Verklaring voormalig directeur SIG Saur
'Corrupte agent speelde rol bij koop dienstwapen'
Van verslaggevers Merijn Rengers, John Schoorl − 23/03/11, 02:00
© anp
DEN HAAG - De van corruptie verdachte Rotterdamse politieman Arie P. had de afgelopen jaren 'nauwe contacten' met de Duitse wapenfabrikant SIG Sauer, de beoogde leverancier van het nieuwe dienstpistool voor de Nederlandse politie. P., die wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen rond de aanschaf van pepperspray in 2001, speelde een centrale rol in de recente gunning van het miljoenencontract aan SIG Sauer.
Dit blijkt uit een verklaring van de voormalig algemeen directeur van SIG Sauer, die deze week werd ingediend bij de rechtbank van Den Haag. De topfunctionaris, die van 2002 tot 2009 bij SIG Sauer werkte, stelt hierin dat de Rotterdamse politieman voorafgaand aan de aanbesteding van het dienstpistool een graag geziene gast was bij de Duitse wapenfabrikant, samen met de directrice van wapengroothandel TBM uit Arnhem.
Onderzoeken
Het relaas van de SIG Sauer-directeur staat haaks op twee onderzoeken die minister Opstelten van Binnenlandse Zaken heeft laten uitvoeren. Opstelten maakte in januari bekend dat de procedure rond de aanschaf van de dienstpistolen rechtmatig was verlopen. Aanleiding voor de onderzoeken was de betrokkenheid van de Rotterdamse politieagent en het bedrijf TBM in de pepperspray-zaak. Ook was er uit de hoek van de politiebonden verbazing over de keuze voor SIG Sauer.
Uit de verklaringen van de SIG Sauer-directeur blijkt dat agent Arie P. 'adviseerde' bij het 'ontwikkelen en testen van het prototype van het pistool SIG P250', dat onlangs de aanbesteding won. Hij bezocht 'meerdere malen' de fabriek in Duitsland en was bovendien te gast bij de zusteronderneming Sigarms in de Verenigde Staten. Ten slotte nam hij, volgens de algemeen directeur, deel aan 'interne beproevingen' van het nadien gekozen wapen, waardoor hij al voor de aanbestedingsprocedure vertrouwd raakte met het pistool.
Groothandel
De contacten tussen P. en de wapenfabrikant werden in eerste instantie gelegd door de Nederlandse groothandel Technisch Bureau Müller (TBM), de vertegenwoordiger van SIG Sauer in Nederland. De directrice van TBM is eveneens verdachte in de peppersprayzaak. De komende jaren krijgen alle 40 duizend Nederlandse agenten een nieuw dienstpistool. De waarde van het contract - inclusief vervanging en training - loopt in de tientallen miljoenen.
Bronnen bij de politie stellen dat bezoeken aan wapenfabrikanten binnen de integriteitsregels kunnen vallen, maar dat het agenten niet is toegestaan advieswerkzaamheden te verrichten, of zich te laten fêteren.
De verklaring van de algemeen directeur kwam vorige week aan de orde tijdens een kort geding dat was aangespannen door twee concurrenten van SIG Sauer, de wapenfabrikanten Heckler & Koch en Walther. Ook een derde fabrikant, Glock, nam deel aan de procedure. De drie fabrikanten willen dat de aanbesteding van het dienstpistool wordt overgedaan.
Cruciaal
De rol van P. in de besluitvorming over het nieuwe dienstpistool is cruciaal geweest, aldus de fabrikanten. P. was betrokken bij het opstellen van de technische eisen van het dienstwapen en bij het testen en beoordelen van de pistolen.
P. heeft in de rechtbankstukken, onder verwijzing naar zijn ambtsbelofte, ontkend banden met SIG Sauer te hebben.
BRON:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/1863763/2011/03/23/Corrupte-agent-speelde-rol-bij-koop-dienstwapen.dhtml