Goedemorgen allemaal,
Ten eerste bedankt voor al jullie reacties. Echter zijn wij een beetje geschrokken van de reacties, want niet alles is zo kort door de bocht als er beweerd wordt. Aan de andere kant zijn wij blij met jullie reacties, want zonder de mening van de hulpverleners is het beeld wellicht niet compleet. Wij hopen hierdoor wat opheldering te verschaffen.
Hieronder een korte reactie op:@cavia: Wij zijn het volledig eens met het feit dat marktwerking voor positieve ontwikkelingen kan zorgen, die bijdragen aan een grotere mate van adoptie. Echter als er geen strengere eisen worden gesteld aan de kwaliteit van de AED dan komt de aansprakelijkheid in het geding. Wat een steeds grotere issue wordt in Nederland/Europa. Bijvoorbeeld: er hangt een AED in een openbare ruimte (gemeente), deze wordt gebruikt, maar blijkt achteraf niet goed te werken. Dan is er een reële kans dat, de nabestaanden, de fabrikant en/of gemeente aansprakelijk stellen.
Met een keuring, net zoals bij brandblussers of bedrijfsongevallen en gediplomeerde bhv-ers is het goed dat er duidelijkere richtlijnen worden opgesteld. Als de overheid dit niet doet, dan zullen de verzekeraars wellicht bepaalde eisen gaan stellen. Wij zijn van mening dat dit door een onafhankelijk orgaan moet worden gedaan, zoals bijvoorbeeld de overheid.
@Remhof: Een gedeelte van het bericht, betreffende niet gekeurde AED's
AED’s zonder geldig CE-certificaat op de markt
Nieuwsbericht | 27-06-2019 | 10:00
De IGJ roept gebruikers van twee types AED’s op om het apparaat zo snel mogelijk te vervangen. Het gaat om AED’s van de merken Telefunken en HeartReset geproduceerd vanaf 18 juli 2016. De betreffende apparaten hebben geen geldig CE-certificaat. Dat wil zeggen dat de kwaliteit en de werkzaamheid niet zijn gecontroleerd en mogelijk onvoldoende zouden kunnen zijn.
Dit betekent dat er een mogelijk risico is voor mensen op wie deze apparaten worden toegepast. Hoe groot dat risico is, is niet te duiden. Tot op heden zijn er bij de inspectie geen incidenten bekend met niet goed functionerende AED’s van de betrokken types.https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2019/06/27/aed%E2%80%99s-zonder-geldig-ce-certificaat-op-de-markt@ir. Auditor: Wij delen deze mening volledig, echter moet je, je afvragen of een ongetrainde AED bediener, in een crisissituatie, in staat is om een volautomatische AED te bedienen als hij/zij nog nooit eerder met een AED heeft getraind en in zo'n situatie is geweest.
Een CE markering wil inderdaad alleen zeggen dat het een veilig product is en dus is dit vinden wij te summier voor een AED
@Covanleeuwen: Het klopt dat wij van AEDmaster zijn. Dat is duidelijk terug te zien in de avatar die wij gebruiken, echter is Jeroen niet degene die dit bericht heeft gepubliceerd. Inderdaad wij voeren verschillende AED merken (
https://www.aedmaster.nl/aed-merken/, maar voor de volledigheid deze AED merken beschikken allemaal over de CE markering en/of FDA keurmerk. Daarnaast wil ik opmerken dat wij geen fabrikant zijn, maar een onafhankelijke AED aanbieder. Dat houdt in dat wij niet hofleverancier zien van één bepaald merk. Ook bepalen wij niet wat de regels betreffende AED's. Wel zien wij vanuit onze markt bepaalde ontwikkelingen die ons zorgen baren.
@silque: zie artikel boven in bericht. Daarnaast vinden wij concurrentie het probleem niet, echter gaat het om de richtlijnen die gesteld worden aan een AED. Neem bijvoorbeeld paracetamol. Er zijn hier tal van merken voor, echter weet je als consument dat alle paracetamol hetzelfde is. Dit komt omdat er strenge richtlijnen zijn.
Zoals je aangeeft is elke AED in hoofdlijn hetzelfde, maar voor iemand die één keer een training heeft gehad en vervolgens in een crisissituatie moet handelen, kan dit voldoende zijn om te gaan twijfelen. Neem als voorbeeld een brandblusser. Elke blusser ziet er hetzelfde uit en het gebruik daarvan is ook hetzelfde. Waarom is dit? Om misverstanden te voorkomen en de herkenbaarheid te vergroten.
Wij zien meer overeenkomsten dan verschillen tussen een brandblusser en een AED en daarom vinden wij het niet meer dan logisch dan dat er duidelijkere richtlijnen gaan komen. Zowel in herkenbaarheid, als training, als eisen.
Wij hopen voor voldoende opheldering te hebben gezorgd en willen een ieder bedanken voor haar/zijn bijdrage. Mocht iemand toch nog met goede ideeën komen, dan staan wij hier natuurlijk voor open.
Mailen kan natuurlijk ook
info@aedmaster.nl