Helpt hoesten bij een hartinfarct of hartstilstand?
Nee. Dit is een fabel. Veel mensen vragen dit omdat ze een filmpje toegestuurd hebben gekregen per e-mail. Volgens het filmpje is een hartinfarct of hartstilstand te voorkomen door te hoesten. Helaas haalt dit filmpje een aantal feiten door elkaar.
Bij een hartinfarct (hartaanval) wordt een (deel van een) kransslagader afgesloten door een bloedstolsel. Er zijn klachten, zoals:
* benauwende, drukkende of beklemmende pijn op de borst, die soms uitstraalt
naar de rug, onderkaak of armen
* misselijkheid
* transpireren
U blijft bij kennis en kunt de pijn niet ontwijken. Snel handelen is belangrijk. Bel 112 als de pijn in rust langer dan 5 minuten duurt. U moet zo spoedig mogelijk naar het ziekenhuis.
Tips tot de ambulance arriveert:
* blijf zo rustig mogelijk
* vermijd inspanning
* vermijd emotie
* en: niet hoesten!
Ook bij een hartstilstand heeft hoesten geen zin. Sterker nog: dit kan helemaal niet. Men verliest vrijwel meteen het bewustzijn. Omstanders moeten alert zijn en direct 112 bellen, beginnen met reanimeren en een AED gebruiken om te defibrilleren. Bij voorkeur in de eerste zes minuten.
Waar komt dat hoesten dan vandaan?
Cardiologen passen de zogenaamde hoesttherapie wel eens toe, bijvoorbeeld tijdens een hartkatheterisatie of dotterbehandeling. Als de arts ernstige hartritmestoornissen ziet ontstaan op de monitor, dan krijgt de patiënt de opdracht te hoesten. Bij hoesten ontstaat een drukverhoging in de borstkas. Hierdoor verbetert de bloedstroom en kan een hartstilstand worden voorkomen. Als hoesten niet helpt en de patiënt bewusteloos is, wordt er direct gedefibrilleerd.
Op twee punten geeft het filmpje ook nog onjuiste informatie:
* stekende pijn in de borst wijst vrijwel nooit op een hartinfarct
* een hartinfarct gaat niet altijd over in een hartstilstand
Heeft u dit filmpje toegestuurd gekregen? Vergeet dit dan snel en meld ook aan de afzender dat de inhoud niet klopt.
http://www.hartstichting.nl/hart_en_vaten/hartstilstand_en_reanimatie/hartstilstand/faq_hartstilstand/#antwoord-59317/