http://www.vng.nl/smartsite.dws?ID=57740 STAND VAN ZAKEN UITWERKING CAO-AFSPRAAK FLO
In de CAO 2005-2007 zijn afspraken gemaakt over een nieuwe regeling die de FLO-regeling vervangt. De afspraak bestaat uit een aantal onderdelen die alle nadere uitwerking behoeven. Het CvA is met de bonden intensief in overleg over deze nadere uitwerking. Met de bonden is een planning gemaakt over de uitwerking van de CAO-afspraak. Onderstaand is ook aangegeven wanneer partijen verwachten dat de informatie naar gemeenten wordt gestuurd.
Nieuw personeel
Voor personeel dat vanaf 1 januari jl. in dienst is getreden in een bezwarende functie is afgesproken dat werkgever en werknemer gezamenlijk een loopbaanplan opstellen dat tot doel heeft dat de medewerkers na 20 jaren te hebben gewerkt in de bezwarende functie, een andere functie kan gaan bekleden. In de CAR-UWO wordt een hoofdstuk opgenomen dat de rechten en plichten behorende bij dit loopbaanplan regelt. Op dit moment liggen de conceptartikelen voor bij de bonden. Partijen streven ernaar om deze teksten uiterlijk in juni naar gemeenten te sturen.
Personeel dat op 31 december 2005 werkzaam was in een bezwarende functie
Voor personeel dat op 31 december 2005 werkzaam was in een functie die recht gaf op FLO-ontslag is overgangsrecht afgesproken. Het overgangsrecht bevat een aantal elementen. Welke elementen op een medewerker van toepassing zijn, is afhankelijk van het aantal dienstjaren dat de medewerker al in de functie werkzaam was en van het feit of de functie daadwerkelijk bezwarend was. Voor een beschrijving van het overgangsrecht per groep wordt verwezen naar het onderhandelaarsakkoord van 6 december 2005 en de aanvulling daarop van 11 december 2005.
Op dit moment ligt een deel van de conceptartikelen over de inhoud van het overgangsrecht voor bij de bonden. Deze artikelen regelen het recht per groep medewerkers. Partijen streven ernaar om deze teksten uiterlijk in juni naar gemeenten te sturen. Op zeer korte termijn wordt er met de bonden nader gesproken over een specifiek levensloopreglement voor deze medewerkers. Dit levensloopreglement zal op onderdelen afwijken van het levensloopreglement dat het LOGA inmiddels heeft vastgesteld voor reguliere gemeenteambtenaren. Er wordt naar gestreefd dit specifieke levensloopreglement ook in juni te kunnen versturen.
De uitwerking van de afspraak over het inkopen van extra ouderdomspensioen voor deze groep medewerkers is nog niet gereed. Hierover vindt nog gezamenlijk overleg plaats met het ABP. De latere uitwerking van deze afspraak heeft geen nadelige gevolgen voor werkgever of werknemer. De eerste persoon die gebruik kan maken van deze afspraak dient zich de eerste jaren niet aan.
In de tweede helft van 2006 zal de uitwerking van dit onderdeel van de CAO-afspraak naar gemeenten worden gestuurd.
In de CAO is ook de afspraak gemaakt om een werkgeversbijdrage voor levensloop te geven die het mogelijk maakt om eerder te stoppen met werken. De uitwerking van deze afspraak is technisch gecompliceerd. Partijen zijn momenteel met meerdere levensloopaanbieders in gesprek. Verwacht wordt dat in de tweede helft van 2006 invulling is gegeven aan dit onderdeel van de CAO-afspraak. Op zichzelf heeft deze latere uitwerking geen gevolgen voor de rechtspositie en uitwerking van de afspraken. Wel dienen medewerkers die meedoen aan de spaarloonregeling nu een keuze te maken (zie verder onder NB).
Al in 2006 zal er sprake zijn van een werkgeversbijdrage in levensloop. Of de medewerker deze bijdrage ook daadwerkelijk gebruikt voor levensloop is een individuele keuze. LOGA-partijen raden echter dringend aan dit wel te doen. Deze werkgeversbijdrage maakt het namelijk mogelijk om aan het eind van de loopbaan een periode tot pensioen te overbruggen.
NB: Hoewel de precieze invulling van de levensloopafspraak nog niet geheel duidelijk is, moeten medewerkers die in 2006 hebben ingelegd in de spaarloonregeling echter wel ruim voor 1 juli 2006 kiezen of ze de werkgeversbijdrage later dit jaar willen inleggen in levensloop. Omdat deelname aan zowel spaarloon als levensloop in eenzelfde jaar niet is toegestaan, moet de medewerker verzoeken het gestorte spaartegoed over 2006 terug te storten. Gebeurt dit niet dan is levensloopdeelname dit jaar niet mogelijk, hetgeen kan leiden tot substantiële tekorten aan het eind van de loopbaan. LOGA-partijen raden medewerkers dan ook stellig aan om, ondanks dat de levensloopafspraak nog niet is uitgewerkt, het spaartegoed dover 2006 terug te laten storten. Zie hier voor meer informatie.
Onderdeel CAO Verwachte uitwerking
CAR-artikelen nieuw personeel Juni
CAR-artikelen huidig personeel Juni
CAR-artikelen inkoop extra OP tweede helft 2006
Levensloopreglement Juni
Invulling afspraak werkgeversbijdrage tweede helft 2006 (nu wel aandacht hiervoor voor mensen die meedoen aan spaarloonregeling)