Een hoop tekst van iedereen voor een zeer eenvoudige casus.
De heren mogen gewoon fotograveren en filmen. Ze hoeven daar niet eens journalist voor te zijn.
Mocht er inderdaad sprake zijn van 'een stukje geheimhouding' (verschrikkelijk verwoord) dan praten we over Staatsgeheim. Het is echter aan de overheid om ervoor te zorgen dat Staatsgeheimen voldoende worden afgeschermd en zichtbaar als zodanig worden gemarkeerd. Het beperken van grondrechten en dreigen met vrijheidsbeperkende bevoegdheden hoort daar absoluut niet bij.
Los van het feit dat er uiteraard geen sprake is van zichtbaarheid van enig Staatsgeheim. Als dat zo was dan had de agent in kwestie ook alle hulpdiensten op afstand moeten houden. Inclusief zichzelf.
Staatgeheim kent in Nederland ook diverse niveau's; zeer geheim, geheim, confidentieel en vertrouwelijk. Het is inderdaad aan de overheid om er voor te zorgen dat het voldoende wordt afgeschermd. DSI mag je minimaal in de categorie geheim drukken omdat het niet uitgesloten is dat de Nederlandse overheid plannen om de muziekschool via een creatieve constructie meer subsidie te geven al tot vertrouwelijk bestempeld.
In de 2e kamer hebben we ook gezien hoe moeizaam een debat over een oude (Teeven) deal verloopt. De details kunnen niet besproken worden omdat ze geheim zijn en moeten blijven. Operationele informatie over je arrestatieteams en zeker als het gaat om je anti-terreureenheden dient dan ook geheim te blijven aangezien het veel gevoeliger is en het vrijgeven de staatsveiligheid kan raken.
Als operationeel de wetjes en regeltjes niet volstaan heiligt het doel alle middelen. Je bent compleet van de pot gerukt als je bij de politie of kMar werkt als je het toe wilt laten dat buitenstaanders in een voertuig van DSI kun rondkijken, bewapening, explosieven, bescherming enz kunnen zien of op foto/video vastleggen en verspreiden via sociale media.
Het is zelfs niet ontdenkbaar dat andere DSI leden hun missie hebben afgebroken om hulp te verlenen aan hun gewonde collega's. Het is niet vreemd als dit soort zware eenheden op missie overgaat tot beveiligen/bewaken van de gewonde collega's, de bewapening en andere informatiedragers die aanwezig kunnen zijn op de ongevalslokatie zoals mobiele telefoons, laptops en zelfs de informatie van de routeplanner.
Het is niet uitgesloten dat need-to-know informatie zichtbaar is geweest voor gewone politiemensen, brandweerpersoneel en/of ambulancepersoneel. Het zegt dan nog steeds niet dat je het dan ook rustig kan delen met journalisten en ramptoeristen.
Het is daarom een complexe casus. Het is prima als directeuren op kantoor afspraken maken met journalistenclubs als puntje bij paaltje komt lap je het operationeel aan je laars zoals de OvD-politie heeft gedaan door zijn mensen gewoon fotografen te waarschuwen en te dreigen met aanhoudingen. Je doel is dan bereikt ze hebben niets gezien wat ze niet aan gaat.
Operationele commandanten/officieren weten op dat moment wel dat de gevolgen nihil zullen zijn. De baas geeft je een schouderklopje omdat je voorkomen hebt dat buitenstaanders vertrouwelijke informatie kunnen zien over of van DSI cq politie. De NVJ en andere clubs tikken een jankverhaal over die foute politie en vinden dat de politie direct persalarm had moeten versturen op moment dat men weet dat er een explosie heeft plaats gevonden in of nabij een politievoertuig van een AT/DSI.
De korpschef of een andere hoge manager nodigt de gedupeerde fotograaf uit om een glas jus d' orange te komen drinken. De fotograaf is dan zo blij dat hij het gelijk op twitter deelt met de hele wereld dat hij het mag komen bespreken met de korpschef. De korpschef zegt sorry en belooft beterschap en de volgende keer zal het gelukkig niet anders gaan.