beperking in te zetten als een uniek talent. De jury vindt het feit dat dit een marktinitiatief is waarin op een natuurlijke wijze gebruik wordt gemaakt van talenten van mensen, dusdanig onderscheidend dat zij de winnaar zijn geworden van de eerste Cedris Waarderingsprijs.’

Recherchekundige Jory de Groot van Politie Den Haag, grondlegger van het project: ‘Het is fijn dat het project op deze manier zo veel positieve aandacht krijgt en we hopen dat dit andere eenheden inspireert om ook met teams van camerabeeldpecialisten aan de slag te gaan. Ook camerabeeldspecialist Yannick stond te stralen op het podium toen de groep de prijs in ontvangst nam. ‘Juist dat ik heel gedetailleerd kan kijken, werd als een talent gezien’, zo vertelde zij in de nominatiefilm. ‘En dat sprak me heel erg aan.’

Geen beperking maar een kwaliteit
De vier camerabeeldspecialisten zetten zich sinds maart vorig jaar bij de politie-eenheid Den Haag in om grote hoeveelheden camerabeelden in politieonderzoeken uit te kijken. In onderzoeken bekijkt de politie vaak honderden uren aan beelden van toezichtcamera’s om een zaak te reconstrueren of om de bewijslast rond te krijgen. Door hun uitzonderlijke concentratievermogen en aandacht voor detail pikken deze recherchemedewerkers met autisme sneller en beter dan een gemiddelde rechercheur juist die beelden eruit die cruciaal in een onderzoek kunnen zijn. In verschillende onderzoeken hebben ze al verschillende subjecten gespot, bewijs gevonden en mensen als verdachte kunnen uitsluiten. Zo hebben ze van hun beperking een kwaliteit gemaakt.



Camerabeeldspecialisten politie genomineerd voor Cedris Waarderingsprijs

Laatste update: 02-02-2018 | 14:20

Den Haag - Het project camerabeeldspecialisten van de politie Den Haag en detacheringsbureau AutiTalent waarbij mensen met autisme camerabeelden uitlezen, is genomineerd voor de Cedris Waarderingsprijs. Cedris is de branchevereniging voor sociale werkgelegenheid en re-integratie en biedt werk voor mensen met een beperking. De prijs wordt maandag 5 februari voor het eerst uitgereikt.

De jury nomineerde het camerabeeldspecialistenproject samen met drie andere kanshebbers uit 51 aanmeldingen. De jury bestaat uit Job Cohen (voorzitter Cedris), Han Noten (Start Foundation), Mariette Hamer (SER), Aart van der Gaag (100.000 banen) en Semih Eski (CNV Jongeren). In het Haagse theater Diligentia wordt komende maandag de winnaar bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse Cedrislezing.

Nominatiefilmpje
Cedris heeft met de genomineerden filmpjes gemaakt om de nominaties onder de aandacht te brengen. Je kunt deze bekijken op de socialmediakanalen zoals Twitter van Cedris en van de genomineerden zelf. Kijk hieronder naar het filmpje van Politie Den Haag en AutiTalent waarin ook de camerabeeldspecialisten Yannick en Richard te zien zijn.

Concentratie
De vier camerabeeldspecialisten zetten zich sinds maart vorig jaar bij de politie Den Haag in om grote hoeveelheden camerabeelden in politieonderzoeken uit te kijken. In onderzoeken bekijkt de politie vaak honderden uren aan beelden van toezichtcamera’s om een zaak te reconstrueren of om de bewijslast rond te krijgen. Door hun uitzonderlijke concentratievermogen en aandacht voor detail pikken deze recherchemedewerkers met autisme sneller en beter dan een gemiddelde rechercheur juist die beelden eruit die cruciaal in een onderzoek kunnen zijn. In verschillende onderzoeken hebben ze al verschillende subjecten gespot, bewijs gevonden en mensen als verdachte kunnen uitsluiten. Zo hebben ze van hun beperking een kwaliteit gemaakt.

Bijzonder talent
Recherchekundige Jory de Groot van politie Den Haag is grondlegger van het project. In haar vrije tijd werkt ze als vrijwilligster met mensen met autisme. Vanwege hun bijzondere talent om zich urenlang met grote nauwgezetheid te kunnen concentreren, kwam ze op het idee dat mensen met autisme wel eens uitermate geschikt zouden kunnen zijn voor het uitkijken van camerabeelden. Eerder onderzoek van TNO naar de inzet van mensen met autisme in cameratoezichtcentrales bevestigde Jory in deze gedachte. Detacheringsbureau AutiTalent heeft de specialisten geselecteerd en begeleidt ze samen met Jory op de werkvloer. Het project wordt gesubsidieerd door Stichting Arbeidsmarkt- en Opleidingsfonds Politie. Over het werk van de camerabeeldspecialisten is in augustus vorig jaar dit filmpje gemaakt.


Cedris
Gepubliceerd op 4 feb. 2018



Autistische camerabeeldspecialisten bij politie succes


Omroep West
Gepubliceerd op 5 feb. 2018

Citaat
Het project van de Haagse politie waarbij mensen met autisme camerabeelden bekijken, heeft de Cedris Waarderingsprijs gewonnen. De prijs is vanmiddag uitgereikt in theater Diligentia en is bedoeld voor projecten die zich inzetten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De politie eenheid Den Haag werkt nu bijna een jaar met
het camerabeeld-specialistenteam.



Samen sterk in de hulpverlening!


DaMook

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 822
  • BHV'er
Goed bezig :) .
Live for today, cause yesterday is gone and tomorrow may never come. (Ducky, NCIS) I'll grow old with her, just from a far. (Harold, POI)


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!