Er zou eigenlijk ook een topic gestart moeten worden over agenten die in de werkcirkel staan te kijken terwijl ze daar niets te zoeken hebben. Maar zoasl gezegd dat is een heel ander topic.
....of brandweer vrijwilligers die "er achteraan" komen wanneer de TS of HV (met volledige bezetting) al is uitgerukt. Die staan dan met z'n allen massaal hetzelfde te doen dan de hier genoemde fotografen.
Wat er voor meerwaarde is aan een reanimatie snap ik niet helemaal... Als je dat op foto wilt zetten, snort er iets niet aan je bovenkamer!
Dan hebben we het over fatsoensnormen denk ik. Een foto van reanimatie heeft geen enkele nieuwswaarde, dus dat zet ik niet op de foto. Zo zijn er meer zaken die bij mij niet op de foto gaan. Dat is iets van fatsoen wat ik in mijn opvoeding heb meegekregen.
Foto's van slachtoffers worden nooit herkenbaar gepubliceerd. Dat is bij de hulpverleners ook bekend, en daar bestaat dan ook een goede relatie mee. Nadat bv slachtoffers zijn bevrijd of afgevoerd krijgen we regelmatig de gelegenheid om foto's te maken. De nieuwswaarde is niet minder wanneer er geen slachtoffers op staan toch?
Het doel van de organisatie waar ik de foto's voor maak is brengen van regionaal nieuws: wat is er waar gebeurd. Niet om te laten zien dat Pietje, Kareltje van de sokken heeft gereden. Wel dat er iemand van de sokken is gereden.
Door op deze manier te werken heb je geen PPK nodig, met een goede relatie kom je verder. Het is ook bekend dat er PPK houders zijn die het nog presteren om een foto van een slachtoofer in de ambu te maken, door een open deur, of pogen door de ramen een foto te maken. Ik denk dat dat soort "pro's" meer kapot maken dan menig "hobby fotograaf".
Een PPK is geen vrijgeleide om je niet aan algemeen geldende fatsoensnormen te houden, maar zo gedragen een aantal zich wel.
Samenvattend zou ik willen stellen dat je in onderling overleg, met heldere regels er uit kunt komen. Het is ons in ieder geval wel gelukt.