Het aparte is dus dat ik hier dan ook weer exact dezelfde visie op dit onderwerp tegenkom dan op straat. Heel veel hulpverleners weten dus niet wat de waarde van een politieperskaart is en wat de geschreven en ongeschreven wetten zijn waar een fotograaf zich aan moet houden. Om even terug te komen op de reacties van Karim:
"Die fotograaf heeft niks met het slachtoffer, die wil alleen z'n plaatjes schieten, dus om die dan te laten bepalen wat ethisch verantwoord is lijkt me geen goed idee....". Dat is dus nu juist een van die dingen waar veel hulpverleners falikant de mist in gaan. Er zijn vrijwel geen fotografen die bij eenvoudige ongevallen slachtoffers vol herkenbaar in beeld brengen. Simpelweg omdat je dan moet gaan blurren. En als je iets in een krant nooit tegen zult komen zijn het foto's waarop geblurde slachtoffers staan. Je schiet die foto dan onder een dusdanige hoek dat er net een deel van de auto of het lichaam van een hulpverlener voor staat. Kortom het op verantwoorde wijze samenstellen van een compositie. Maar hetr als hulpverlener willen bepalen wat er op die compositie kan staan is dus preventieve censuur. En ook nu maar weer blijkt dat hulpverleners dit een doodnormale zaak vinden.
Target 77: "Het lijkt mij logisch als je toestemming van brandweer en/of politie krijgt, je ook de door hun gegeven aanwijzingen opvolgt. Immers komen zij jou ook tegemoet door jou, als fotograaf, voorbij het afzetlint c.q. incidentgebied te laten om foto's te maken. Dat jij voorbij het afzetlint mag is geen recht maar wel een stuk goodwil waar je heel zuinig mee om moet springen"
Blijkbaar denkt betrokkene dat een fotograaf meer rechten heeft dan elke andere burger. In beginsel geldt dat afzetlint ook voor hem. .Soms vraag ik me af waarom ik een politieperskaart op zak heb?
Waartoe dienen de landelijke politieperskaart alsmede de bijbehorende rellenkaart?
Bij demonstraties, rellen en calamiteiten als gijzelingen, vliegrampen, overstromingen, branden, ongelukken etc. sluit de politie en/of het bevoegd gezag straten en/of terreinen af voor het publiek.
Om hun werk te kunnen doen laat de politie - in principe - vertegenwoordigers van media op vertoon van de politieperskaart alswel de rellenkaart toe binnen het/de afgezette gebied(en).
http://www.politieperskaart.nl/index.htmStatuten politieperskaart zeggen: "In principe laat de politie vertegenwoordigers van de media op vertoon van de politieperskaart toe in afgezette gebieden"
Jullie zeggen: "In principe geldt dat lintje ook voor jou als fotograaf"
Wat is nu het uitgangspunt dan?
. De ministers van justie en die van BZK (laatste is werkgever van brandweer- en politiepersoneel) hebben ooit ingestemd met deze afspraken en statuten, waarom worden die dan op straat genegeerd?
Ik meen dat er in diezelfde grondwet staat,dat je elkaars privevacy moet waarborgen.En daar hoor ik je niet over.Tuurlijk moet je die waarborgen. En een goed fotograaf zal daar altijd voor zorgen, dat is zijn taak, simpel zat.. Maar het is wel aan de fotograaf om daar zorg voor te dragen, niet aan hulpverleners.
En wij overschrijden geen grondwet,en als jij meent dat dat wel zo is.Dan zou ik je aanraden om eens een rechtszaak te beginnen over dit hele verhaal.Als je zo zeker bent van je zaak,en jij vindt dat de grondwet wordt overtreden.Dan heb je alle recht om een rechtszaak te starten,ik neem aan dat je er dan zeker van bent dat die rechtszaak in jouw voordeel wordt beslecht.Ik zie de uitslag namelijk met vetrouwen tegemoet.Of heb je zelf er geen vertrouwen in?Uiteraard is het niet aan mij om zo'n belangrijke rechtszaak te voeren. Mocht dit probleem niet bijtijds verholpen worden schat ik in dat de NVJ daar niet voor terug zal deinzen om dat te doen. Zoals ze ook gedaan hebben met die twee journalisten van de telegraaf die afgeluisterd werden. Ook die zaak hebben ze gewonnen overigens. Als er voor veel journalisten een belangrijk belang is bij een bepaald item wordt daar een rechtszaak over gevoerd door de NVJ. Voor mij als eenling is dat vechten tegen de bierkaai. Ik hoop alleen dat het zover nooit zal hoeven komen en media en hulpverleners de richtlijnen hetzelfde kunnen interpreteren danwel daar nieuwe afspraken over kunnen maken.
Richard van der Wissel:
"Welke artikelen ik ook mis zijn de wetten op de privacy en portretrecht en dat soort dingen.
Volgens mij moet iemand altijd vooraf toestemming geven als hij/zij in de media terecht komt met gezicht en/of uitspraken.Wat privacy betreft: zie hierboven. Wat portretrecht betreft: het woord zegt het al: iemands protret fotograferen, ofwel nagenoeg alleen zijn gezicht ter bedoeling van herkenning daarvan. Hulpverleners in hun werkomgeving vallen hier dus niet onder. Bovendien hebben zij zoals gezegd een publieke functie en een van de gevolgen die daar aanvast hangt is een ernstige beperking van het portretrecht. Dat is ook zo met bekende sporters, politici en artiesten: die kun je, mits in hun werkomgeving, ook vrijelijk portretteren.