Aangetoond is dat de Firedefender niet werkt zoals het ooit bedacht is, namelijk een waterscherm creëren waardoor brandoverslag voorkomen wordt. Het blijkt dat het wel werkt door de aangestraalde gevel met de Firedefender nat te houden.
Het ligt er aan waar de Firedefender wordt opgesteld, onder welke weersomstandigheden en hoeveel bluswater naar de Firedefender kan worden aangevoerd.
Bij harde wind kunnen de straaltjes, die in de regel 6-8 meter hoogte halen, verwaaien. Als de Firedefender gelet op de windrichting tov de brand of het te beschermen/aangestraalde object niet juist kan worden aangelegd is het effect nihiel. Onder rustige weersomstandigheden kan de Firedefendedr bij inzet tussen twee objecte/bouwsels effectiever zijn dan bijv. een straatwaterkanon oid..
Er zijn twee uitvoeringen Firedefender,de buizen/pijpen met nozzles en de slangen met gaatjes. Beide uitvoeringen moeten bij een beetje lengte op meerdere punten worden gevoed om voldoende hoogte te kunnen realiseren. De vrij korte buizen/pijpen moeten beschikbaar zijn, moeten worden aangevoerd en ter plaatse aan elkaar worden gekoppeld, de slangen hebben het probleem dat de richting van de straaltjes tijdens de inzet kan gaan afwijken.
Een vooraf juist goed uitgelegd en geïnstalleerd pijp/buis systeem kan effectief zijn maar aan tijdens een brand de Firedefender opzetten kunnen de nodige praktische haken en ogen zitten.