Wat/waar mag je wel/niet fotograferen op een openbaar toegankelijke plek/achter het afzetlint?

Auteur Topic: Wat/waar mag je wel/niet fotograferen op een openbaar toegankelijke plek/achter het afzetlint?  (gelezen 605744 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

peen van dienst

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,288
Ik zeg niet dat het bij bovenstaande situatie is gebeurd maar stel eens een andere kop in de krant voor:
"Journalist geslagen met lange lat door politie"

Terwijl de politie juist om dit te proberen te voorkomen vraagt aan de pers om het gebied te verlaten. Bij diverse protesten zie je  het ook door  de eigen verslaggeving, politie vraagt om het gebied te verlaten en de pers gaat dan juist tussen de demonstranten verslag doen.
In mijn ogen kun je het als overheid in zo'n situatie nooit goed doen ???
De pers controleert het handelen van de overheid, en legt dat vast. Dan moet je juist in het gebied blijven staan.

Dat is ook geregeld. Als journalist geniet je "vrijwaring van aanhouding" tenzij je zelf een strafbaar feit begaat https://www.nvj.nl/balie-persvrijheid/politie-en-pers. Dus: als ik ervoor kies om midden in de ingesloten groep te blijven staan om de aanhoudingen vast te leggen, kan dat. Als ik op een gegeven moment uit de ring wil, word ik doorgelaten. En dat werkt inderdaad zo, in de praktijk. Daarom kon ik ik ook de foto's in het item https://regio15.nl/nieuws/demonstraties/33022/100-demonstranten-van-extinction-rebellion-aangehouden/ maken.

Als ik in de groep blijf staan en zelf stenen ga gooien, bega ik gewoon een strafbaar feit en daar geldt de 'vrijwaring van aanhouding' natuurlijk niet voor. Dan word je gewoon voor dat feit opgepakt. Maar zolang ik alleen observeer en vastleg, is er niets aan de hand.

Die vrijwaring geldt voor mensen met een PPK. Als je daar staat met een zelfgemaakte perskaart of een ander fantasiedocument en niet weggaat als je gevorderd wordt, kan je gewoon aangehouden worden voor 'niet voldoen aan bevel of vordering'. Dat is ook gebeurd bij bovenstaande XR demonstratie in Den Haag; daar zijn best veel mensen met 'fake' of fantasie perskaarten aangehouden (ik schat 10, of zelfs meer).

Want juist door die 'vrijwaring van aanhouding' willen veel mensen bij de pers horen, en lopen ze dus met nepkaarten.

Peen
Redacteur van


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
https://twitter.com/rolandheitink/status/1380150264808812548?s=20



https://twitter.com/010fotograaf/status/1380128547377975297?s=20
https://twitter.com/010fotograaf/status/1380136107753496576?s=20

https://twitter.com/Politie_Rdam/status/1384800851655540739

Politie moet journalisten in de gelegenheid stellen hun werk te doen

Laatste update: 21-04-2021 | 10:49

Rotterdam - Journalisten dienen een publiek belang en politie moeten hen hier de ruimte voor geven. Dat ging 8 april jl. echter mis in Hoek van Holland. Daar werd een professioneel fotograaf ten onrechte met geweld verwijderd van een openbare locatie waar een antiterreur eenheid aan het oefenen was. De leiding van de politie Rotterdam heeft de fotograaf excuses aangeboden en een schadevergoeding toegekend. Ook heeft de politie toegezegd binnen de organisatie extra aandacht te besteden aan de kennis over de richtlijnen voor omgang met de pers.

“Journalisten mogen op straat en in openbare ruimtes opnamen maken. Journalisten en politiemensen dienen elkaars rollen over en weer te respecteren. Beide partijen dienen een publiek belang en moeten zich inspannen elkaar het werk niet onnodig moeilijk te maken”, zo stelt de NVJ. De politie staat uiteraard achter dit standpunt en hecht veel belang aan een goede omgang met de pers.

Donderdag 8 april oefende de DSI, waar het arrestatieteam onderdeel van is, op Hoek van Holland. Leden van het arrestatieteam lopen verhoogd veiligheidsrisico en zijn daarom voorzichtig met het prijsgeven van hun ‘gezicht’. In de beleving van de agenten was het beter voor de privacy van de oefenende agenten dat de fotograaf stopte met het nemen van foto’s. Dit terwijl andere aanwezigen ongehinderd foto’s konden maken. Toen de fotograaf aangaf dat hij het volste recht had om te fotograferen, werd hij na discussie over en weer, ten onrechte met geweld gehinderd zijn werk uit te oefenen en hardhandig verwijderd.

Dit had niet mogen gebeuren, concluderen leidinggevenden bij de politie. De betrokken agenten zijn hierop aangesproken. Inmiddels heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen de fotograaf en het bewuste basisteam en met de leiding van de politie Rotterdam. De fotograaf in kwestie heeft in een persoonlijk gesprek excuses gekregen en aanvaard. Daarnaast heeft er vanuit de politie een financiële genoegdoening  plaatsgevonden van de journalist.

Richtlijnen
De richtlijnen rond journalisten zijn onderdeel van het politie-onderwijs en worden in politie-eenheden met enige regelmaat onder de aandacht gebracht. Deze aandacht voor de richtlijnen wordt, naar aanleiding van deze casus, verhoogd. Met diverse communicatiemiddelen wordt geïnvesteerd om de richtlijnen bij alle politiemedewerkers hernieuwd onder de aandacht te krijgen.
Samen sterk in de hulpverlening!


elvin

  • brandweer
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 238
Vrijwillige brandweer


112fotograaf

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 454


peen van dienst

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,288
ook niet echt hoe het hoort denk ik

Nee, okay. Maar ik zou dan het gesprek aangaan; niet zo'n artikel publiceren.

Peen
Redacteur van