Eind aan 24 jaar pieperdienstH'VELD-G'DAM - Ewoud Klop is voor het eerst in 24 jaar verzekerd van een ongebroken nachtrust. De onofficiële brandweerfotograaf uit Hardinxveld-Giessendam gaat zijn bed niet meer uit voor een brand in het dorp. Is de doorgaans onvermoeibare Klop het werk zat? ,,Nee", zucht de 55-jarige Hardinxvelder. ,,Omdat ik geen officiële functie heb bij de brandweer en ook niet in dienst ben als persfotograaf, mag ik bij calamiteiten niet meer vooraan staan. Dat ontneemt mij het plezier om dit werk te blijven doen." Klop laat een dagelijks verouderende website achter, als stille getuige van een typisch staaltje 'verscherpte regelgeving'.
Calamiteit in Hardinxveld-Giessendam? Ewoud Klop hijst zich snel in zijn kloffie om beelden te schieten. Bij nacht en ontij. Klop ligt al 24 jaar met zijn oor naast de pieper. Gewapend met een fototoestel spoedt hij zich naar rampen, van klein tot groot. Soms wel drie tot vier keer per nacht. Tijdens feestjes drinkt hij geen druppel alcohol te veel. De pieper kan immers ieder moment gaan... De resultaten van zijn inspanningen zijn terug te zien in 69 boeken in ringbandformaat en - de laatste jaren - op de website
http://home.hetnet.nl/˜ewoud01/. Klop's werk wordt gewaardeerd door mensen van binnen én buiten het brandweerkorps. Tijdens calamiteiten kreeg de Hardinxvelder daarom ruim baan om zijn werk te doen. ,,Ik heb nooit met iemand problemen gehad", verzucht Klop. ,,Niet met de brandweer en niet met de politie."
Enkele maanden geleden ontstaat plotseling wat ruis op de lijn van de pieper. Een collega uit de Hoekse Waard vertelt Klop dat hun 'werk' gevaar loopt. De politie wil voortaan alleen fotografen met een officiële status - in dienst van de brandweer of als persfotograaf - toegang tot een 'rampgebied' verlenen (zie rechterkolom). Klop, niet op de loonlijst bij de brandweer of een erkend journalistiek medium, moet voortaan plaatsnemen 'achter de afrastering'. ,,Weliswaar gaat deze maatregel alleen op voor grote calamiteiten, maar dat zijn voor mij juist de krenten in de pap. Ik doe iets goed of ik doe het niet. Ik ga niet 's nachts mijn bed uit om achter de lijn gezet te worden of alleen maar containerbrandjes te mogen fotograferen."
Gedemotiveerd besluit Klop zijn fototoestel op te bergen. Stiekem hoopt hij dat de maatregel wordt teruggedraaid. Alhoewel de steunbetuigingen binnenstromen en de SGP-fractie zelfs vragen stelt in de gemeenteraad, lijkt een ommezwaai echter uitgesloten. Het fototoestel verdwijnt steeds dieper in de tas. De beelden op de website dateren met de dag. Klop: ,,De brandweer heeft 24 jaar geleden gevraagd of ik foto's voor ze wilde maken. Het werk werd een deel van mijn leven. Ik draaide mee met alle oefeningen, maakte de uitrukverslagen, gaf presentaties, ken alle regels... Als er 'storm' in het dorp was, stuurde ik de mensen aan. Ik deed alles om het verloop van de geschiedenis vast te leggen. Nam mijn taak verschrikkelijk serieus. De brandweer is geen gezelligheidsvereniging. Je hebt altijd met ellende te maken. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb het gezien. Gelukkig ben ik nooit gillend wakker geworden met beelden op mijn netvlies. Ik wist mijn gevoelens altijd een plek te geven.
Alhoewel brandweercommandant Cees van Andel me een voorstel voor een andere 'functie' heeft gedaan (zie rechterkolom), is de kans groot dat ik helemaal met dit werk stop. Dat is vreselijk jammer. Ik wilde dit werk nog zeker een paar jaar met veel plezier doen. Dan maar geen nachtrust."
:'(
Bron:
http://www.kompashardinxveld-giessendam.nl