http://www.vng.nl/Documenten/Extranet/Marz/CVA/CAO-onderhandelingen/Hoofdpunten%20CAO%20sector%20Gemeenten2.docHoofdpunten CAO sector Gemeenten 2005-2007
Looptijd: 1 december 2005 – 1 juni 2007
Loonsverhoging: 1,6% per 1 februari 2006
0,8% per 1 februari 2007
Introductie gemeentelijke levensloopregeling en afschaffing FPU Gemeenten:
Werkgeversbijdrage in de levensloopregeling
Voor iedereen die is geboren na 1949 en degenen geboren vóór 1950 maar die op 1 april 1997 geen deelnemer waren van het ABP (dit heeft te maken met het overgangsrecht van de afschaffing van de FPU Gemeenten) draagt de werkgever jaarlijks 1,5% van het salaris bij in de levensloopregeling. Partijen hebben een bodem afgesproken van € 400,-.
Van diegenen die gebruik kunnen maken van overgangsrecht FPU (diegenen geboren voor 1950 en sinds 1 april 1997 deelnemer bij het ABP) is er nog een aanvulling van de werkgever op de FPU-achtige regeling van het ABP in de vorm van een (versoberde) FPU Gemeenten. Hoe ouder betrokkene op 1 januari 2006, hoe hoger de aanvulling van de werkgever nog is.
Ouderschapsverlof
Met de introductie van de levensloopregeling is de wetgeving betreffende ouderschapsverlof gewijzigd. Voortaan betaalt de werkgever gedurende het verlof 50% ipv 75% van de bezoldiging door.
Afschaffing Functioneel Leeftijdsontslag en overgangsrecht
Per 1 januari 2006 wordt het huidige FLO afgeschaft. Voor huidige medewerkers is overgangsrecht afgesproken.
Nieuw personeel
Voor personeel dat vanaf 1 januari 2006 in dienst treedt geldt dat zij in principe voor een periode van 20 jaar werkzaam zijn in de bezwarende functie. Gedurende deze tijd werkt de werknemer samen met zijn werkgever toe naar een tweede loopbaan binnen de eigen organisatie, de gemeentelijke organsiatie of daarbuiten. In de jaren dat betrokkene het bezwarende werk uitvoert ontvangt hij een persoonlijk budget. Dit budget kan ingezet worden in de levensloopregeling (om bijvoorbeeld eerder te stoppen met werken) of voor andere doeleinden (bijvoorbeeld voor een eigen bedrijf).
Personeel met minder dan twintig dienstjaren op 1 januari 2006
Ook voor deze medewerkers is het uitgangspunt dat zij op latere leeftijd een andere functie gaan uitvoeren. Het loopbaanbeleid is ook op deze medewerkers van toepassing. Wel zal de werkgever middelen inzetten waardoor het mogelijk wordt om op de leeftijd van 59 jaar te stoppen met werken (via levensloopverlof en vervroegde ingang ouderdomspensioen). Ook is er een vangnet afgesproken als de tweede loopbaan buiten de schuld van werkgever en werknemer om niet van de grond komt.
Personeel met twintig dienstjaren of meer op 1 januari 2006
Voor deze groep is het nog mogelijk om op 55-jarige leeftijd te stoppen met werken. Echter niet meer door het ontvangen van een FLO-uitkering (die is niet meer fiscaal gefacilieerd). Werkgever zal middelen inzetten waardoor het mogelijk is om op 59-jarige leeftijd, via levensloop en het vervroegd laten ingaan van het ouderdomspensioen te stoppen met werken. De jaren tussen de 55 en 59 kunnen op diverse manieren worden ingevuld:
- afbouw werkzaamheden (50% werken tegen 90% salaris)
- zelf uittreden/ontslag op verzoek (werknemer ontvangt een bonus van de werkgever)
- gewoon op de oude voet doorwerken (werknemer ontvangt een bonus van de werkgever)
- inactiviteit (medewerker blijft inactief in dienst met 80% van zijn inkomen).
Tegemoetkoming ziektekosten voor WW-ers en WAO-ers
In de vorige CAO is afgesproken dat post-actieve gemeenteambtenaren een tijdelijke extra korting op de ziektekostenpremie ontvangen als zij zich verzekeren bij IZA. Voor WW-ers en WAO-ers is destijds niets afgesproken. Partijen zijn nu overeengekomen dat dit overgangsrecht voor postactieven ook voor deze personen geldt.
Agressie
Agressie jegens gemeenteambtenaren is een toenemend probleem. Verschillende gemeenten hebben al maatregelen genomen tegen agressie en geweld op de werkplek. Partijen zijn overeengekomen om in de eerste helft van 2006 een actieplan op te stellen om agressie en geweld en de daaraan gerelateerde klachten verder aan te pakken. Een onderdeel van het actieplan is een landelijk Gemeentelijk Incident Registratiesysteem, een database waarin alle incidenten op het terrein van agressie en geweld worden geregistreerd. Op basis van de deze gegevens wordt inzicht verkregen in omvang, aard en ontwikkeling van agressie en geweld.
De gehele tekst van het akkoord is te vinden op
www.vng.nl, onder actueel thema CAO-onderhandelingen.