BRUGGE - Hoewel de situatie al sterk is verbeterd, heeft West-Vlaanderen de waterellende van de afgelopen dagen nog niet volledig verteerd. Vooral in Loppem, tussen Torhout en Brugge, zou de toestand nog zorgwekkend zijn. In Oost-Vlaanderen daarentegen zijn de problemen grotendeels opgelost en ook in de regio rond Doornik normaliseert de situatie zich.
In de kustprovincie was Loppem het grootste zorgenkind. Daar sijpelde vandaag nog water door de dijken van het bufferbekken van de Kerkebeek. 37 gezinnen moesten hun huis verlaten vanwege het water.
In de regio Brugge waren nog een paar andere beken en rivieren buiten hun oevers getreden.
In verschillende gemeenten moesten brandweer en Civiele Bescherming nog kelders leegpompen. Defensie stelde 120 militairen ter beschikking uit de kazernes in Koksijde, Sijsele, Ieper en van de marine.
Morgen zal het rampenplan opnieuw geëvalueerd worden. Het leger houdt voor morgen alvast 60 personen ter beschikking.
In de provincie Oost-Vlaanderen zijn de meeste problemen zo goed als opgelost. In het Meetjesland is het water uit de meeste straten weggetrokken. Ook in Kaprijke en in de Vlaamse Ardennen is de situatie vrijwel genormaliseerd. Zowel in Oudenaarde en Ronse als in Brakel is de brandweer in de weer om de laatste kelders leeg te pompen en het water en de modder van de rijweg te verwijderen.
Ook in de streek rond Doornik normaliseerde de situatie zich in de loop van de dag. Dat was onder meer het geval in Moeskroen en in de regio Hollain (Brunehaut). Enkel de grensgemeente Howardries, die tot dan toe gespaard was gebleven van waterellende, is in de nacht van maandag op dinsdag nog het slachtoffer geworden van een overstroming.
Unizo
De Ondernemersorganisatie Unizo heeft een infolijn geopend voor getroffen kmo’s. Op het nummer 0495/33.16.96 of op het e-mailadres wateroverlast@unizo.be kunnen getroffen kmo’s terecht voor informatie en advies.
Fotospecial:
Copyright: De Standaard - http://www.standaard.beCopyright Foto's:
- EDM
- EPA
- Danny Terryn
- Persbureau Belga