Aanbesteding politie veel te ingewikkeld Aanbestedingsprocedures bij de politie verlopen vrijwel altijd met de nodige problemen. Dat meldt dagblad De Telegraaf. Enige tijd geleden ging het om een honderden miljoenen euro’s verslindend ICT-project, nu zijn er volgens de krant wederom problemen met betrekking tot de orders Wagenpark, Vuurwapens en Kentekenscanners.
Een rode lijn die keer op keer terugkomt in de aanbestedingsprocedures van de Nederlandse politie is het feit dat essentiële beslissingen worden genomen op basis van politieke argumenten in plaats van een goede afweging te maken van wat het beste uitrustingsstuk is voor de scherpste prijs. De krant meldt ook dat het veelal te maken heeft met politiepolitiek: strijd tussen leidinggevenden van de verschillende korpsen.
Nieuwe dienstauto’s
De nieuwe order waar onlangs het meest over te doen was, was die van de nieuwe dienstauto’s. De uitvoerende partijen die betrokken waren bij deze aanbesteding suggereren dat de hele gunning reeds onderhands was geregeld. De politiefunctionarissen die zich met deze aanbesteding bezighielden, afkomstig van het hoofdstedelijke korps, rijden namelijk al sinds jaar en dag in Volkswagen. En laat daar nu net de keuze op gevallen zijn. Er gaan zelfs geruchten rond dat er sprake is van corruptie.
Te ingewikkeld
Volgens advocaat Paul Glazener, die onlangs tegen de politie procedeerde over de gunning van het wagenparkbeheer, is incompetentie de basis van veel problemen. “De aanbestedingen zijn voor iedereen veel te ingewikkeld geworden”, vertelt hij aan de krant. “Er zijn twee verklaringen voor. De politie wil het te goed doen en probeert ten koste van alles de suggestie van bevoordeling te voorkomen. Ze hanteren daarom zoveel mogelijk criteria, waardoor je een zo objectief mogelijk, bijna mathematisch besluit lijkt te nemen. Of ze schrijven bestekken juist zo extreem gedetailleerd, omdat ze bij hun huidige leverancier willen blijven. Alleen die partij kan dan aan alle gestelde eisen voldoen. In beide gevallen krijg je uitkomsten die niet optimaal zijn. Die kan de politie vaak niet goed uitleggen.”
Juridische procedures
Volgens de Algemene Rekenkamer presteerde de inkooporganisatie vtsPN onder de maat, gelet op de malaise rondom ICT. De aanschaf van de dienstauto’s, nieuwe dienstwapens en kentekenscanners is wel weer aan het vtsPN overgelaten. De eerste twee van deze projecten zijn nu omstreden en omgeven van juridische procedures. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie is inmiddels begonnen met een onafhankelijk onderzoek naar de aanbesteding van de dienstauto’s.
Parlementaire enquête
Voorzitter van de politievakbond ACP Gerrit van de Kamp vindt dat de vtsPN niet de juiste keuzes maakt. “Af en toe ben ik verbijsterd over wat er gebeurt. Maar ik wil niet direct de zwarte piet voor alles wat fout gaat toewijzen aan de vtsPN. Natuurlijk is het wel de organisatie die als rechtspersoon verantwoordelijk is, maar de besluitvorming is daarvoor afgedekt door de Raad van Korpschefs. Als ik de dossiers zo overzie, denk ik dat een parlementaire enquête inmiddels op zijn plaats zou zijn.”
bron:
http://www.inkopers-cafe.nl/berichten/10893-aanbesteding-politie-veel-te-ingewikkeld/