FLO-akkoord en akties bij de brandweer & ambulance

Auteur Topic: FLO-akkoord en akties bij de brandweer & ambulance  (gelezen 88200 keer)

0 gebruikers (en 20 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #280 Gepost op: 10 december 2005, 17:26:26
http://www.prikpagina.nl/read.php?f=114&i=39447&t=39447

Auteur: Firemouse  (---.upc-k.chello.nl)
Datum:   10-12-2005 17:16

een berichje van een collega die me dit stuurde?????

Ik ben sinds vrijdag 12 uur aan het werk.
In een onoplettend moment de telefoon opgepakt.
Dienstopdracht gekregen.
Doe je niks meer aan.
Let dus op!


Eerst met 4 man op de LSW gezeten om daar wat collega's af te lossen die
er
helemaal doorheen zaten na zoveel uren op de kazerne en de stress van
alles.
(serieus).
Later op de Baan neergezet nadat de LSW buiten dienst ging.


We zitten hier nu met 8 man.
De ladder 21-1 staat ook hier.
Op de LSW (TAS 21-1) zitten millitairen.
De FBS is dicht.
Geen specialistische voertuigen in dienst.

Afgelopen nacht was het onrustig.
Veel uitrukken (7 ofzo?).
Nu zijn we aardig gaar.

Die millitairen zaten op BSL en LSW.
Ik weet niet hoe de situatie nu is.

Tukkers en Friezen van vliegveld Terlet, best aardige gasten.
Maar absoluut geen stadsbrandweermannen!
Ze wisten de Schieweg en het Weena in ieder geval niet te vinden.
Als dat maar goed gaat...

Er rijdt een officier in z'n dienstauto voorop om ze de weg te wijzen.
Heel vreemd gezicht, die groene jongens in onze wagens.


Hoe het verder gaat weet ik niet.
Het is raar, we voelen ons eigenlijk ook 'ziek' maar zitten hier.
Ik geloof dat jullie je thuis misschien rotter voelen omdat je daar in
je
eentje zit.

De sfeer op de Baan is goed.
Dat is dan weer wel een mooie bijkomstigheid.


Bel elkaar via de mobieltjes.
Stuur mailtjes.
Wacht de instructies van hogerhand af.

Laat je niet demotiveren door geruchten.
Het netwerk van 'de ondergrondse leiding' is betrouwbaar.
Ga daar dus van uit!

We komen er wel.
Als we maar volhouden.

Veel sterkte en groeten vanaf de Baan!


MHL

  • Gast
Reactie #281 Gepost op: 10 december 2005, 17:28:18
Tussen twee vuren lol, mooi gezecht Peter.  ;D ;D ;D


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #282 Gepost op: 10 december 2005, 17:36:45
http://www.prikpagina.nl/read.php?f=114&i=39422&t=39422

Auteur: brandweerduikertje  (---.dsl.ip.tiscali.nl)
Datum:   10-12-2005 16:50

Gisteravond heeft een delegatie van brw. Delft-Rijswijk overleg gehad met Verkerk.

Met toch nog enige hoop zijn we naar Verkerk (voorzitter VNG) toe gegaan om de regeling van 20 jaar werken bij de brandweer te laten verduidelijken. Dit is echter tot een nog wanhopigere uitkomst geleid als we allen voorheen dachten.

1.Zoals er gistermiddag werd gesproken dat het zittend personeel ook nog na 20 jaar mag blijven doorwerken, mits je goed gekeurd wordt, is dus niet het uitgangspunt van het VNG en de bonden. Pas als je werkgever zich niet voldoende heeft ingezet om voor jou een ander passend baantje te zoeken en jij zelf ook niet in gebreke bent gebleven dan mag je met gratie een jaar extra blijven. Volgens Verkerk zal er in de toekomst geen brandweerman van 45 jaar of ouder zijn, mits je een medisch wonder bent, met een verwijzing naar het rapport van Coronel. Met als vraag of de medische keuring hierop wordt aangepast was zijn antwoord dat daar een passende keuring voor gemaakt wordt.

2.Dus ook al werk je langer als 20 jaar dan ben je nog steeds niet zeker dat je mag blijven, want er zal meer frequent gekeurd gaan worden met als achterliggende gedachte dat er geen brandweermannen van 50 jaar meer zullen bestaan. Ook hier zal een passende baan voor je gezocht worden en een afvloeiingsregeling van je huidige ORT. Dat dit bij de meeste onder ons ± 600,- euro in de maand gaat kosten daar werd hij echter niet warm of koud van, of je nou een hypotheek hebt of opgroeiende kinderen, daarop gaf hij als antwoord dat je toch geen top-hypotheek neemt en je het anders niet goed hebt geregeld. Met het salaris van ons is niet veel anders te krijgen, in de hoop dat je een carrière kan opbouwen binnen de brandweer. Alleen kan je dit nu wel vergeten, want wie gaat er nu nog MEER leren voor de brandweer dan wat noodzakelijk is.

