je moet toch kijken of het de hulpverlening niet ernstig bemoeilijkt als je extra mensen in gevaar brengt. Ja je moet je niet willen verstoppen maar stel, je hebt een slachtoffer en je stuurt daar iemand (meestal 2 personen) op af die ook slachtoffer worden. Hot zone en cold zone is mij te zwart wit... Hot zone is in mijn ogen helemaal vooraan waar de actie (nog ) gaande is, dat is voor de AT/DSI medics. Maar wij moeten niet willen wachten tot alles cold zone is, we mogen best bereid zijn om in de "lukewarm" zone op te treden, hoe ver, dat hangt wel af van de opleidingen die we nu nog niet hebben hier.
Bij terreuraanslagen is het ook te simpel om te spreken over hot en cold zone (zwart/wit). Bij een ongeval met gevaarlijke stoffen heb je een hot en cold zone. Bij terreur kennen we al een warm zone (het grijze gebied).
We weten dat terroristen vaak kiezen voor simultane aanslagen en we weten dat men vaak het vuur opent zoals in Parijs op een plek waar veel burgers zijn om vervolgens te vluchten en wederom ergens het vuur te openen, er is dan geen sprake meer van een statische warm zone maar een dynamische warm zone.
Lockdown is een middel om die dynamische warm zone zo klein mogelijk te houden.
Ik denk dat je geen extra hulpverleners in gevaar brengt door ze direct in te zetten na een terreuraanslag. In Nederland kiest men om brandweer en ambulancedienst ergens in veilig gebied te laten opstellen tot de politie aangeeft dat het veilig is. Het is schijnveiligheid omdat iedere hulpverlener en burger al in gevaar is na een terreuraanslag. De politie weet vaak niet waar de terroristen zijn als ze op de vlucht zijn geslagen met een auto. Het is niet uitgesloten dat een ambulance met spoed onderweg is naar de veilige opstelplaats en de terroristen tegen komt. In Frankrijk hebben we gezien dat terroristen niet aarzelen om een politiewagen onder vuur te nemen, ze zullen het ook niet doen als het gaat om een ambulance. Je kan het leuk vinden of niet, een ambulanceteam in een ambulance doodschieten zorgt voor bonuspunten omdat ze weten dat het de aanslag nog schokkender en gruwelijker maakt.
De terrorist "ondervraagbaar" houden lijkt me toch ook van belang, zeker als die bij de missie gewond raakt, zeker als de uiteindelijke ontknoping van de missie niet in de directe nabijheid van de slachtoffers plaats heeft.
Ambulancemedewerkers leren tijdens de opleiding (TEMS/TCCC) de prioriteiten, de terrorist staat onder aan het lijstje. Als ambulancediensten in hot- of warm zone werken horen ze zich nederig op te stellen omdat gezamelijk optreden niet per definitie zegt dat je ook gezamelijk de afwegingen moet maken of aan gezamelijke besluitvorming moet doen.
Bij terreuraanslagen is er maar 1 de baas; de politie of anti-terreureenheid. De anti-terreureenheden bij ons hechten niet veel waarde aan het ondervraagbaar houden van neergeschoten terroristen omdat ze zelden tot nooit zin hebben in een goede babbel met politie. Je moet ook beseffen dat het vooral gaat om de theoretische mogelijkheid om een leven te kunnen redden van een terrorist. In praktijk heeft een door een anti-terreureenheid neergeschoten verdachte weinig kans op overleven aangezien vaak meerdere leden van deze zwaargetrainde teams een schot lossen, ze vaak mikken op plekken op lichaam waar je beter geen kogel kan krijgen en ze munitie gebruiken dat gemaakt is om in deze omstandigheden te doden.
Ambulancediensten moeten ook beseffen dat de ambulance-/ziekenhuiscultuur iets anders is dan de cultuur binnen anti-terreureenheden. Het kan dat er (in extremis) op heel hoog niveau (staatshoofd, regeringsleider, ministers) besloten wordt dat geen enkele terrorist levend een pand mag verlaten. Deze opdracht zal uiteindelijk terecht komen bij een commandant van anti-terreureenheden ter plaatse. Uiteindelijk komt het als opdracht/bevel bij de mannen op de werkvloer terecht. Deze mensen stellen geen vragen maar doen wat ze gezegd wordt. Het zegt gelijk dat er niemand zit te wachten bij anti-terreur of politie op ambulancediensten die wel vragen gaan stellen of anders handelen bijv. door te proberen het leven te gaan redden van deze terroristen.