Even een quote uit het bewuste artikel:
Twee minuten later kwam een agente terug en herhaalde het ‘achter het lint gaan staan’. Oog zei dat hij wilde blijven staan en liet zijn politieperskaart zien. Nogal geïrriteerd zei de agente dat hij die meteen had moeten laten zien. Oog antwoordde dat dat niet kon omdat ze er niet om had gevraagd en ook omdat ze meteen was doorgelopen. Waarop de agente reageerde dat ze daar niet om hoefde te vragen (…) en dat ze ‘nú’ een persvak voor hem zou maken. Waar dan, vroeg Oog. Bij het lint, zei de agente, ofwel op een voor een fotograaf volstrekt onwerkbare en dus nutteloze plek. Op de vraag waarom hij weg moest, antwoordde de agente Oog dat ze wilde dat de ‘werkruimte’ vrij was.
en de toelichting op de politieperskaart:
Hier staat:
- heeft toegang tot door de politie afgezette gebieden of terreinen indien de opsporingsbelangen, de hulpverlening of de veiligheid niet worden geschaad, een en ander ter beoordeling van de politie
- mag binnen de afzetting onbelemmerd werken indien hij/zij zich meldt bij de politie ter plaatse
Ik ben er niet bij geweest, en weet dus niet hoe het gesprek verlopen is, en of het daadwerkelijk allemaal zo gegaan is als in het artikel geschreven, maar uit deze weergave kan ik alleen concluderen:
1) de journalist dient zich te melden, de agente hoeft dus inderdaad niet om de kaart te vragen
2) de agente wilde dat de ‘werkruimte’ vrij was, en zoals gesteld, wel of niet toegang is ter beoordeling van de politie
Kortom, op basis van bovenstaande heeft de agente blijkbaar gewoon volgens de regels gehandeld.
Enige waar dus de discussie over kan gaan is of het terecht was dat ze de werkruimte vrij wilde houden, maar dat is niet iets waar je ter plekke een discussie over kan en moet voeren, hier kan achteraf opheldering over gevraagd worden en desnoods een klacht over ingediend worden.
Blijkbaar is het vervolgens normaal om, nog voordat de klacht is ingediend, laat staan in behandeling genomen of een uitspraak gedaan, wel meteen al de journalistieke schandpaal toe te passen:
Klein keukenbrandje en een hele rare agente
De agente is dus 'raar' omdat ze volgens de regels een afzetting maakt en de journalist de toegang ontzegt (om ons niet bekende redenen), en de journalist het daar blijkbaar niet mee eens is?
De journalist had ook de voorgeschreven procedure kunnen volgen:
Klachten over bijvoorbeeld hindering tijdens het werk kunnen worden gemeld via het Meldpunt Politie en Pers: stuur een mail aan vereniging@nvj.nl of bel 020 3039 700. Klachten over persalarm / P2000 worden geregistreerd per regio. In het overleg met de Landelijke Politie worden ze besproken.
maar besluit een negatief stuk te plaatsen waar de agente dus meteen al veroordeeld wordt...
hmmm, een hele rare journalist!