3.Probleem rond het personeel qua motivatie zal volgens Verkerk maar tijdelijk zijn daarna zal de brandweer zijn schouders er wel weer onder zetten. Wij persoonlijk hebben hem medegedeeld dat bij ons de motivatie er goed uitgeslagen is en zullen ons alleen nog bezig houden met onze tweede loopbaan en dat dit zeker het toekomstbeeld zal zijn van brandweer-Nederland.

4.Als laatste nog de opmerking van Verkerk om nog is goed naar het onderhandelaarsakkoord te kijken en te lezen met als afsluiting “jullie zijn toch geen WATJES” terwijl hij daar ongeïnteresseerd aan de andere kant van de tafel zat en dit is onze werkgever waar je dan 20 jaar letterlijk en figuurlijk door het vuur zou moeten gaan. Nee de brandweer heeft met Verkerk zijn dieptepunt wel bereikt met als grote gevolgen voor de burger.

5.En dan probeer je dit verhaal op het prikbord van de brandweer te plaatsen, daar mag je dus van onze regering niet meer op. Hoezo een vrij land wat zijn dit voor vreemde praktijken dit is toch geen rusland of iets dergelijks!

Blijkbaar weet de voorzitter niet waar het VNG voor staat......


http://www.vng.nl/smartsite.dws?ID=52720

Het op dinsdag 6 december bereikte akkoord over het afschaffen van het FLO heeft tot grote onrust geleid onder het brandweerpersoneel.
Uit de reacties blijkt dat één van de belangrijkste zorgpunten is dat personeel na twintig jaar bij de brandweer wegmoet. Dit is onjuist. Het nieuwe beleid gaat uit van persoonlijk maatwerk, waarbij het medisch verantwoord werken centraal staat. Voor het zittend personeel met minder dan twintig dienstjaren op 1 januari 2006, is daarom afgesproken dat voor ieder van hen een individueel loopbaanplan wordt opgesteld. Dit loopbaanplan wordt gekenmerkt door maatwerk en rechtspositionele garanties. Het doel van het loopbaanbeleid is dat mensen op een gezonde manier kunnen blijven werken. Stappen in het loopbaanbeleid dienen dan ook tijdig te worden genomen, zodat voorkomen kan worden dat mensen arbeidsongeschikt raken.Dat betekent dat werkgever en werknemer samen zoeken naar een functie passend bij zijn of haar compententies en interesses. Dit kan heel goed door aanpassing van de taken binnen alle functies van de brandweer, mits medisch verantwoord. Er wordt dus zoveel mogelijk gezocht naar functies binnen de brandweerorganisatie. Als dit niet lukt wordt gezocht naar geschikte functies binnen de gemeente.

Het College voor Arbeidszaken doet er alles aan om de ontstane onduidelijkheden over de inhoud van het akkoord weg te nemen door aanvullende informatie te geven op ondermeer de website van de VNG. We hopen dat de werknemers kennis willen nemen van de garanties die het akkoord hen biedt en in nauw overleg met de werkgever aan het akkoord uitvoering willen geven.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #283 Gepost op: 10 december 2005, 17:41:00
http://www.telegraaf.nl/binnenland/30115101/Brandweerlieden_doen_VNG_voorstel.html

 Brandweerlieden doen VNG voorstel
UTRECHT - Actievoerende brandweerlieden zeggen dat zij vrijdag cao-onderhandelaar I. Sjerps van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een voorstel hebben gedaan om het conflict over hun vroegpensioen op te lossen. Een belangrijke eis is dat uit het onlangs afgesloten cao-akkoord voor gemeenteambtenaren wordt geschrapt dat iemand maximaal twintig jaar als brandweerman- of vrouw mag werken. „Hoe lang iemand het werk bij de brandweer volhoudt, hangt af van de persoon in kwestie. Zelf heb ik tot mijn 55e zonder problemen doorgewerkt, maar anderen worden op hun 48e afgekeurd”, stelt woordvoerder C. Ronner van Brandweer Nederland (vertegenwoordigers van alle korpsen). „Wanneer iemand een tweede carrière begint, moet dat afhangen van zijn gezondheid en gebeuren op basis van vrijwilligheid.”

http://www.telegraaf.nl/multimedia/archive/01188/actie_brandweer_jp_1188721c.jpg
Foto: WFA

I. Sjerps van de VNG reageerde zaterdagochtend verbaasd. „Ik heb niets ontvangen. Mij is niets bekend van een nieuw voorstel. Bovendien zijn wij van mening dat wij het best haalbare akkoord hebben.” Het akkoord tussen VNG en de vakbonden ligt nu ter beoordeling bij de vakbondsleden. „Wij hebben prima contact met de vakbonden over de stand van zaken, maar er wordt niet opnieuw onderhandeld.”

