Klopt dat alleen een WAS aangelegd wordt waar mensen ook slapen?
http://www.destentor.nl/regio/veluwenoord/7573595/Sirene-soms-onhoorbaar.eceSirene soms onhoorbaar
door Gerald Meijer. zaterdag 06 november 2010 | 07:30 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 06 november 2010 | 09:50
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
IJSELDELTA - Ze gillen bij onheil en rampspoed. Maar de sirenes zijn niet overal hoorbaar. Op platteland en bedrijventerrein in de steden blijft het angstvallig stil bij rampen. Niet handig.
Rare constatering: op een druk bedrijventerrein als Hessenpoort bij Zwolle is de sirene niet hoorbaar. Terwijl er een paar duizend mensen werken. Maar de 'regels' kijken daar niet naar, alleen naar het aantal bewoners. Ben je er 's nachts niet? Dan tel je niet mee. Regels zijn er overigens niet, zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid. Wel richtlijnen. Elke gemeente moet zijn eigen verantwoordelijk nemen.
Daar merkt 's-Heerenbroek minder van dan het zou willen. "Als in de buurt een bom inslaat, dan merken wij er niets van", zegt Jan Keizer van Dorpsbelangen 's-Heerenbroek. Hij vindt het tijd worden dat het dorp tussen Zwolle en Kampen ook een zogenaamde WASpaal krijgt. WAS staat voor Waarschuwing en Alarmering Systeem. Maar 's-Heerenbroek is met zijn 600 inwoners te klein. Dat moeten er minstens duizend zijn. Of er moet - bijvoorbeeld - een kerncentrale in de buurt zijn. Dan is 300 inwoners genoeg. "Nu de Zwolse wijk Stadshagen oprukt zou het een goede zaak zijn als wij ook een paal krijgen. Dan hebben wij er wat aan en de inwoners van Stadshagen ook."
Op bedrijventerrein Hessenpoort ten in Zwolle blijft het elke eerste maandag van de maand oorverdovend stil. Geen WASpaal, want er 'wonen geen duizend mensen'. Inderdaad. Dat er minstens zo veel wérken maakt niet uit. Ilse Sytsma van de ondernemersverening Hessenpoort is nog niet opgevallen dat er geen WASpaal staat. "Maar ja, als je het niet hoort, denk je er ook niet over na." Hij zet het 'onderwerp bij de volgende bestuursvergadering op de agenda'.
Buurtschap Windesheim onder de rook van Zwolle is net als 's-Heerenbroek te klein. Ank Freiberger van Plaatselijk Belang is al jaren bezig om in Windesheim een paal te krijgen. "Wij kunnen eigenlijk gewoon dood omvallen, zo komt het wel over. Ik heb al veel vragen over dit onderwerp gesteld, bij de gemeente en tot in Den Haag aan toe, maar wij kunnen gewoon verrekken. De gemeente zegt wel dat ze het erg vervelend vindt en dat ze ernaar kijkt, maar vervolgens blijft het stil." In Windesheim stond vroeger wel een paal met alarm naast het dorpshuis, maar dat is al meer dan tien jaar geleden. De inwoners van de buurtschap moeten nu wel heel erg hun best doen om iets van het alarm mee te krijgen. Freiberger: "Als je weet dat de sirene gaat en je gaat buiten staan en heel goed luisteren, misschien dat je het geluid dan hoort, maar anders niet."