Ik heb de aflevering zelf niet gezien, maar vind het lastige van zulk soort afleveringen altijd dat er op allerlei manieren in geknipt wordt. Zo kun je eigenlijk nooit helemaal een (logische) denkwijze volgen.
Hypernatriëmie kan inderdaad ontstaan bij uitdroging, maar zie je vaker in gevallen waar geen water gedronken kan worden. Gewoonweg omdat het er niet is, men zelf geen water kan drinken door fysieke beperkingen of het dorstvermogen niet goed werkt. Denk aan (kwetsbare) ouderen, kinderen, etc.
Een hyponateriëmie is daarom waarschijnlijker en kan op basis van twee (eigenlijk drie) mogelijkheden: hypovolemisch en hypervolemisch. Hypovolemisch zie je bijvoorbeeld bij veel vocht- en zoutverlies bij diarree. Hypervolemisch kom je juist tegen wanneer er te veel water (of bier) gedronken wordt waardoor er een relatief tekort aan natrium ontstaat.
Het corrigeren van het natrium met een hypertone oplossing moet gecontroleerd (en vaak langzaam) gebeuren aan de hand van de labwaarden en hoort dus alleen in een ziekenhuis.
Bij een hypervolemische hyponateriëmie geef je juist geen vocht, omdat dat de oorzaak is. Alleen bij een hypovolemische hyponateriëmie geef je isotoon vocht in geval van een instabiele circulatie omdat er dan sprake kan zijn van een (dreigende) hypovolemische shock. Bij een stabiele circulatie volgt wederom gecontroleerde correctie in het ziekenhuis.
Bij dehydratie kun je best vocht iv geven. Vocht wat je drinkt komt uiteindelijk ook niet intraveneus terecht.