De onderhandelaar denkt dat er veel misverstanden zijn over het nieuwe akkoord. „Dit is een goede regeling, speciaal voor de brandweer. Er is garantie op werk én inkomen. Mensen worden niet ontslagen.”

Brandweer Nederland wil verder dat de uittreedleeftijd voor nieuw aan te nemen personeel vanaf 2006 afhankelijk is van het aantal dienstjaren dat iemand heeft gewerkt. Daarbij tekent Ronner wel aan dat een werkweek bij de brandweer met 54 uur langer is dan die van een gemiddelde werknemer in Nederland. In de opbouw van vervroegd pensioen moet daarmee rekening worden gehouden.

Voor het huidige personeel moet een overgangsregeling komen. Daarbij moet de uittreedleeftijd bij 55 jaar beginnen, zoals nu, en naarmate iemand minder dan 20 jaar in dienst is langzaam hoger worden.

Brandweer Nederland verwacht een snelle reactie van de VNG, „waardoor de huidige onrust en mogelijke escalatie binnen de korpsen in Nederland weggenomen kan worden”. Volgens Ronner gaan de acties voorlopig door om druk op de ketel te houden.


7194

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,128
Reactie #284 Gepost op: 10 december 2005, 17:48:08

Tukkers en Friezen van vliegveld Terlet, best aardige gasten.
Maar absoluut geen stadsbrandweermannen!
Ze wisten de Schieweg en het Weena in ieder geval niet te vinden.
Als dat maar goed gaat...

Er rijdt een officier in z'n dienstauto voorop om ze de weg te wijzen.
Heel vreemd gezicht, die groene jongens in onze wagens.

Hmmm, en de veiligheid kwam niet in gevaar? Dit soort berichten vergroten mijn gevoel van veiligheid nu niet bepaald.  :-X :-\


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #285 Gepost op: 10 december 2005, 17:50:35
Hmmm, en de veiligheid kwam niet in gevaar? Dit soort berichten vergroten mijn gevoel van veiligheid nu niet bepaald.  :-X :-\

(...)
Even over het navigatiesysteem alleen de kazerne bosland had dit aan boord,hedenmiddag zijn er voor de resterende wagens een TOM TOM aangeschaft.
(...)

voor ieder probleem is een oplossing....  ;)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #286 Gepost op: 10 december 2005, 17:54:01
http://www.vng.nl/smartsite.dws?ID=52690

1. We gaan er straks in inkomen op achteruit
Nee, voor zittend personeel is er inkomensgarantie. Als ze een andere functie krijgen dan houden ze tenminste hun oude inkomen. Dat is inclusief toelagen. Alleen voor nieuw personeel worden de toelagen afgebouwd als ze niet meer in een functie werken waar toelagen voor gelden.

2. We moeten er na twintig jaar uit
Het uitvoerende werk bij de brandweer en ambulancedienst is in bepaalde opzichten belastend werk.
Elke medewerker op de ambulance of in de uitruk van de brandweer, moet er rekening mee houden dat hij op enig moment niet meer medisch geschikt is voor dat werk. De werkgever en de werknemer moeten zich daar samen op voorbereiden, door goede loopbaanplanning. Voor nieuw personeel is er daarom voor gekozen om een ijkpunt te leggen bij twintig dienstjaren. In principe gaat het nieuwe personeel na twintig jaar iets anders doen. Dat kan binnen of buiten de brandweer- of ambulanceorganisatie. Maar als de werknemer en werkgever dat persé willen, en de medewerker is psychisch en fysiek geschikt, dan kan deze periode worden verlengd. In ieder geval moet via het loopbaanbeleid worden voorkomen dat mensen voortijdig arbeidsongeschikt worden.

Ook voor zittend personeel is loopbaanbeleid nodig, om te voorkomen dat mensen voortijdig arbeidsongeschikt worden. Gemeenten doen echter hun uiterste best om dat loopbaanbeleid zoveel mogelijk binnen de brandweer- of ambulanceorganisatie vorm te geven.

