NVJ-Meldpunt C2000
De NVJ heeft op VillaMedia het meldpunt C2000 ingesteld en roept journalisten, fotojournalisten en cameramensen op hun klachten en ervaringen met het systeem kenbaar te maken. Naar aanleiding van deze inventarisatie zal er in het late najaar van 2005 opnieuw een gesprek worden gevoerd.
http://www.villamedia.nl/n/nvj/c2000/2005apr8c2000.shtmC2000 een ramp voor journalisten
De afgelopen 20 jaar heeft de media via de scanner een belangrijk deel van het nieuws weten te volgen. Op deze manier werd de media in de gelegenheid gesteld om belangrijke gebeurtenissen in woord en beeld te verslaan. De directe en actuele informatie die de media via de scanner ontving stelde hen in staat om snel een objectieve en complete verslaggeving tot stand te brengen.
Ongeveer 4 jaar geleden werd de aantocht van het nieuwe digitale communicatiesysteem C2000 door de overheid aangekondigd en op dat moment werd duidelijk dat het meeluisteren voor de media onmogelijk zou worden. Daardoor verviel dus ook de mogelijkheid om op deze manier het nieuws te kunnen volgen.
Omdat de ‘gevestigde media’ dacht dat het allemaal wel weer goed zou komen, maar fotopersburo-eigenaar Frank van den Berg en cameraman Paul Hartendorf dit nog niet zagen gebeuren, hebben laatstgenoemden het voortouw genomen. Hieruit is een mediacollectief ontstaan met de werknaam ‘Pers 2000’.
Uit briefwisselingen met minister Remkes en kamervragen door de politieke oppositie in de Tweede Kamer bleek dat het meeluisteren voor de media met C2000 geen bespreekbare optie was. Op de vraag hoe de media dan direct aan actuele informatie bij een belangrijke gebeurtenis moet komen werd door minister Remkes doorverwezen naar de korpsleiding.
In een werkgroep, die door de minister is aangesteld waarin vertegenwoordigers zitten van Binnenlandse Zaken, Politie, Brandweer en de media, wordt nog onderzocht of een zogenaamd persalarm als alternatief kan dienen voor het gemis van de berichten via de scanner. In het lopende overleg tussen media en de overheid is daarover tot op heden echter nog steeds geen concrete duidelijkheid terwijl al meer dan de helft van Nederland op het nieuwe systeem draait.
Ook Minister President Balkenende schreef in een reactie op de ‘Noodklok van de Nederlandse media’ niets toe te voegen te hebben aan de stelling van minister Remkes. De media is daarmee afhankelijk geworden van de berichtgeving die het betreffende politiekorps wil vrijgeven. Ook het moment waarop dat gebeurt ligt geheel in handen van de betreffende woordvoerder. Ook politiewoordvoerders, die wij van Blik op Nieuws dagelijks spreken omtrent informatie over actuele calamiteiten, zien problemen voor de media en haar onafhankelijkheid.
Op dit moment al ondervindt de media hinder door veelal te late en incomplete informatie waardoor het ‘ter plaatse’ gaan geen enkele beduidende informatie en/of beeld meer oplevert.
De media worden nu al ernstig gehinderd in grote delen van Nederland. Hun toegang tot informatie, als de politie-scanner is voorgoed voorbij. In Limburg, maar ook andere delen van het land waar het C2000-systeem inmiddels draait, blijken de speciaal voor journalisten opgezette alternatieve waarschuwingsvoorzieningen niet te functioneren.
De Nederlandse Vereniging van Journalisten de (NVJ) legt de minister ook enkele oplossingen voor rond de problemen met C2000. Daarbij staat voorop dat de media zelf de selectie van belangwekkende calamiteiten moeten kunnen blijven verrichten. Daarbij zouden zij op de hoogte moeten worden gesteld van incidenten maar dan wel zònder vertraging. Elke minuut bij een calamiteit is cruciaal, ook voor de media.
Daarom doen de NVJ en Blik op Nieuws een dringende oproep aan de gehele media inclusief alle freelancers, om al hun klachten betreffende de persalarmering door de komst van C2000 te melden op de NVJ-site.
Half december wordt er opnieuw overleg gevoerd tussen de werkgroep 'Pers 2000', de NVJ en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hopelijk leidt dit tot een goede oplossing zodat Nederland, die wereldwijd bekend staat om zijn 'open' democratie, zijn transparante persvrijheid ook zal blijven behouden.
Wanneer journalisten zelf niet meer kunnen beslissen wat mogelijk nieuws kan zijn, kunnen burgers naar onze mening niet volledig meer worden voorgelicht.
De brandweer, politie en zelfs de huisartsen hebben het afgelopen jaar hun onvrede geuit over politieke beslissingen die waren genomen over hun branche. Hopelijk hoeft het voor journalistiek Nederland niet zo ver te komen, dat ook zij massaal naar Den Haag moeten afreizen.
http://www.blikopnieuws.nl/bericht/15496