Flauw vallen wordt veroorzaakt door een tijdelijk tekort aan zuurstof in de hersenen.
Dit wordt veroorzaakt doordat er “te weinig bloed” door de hersenen circuleert.
De oorzaak hiervan is weer een verlaagde bloeddruk.
Nu even een gokje. Er zal een zelfde soort mechanisme aan de gang gaan als bij shock: vernauwing van bloedvaten op plaatsen waar geen bloed nodig is. Dit betekend in de ledematen/ huid (bleek zien) en buik. En dat veroorzaakt de misselijkheid. De duizeligheid wordt door de hypoxie veroorzaakt. Overigens , wat wordt er met duizeligheid bedoeld? Wordt er alleen maar een licht gevoel in het hoofd/ onstabiliteit mee bedoelt, of het idee dat de kamer rond draait? Bij het flauwvallen betreft het vaak een licht gevoel in het hoofd. Draait alles letterijk rond is er meestal meer aan de hand.
Voor het flauwvallen zij ook weer oorzaken te vinden. De meest voor de hand liggende en meest voorkomende oorzaak is de (onschuldige) “reflex collaps”: door spanning wordt er in de zenuwvoorziening iets verstoord waardoor er een probleem in de bloeddrukregulatie ontstaat, of de “orthostatische collaps”. Een moeilijk woord voor iets dat wij allemaal wel eens ervaren bij te snel opstaan: een duizeling. Soms leidt dit tot flauw vallen, doordat de reflexen in het lichaam de snelle verandering van de stand van het lichaam niet op kunnen vangen.
In principe zullen deze mensen na een minuut of 10 weer geheel hersteld zijn en hoeft er geen verwijzing naar een huisarts plaats te vinden. Het is uiteraard wel raadzaam iemand die regelmatig “gewoon” flauwvalt voor een consult naar de huisarts te sturen. Er kan iets serieus aan de hand zijn (cardiaal, neurologisch, psychogeen, suikerziekte, medicijngebruik).