3. Brandweermensen werken 54 uur per week en hebben dus voor hun FLO gespaard
De meeste beroeps bij de brandweer werken in aanwezigheidsdiensten van 24 uur. Hierdoor is een brandweerman 54 uur per week aanwezig op de kazerne; van die 54 uur wordt maximaal 20 uur gewerkt. De overige uren zijn waak- en slaapdiensten; tijdens de waak-en slaapdiensten hoeft er alleen gewerkt te worden als er een uitruk is. In geval van een uitruk tijdens de avond of de nacht werkt de brandweerman dus langer dan 20 uur per week; die extra uren worden gecompenseerd met een toelage voor het werken in onregelmatige dienst (TOD). Een brandweerman is in vergelijking met andere ambtenaren bij de gemeente dus langer op de werkplek, maar hij heeft minder feitelijke werkuren. Doordat over de uren dat er gewacht of geslapen wordt een lagere vergoeding wordt toegekend heeft de brandweerman een salaris dat gebaseerd is op een 36-urige werkweek. Daarnaast is er vanwege de onregelmatige diensten recht op een TOD.

Zowel de gemeente als de brandweerman hebben belang bij instandhouding van de 24-uursdiensten. De gemeente omdat dit goedkoper is dan een volcontinue-systeem, de brandweerman, omdat hij hierdoor beschikt over veel vrije tijd. Voor de brandweer is het afschaffen van de 24-uursdiensten altijd onbespreekbaar geweest.

Over de beloning van de 24-uursdienst zijn de laatste jaren veel misverstanden ontstaan. Het Europese Hof van Justitie heeft in 2003 bepaald dat de zogenaamde wacht- en slaapuren niet als rust mogen worden gezien, en dus meetellen voor de maximale arbeidsduur. In de pers is veelvuldig gemeld dat deze uitspraak betekent dat de wacht- en slaapuren volledig beloond moeten worden. Dit heeft het Hof nooit gezegd. Dat deze uitspraak niet over beloning gaat is in een recente uitspraak nog eens expliciet door het Hof bevestigd.

4. Brandweermensen verdienen ongeveer het bijstandsniveau
Nee. Het bijstandsniveau voor alleenstaanden is € 575. Het bijstandsniveau voor gehuwden of samenwonenden is € 1150, ofwel 100% van het wettelijk minimumloon. Brandweerpersoneel verdient meer dan het minimumloon. In vrijwel alle korpsen krijgt een brandwacht betaald volgens schaal 6 van de gemeentelijke loonschalen. Dat kan, inclusief toelagen, uitkomen op zo’n € 1500 netto per maand. Een brandwacht verdient dus rond het modale inkomen. Brandweerlieden in opleiding verdienen minder. Het gemiddelde inkomen van mensen in een brandweerfunctie waar nu FLO voor geldt is 38.000 euro.

5. We moeten straks onze eigen FLO betalen
Werknemers die op dit moment meer dan twintig dienstjaren hebben, kunnen op hun 55e stoppen met werken. Werknemers die op dit moment minder dan twintig dienstjaren hebben, kunnen op hun 59e er uit. Dit gebeurt door een combinatie van levensloopjaren en extra pensioenjaren. De werknemer hoeft hier niet aan bij te dragen. Het geld dat nodig is voor de levensloopopbouw wordt volledig door de werkgever betaald.


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #287 Gepost op: 10 december 2005, 18:02:31
Maar ze zullen toch wat moeten,dus toch maar vrijwilligers vragen  :-X :-\

peter in ieder geval niet bij ons............vandaag effe rustig aan, dus zondagsdienst........Wij gaan morgen voor in de strijd, en daar komen beslist geen vrijwilligers aan te pas.


Robinh

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,210
Reactie #288 Gepost op: 10 december 2005, 18:03:16
In Enschede hangt nog een heel mooi spandoek met de tekst: Je bent een rund als je met de brandweer stunt. ;D
OP AL MIJN GEPLAATSTE FOTO`S ZIT COPYRIGHT!


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #289 Gepost op: 10 december 2005, 18:07:00
dat is dus probleem 2,je zult uiteindelijk toch ergens een bezetting vandaan moeten halen.Andere korpsen?  :-\

Vakbonden benadelen brandweerlieden, brandweerlieden benadelen de burgers.

En waar heeft de gewone burger dit aan te danken?  :-\

heeft de burger met uitzondering van de snelwegacties al last gehad van de brandweeracties dan?